Длъжностна характеристика

Длъжностна характеристика

Мнениеот bari » 06 Авг 2015, 20:30

Колеги, имам питане относно заемане длъжност от служител в МВР и съответствие със специфицна длъжностна характеристика.
Съгласно специфичната длъжностна характеристика за заемана на определената длъжност, едно от основното изискване е въпросното лице да притежава диплома в конкретната област на висше образование и професионално/и направление/я.
Когато се констатира разминаване и/или противоречие с притежаваната диплома в конкретната област на висшето образование и длъжностната характеристика , то следва ли лицето да бъде освободено от заеманата длъжност, предвид несъответствието, като му бъде предложена друга, съответстваща на диплома за образование и професионална квалификация длъжност или пък е основание за прекратяване на трудовия договор по смисъла на чл. 328,ал.1,т.6 от Кодекс на труда , а именно ,когато работникът или служителят не притежава необходимото образование или професионална квалификация за изпълняваната работа ?
Каква е практиката ?
bari
 
Мнения: 28
Регистриран на: 06 Яну 2009, 10:57

Re: Длъжностна характеристика

Мнениеот stenli » 07 Авг 2015, 06:07

Практиката показва че не е задължително висшето образование да отговаря на длъжностната характеристика . В общи линии през годините най малко са ми били колегите завършили ВИПОНД . Имам колега завършил ветеринарна медицина на времето имах колега богослов аз съм машинен инженер а ВИФаджии и библиотекари има колкото искаш .
stenli
 
Мнения: 487
Регистриран на: 19 Дек 2008, 21:09

Re: Длъжностна характеристика

Мнениеот bari » 07 Авг 2015, 08:53

Въпроса не е дали всички, които работим в МВР от изпълнителска длъжност нагоре сме завършили ВИПОНД, а дали в т.ІІ от длъжностната характеристика конкретно изисквания за заемане на длъжността,
примерно:необходима област на висшето образование -5 Технически науки,
а лицето притежава образование в област 6-Аграрни науки и ветеринарна медицина.
Моето мнение е , че при разминаване на изискванията посочени от специфичната длъжностна характеристика, касаещи област на висшето образование, професионални направления и специалност, то следва че служителят не може да заема подобна длъжност.
Не съм юрист, но си задавам въпроса какво би се случило с всички издадени ИАА,НП и др., които са от името на служителя и дали те биха били нищожни при оспорване по съдебен ред. Всичко това не би ли опорочило дейността на групата,сектора като цяло.
bari
 
Мнения: 28
Регистриран на: 06 Яну 2009, 10:57

Re: Длъжностна характеристика

Мнениеот Lord » 07 Авг 2015, 14:08

Казано най-общо длъжностната характеристика е акт на работодателя, определящ задълженията на служителя, работното място, изисквания за заемане на длъжността и условията на работа. Длъжностната характеристика трябва да съдържа описание на дейностите и задълженията, които служителят трябва да извършва с оглед на успешното и правилно изпълнение на трудовите си задължения.

Иначе, законодателя е разпоредил конкурсно начало. Там, при обявяване на конкурс за дадена позиция има общи и конкретни изисквания за квалификация, възраст, физически и психически статус, и пр. Щом даден кандидат е допуснат от комисията, преминал е всички етапи и е спечелил конкурса, оттам нататък той е титуляра на тази позиция/длъжност. Е, те тогава се запознава срещу подпис със собствената си длъжностна характеристика и започва работа. Това е.

bari написа:Не съм юрист, но си задавам въпроса какво би се случило с всички издадени ИАА,НП и др., които са от името на служителя и дали те биха били нищожни при оспорване по съдебен ред.


Не, съда би следвало да отхвърли подобни жалби, при легитимен титуляр.
Аватар
Lord
 
Мнения: 1214
Регистриран на: 17 Дек 2008, 18:30

Re: Длъжностна характеристика

Мнениеот bari » 08 Авг 2015, 10:23

Lord,мисля че не точно така. Аз съм ходил на съдебни дела, като елемент на защитата на ответника е неправосбособност при предприемане на действия, произтичащи от длъжността. Тогава съм представял като доказателство и дипломата, удостоверяваща обратното, а именно, че притежаваната образователно-квалификационна степен/област на висшето образование/ и професионални квалификации съответстват на специфичната длъжностна характеристика за заеманата длъжност. Това, че някой /според мен/ се е инфилтрирал в системата и то във времената без конкурс, не следва същият този чиляк да продължава до пенсия без образование, както казват по-старите колеги- заварен случай.Тук се подсещам и за изискването за прослужено време на предходна ръководна длъжност за главен секретар на МВР, което Лазаров нямаше и беше основание за смяна, ако не се лъжа.
bari
 
Мнения: 28
Регистриран на: 06 Яну 2009, 10:57

Re: Длъжностна характеристика

Мнениеот Lord » 08 Авг 2015, 15:29

Ако служителя е назначен по някакъв начин без конкурс и на позиция, на която издава ИАА, ЗПАМ, НП и др. актове, подлежащи на съдебно оспорване, то съм напълно съгласен с твоето мнение, bari. В противен случай държа на изложеното си по-горе становище.
Аватар
Lord
 
Мнения: 1214
Регистриран на: 17 Дек 2008, 18:30

Re: Длъжностна характеристика

Мнениеот bari » 08 Авг 2015, 16:41

Точно за това говоря Lord. Служителят е назначен в ония шуробаджанашки времена без конкурс, когато близостта с човека от ЧР е достатъчно основание за работа в МВР. Към днешна дата същия баджанак издава ежедневно ИАА,НП, и пр. произтичащи от заемана длъжност - ръководна съгласно ЗМВР.
Като продължим тема, следва ли да бъде сезиран органа по чл. 37 от ЗМВР с оглед , че това би опорочило цялата административна практика на структурата. Аз смятам, че е редно при узнаване на изнесените факти.
bari
 
Мнения: 28
Регистриран на: 06 Яну 2009, 10:57

Re: Длъжностна характеристика

Мнениеот nemesis87 » 08 Авг 2015, 17:22

Самото споменаване на конкурс тип МВР, като някакъв показател за нещо друго освен връзки или корупция не е сериозно. Хеле пък за някаква ръководна длъжност. Малко са длъжностите, които изискват специфично образование. Общо взето се изисква само степен на образование. Ако почнем да си изброяваме примери на началници с екзотични специалности сигурно един няма да има читав. Ако не броим всякаквите югозападни, източни, свободни и т.н. университети и колежи завършени набързо. А като станат вече началници то са едни курсове, школи завършени с отличия, дипломи по стените...Тя темата е пределно ясна за колегите, а и на теб трябва да ти е ясно, че когото и да информираш и колкото и да си прав ефекта ще е никакъв или силно отрицателен.
nemesis87
 
Мнения: 187
Регистриран на: 11 Сеп 2009, 16:35

Re: Длъжностна характеристика

Мнениеот bari » 08 Авг 2015, 22:08

nemesis87 написа:Тя темата е пределно ясна за колегите, а и на теб трябва да ти е ясно, че когото и да информираш и колкото и да си прав ефекта ще е никакъв или силно отрицателен.

E сега ми стана ясно , че в България всеки работи това, което не е учил.Надявам се да не попадна на такива доктори. И все пак има си ясно разписани правила и трябва всеки да се ограничава според възможностите си и.... няма да изброявам. А ако не опитваме да търсим правата си и правдата, какъв пример ще дадем на децата си или на работното място.
bari
 
Мнения: 28
Регистриран на: 06 Яну 2009, 10:57

Re: Длъжностна характеристика

Мнениеот bari » 13 Фев 2016, 17:48

Колеги, преди време тук, споделих с вас за несъответствие от специфичните изисквания залегнали в длъжностната характеристика за ръководна длъжност и най-вече област на висшето образование и професионална квалификация .
Сезирах за това и органа по назначаване - министър на МВР.
Оказа се, както споделиха и други колеги, че в МВР можеш да заемаш всякакви длъжности с образование в коренно противоположна област на висшето образование, стига да си намерил чалъма да заобиколиш ситото на кадровия подбор.
Най-голямото разочарование беше, когато от човешки ресурси на министерството ми отговориха, че това не е проблем. Самият отговор от министерството не знам кой го беше съчинил, но то просто нямаше отговор, а „опорни точки“, „констатации“ от подадената жалба.
В работата си съм отработил не малък брой жалби, но подобен отговор направо меко казано ме изненада .
Не на последно място се оказа от отговора, че МВР-то можеш да изпълняваш задълженията си от заеманата длъжност и тези на пенсионираният ти началник, без допълнително заплащане и то неопределено време.
На фона на предстоящите промени в закона за МВР за пореден път се търси златното сечение за подобряване работата и резултатите,оптимизация и пр., но тези законотворци не желаят да разберат и чуят мотивите, заради които служителите не само се пенсионират, а бягат от това министерство. Май е време да ги последваме. :roll:
bari
 
Мнения: 28
Регистриран на: 06 Яну 2009, 10:57

Re: Длъжностна характеристика

Мнениеот pbs » 18 Фев 2016, 18:11

Това е наистина така и е от край време. В нашето министерство калинки колкото щеш.Много хора , нереализирали се в техните специалности се реализират именно в системата на МВР. Нещо повече, тук се развиват като способни ръководители. Вероятно и това е една от многото причини за състоянието на министерството и неодобрението на обществото.
pbs
 
Мнения: 1
Регистриран на: 18 Фев 2016, 17:56

Re: Длъжностна характеристика

Мнениеот bari » 19 Фев 2016, 11:43

stenli написа:Практиката показва че не е задължително висшето образование да отговаря на длъжностната характеристика . В общи линии през годините най малко са ми били колегите завършили ВИПОНД . Имам колега завършил ветеринарна медицина на времето имах колега богослов аз съм машинен инженер а ВИФаджии и библиотекари има колкото искаш .


Ми то като се замислиш няма смисъл и да са висшисти. По-евтино ще излезне със средно образование /може и купено/, стига въпросният служител да е съгласен, че няма право на несъгласие, да не пита какво става с униформеното облекло, извънредният труд да е ползу роду, а да си набавиш консумативи за работа е просто привилегия. Бонус- заем с "по-ниска лихва", който те прави крепостен селянин. А, бе .... що тие чужбината :cry:
bari
 
Мнения: 28
Регистриран на: 06 Яну 2009, 10:57

Re: Длъжностна характеристика

Мнениеот малкия » 20 Фев 2016, 09:00

bari написа:На фона на предстоящите промени в закона за МВР за пореден път се търси златното сечение за подобряване работата и резултатите,оптимизация и пр.


Не е вярно колега, нищо подобно не се търси - доказва го верността на останалите ти констатации.
Ако се търсеше, много неща щяха да бъдат различни...
Валентин Попов ГПУ - Благоевград
малкия
 
Мнения: 1347
Регистриран на: 20 Дек 2008, 08:58

Re: Длъжностна характеристика

Мнениеот bari » 17 Мар 2016, 20:58

ПРОДЪЛЖЕНИЕТО......
Пуснаха заповед на министъра за обявяване на конкурс за вакантни ръководни длъжности. Сега аз и още 5 колеги ще се явяваме за една вакантна длъжност, разбира се, този път с нотариално заверени дипломи. Равносметката- който НЯМА диплома, получава заповед за назначаване,който ИМА - заповед за конкурс. Уникална държава,уникално МВР. :roll: :?:
bari
 
Мнения: 28
Регистриран на: 06 Яну 2009, 10:57

Re: Длъжностна характеристика

Мнениеот bari » 05 Май 2016, 13:01

Продължение на продължението- Убеждавам се , че няма такава държава. Ръководният служител, освен че няма необходимата диплома за заеманата длъжност, се оказа, че и 13 години не е преминал първоначален курс на обучение за ръководни кадри, провеждащ се в АМВР, но в това време нищо не попречи, да се възползва от възможността за пенсиониране с оставане на работа. Няма такова МВР, още повече ГДПБЗН.
bari
 
Мнения: 28
Регистриран на: 06 Яну 2009, 10:57


Назад към Професионални теми, съвети и помощ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта