Страница 1 от 1

Напускане на МВР

МнениеПубликувано на: 24 Фев 2017, 22:33
от peshingat
Здравейте. Имам нужда от съвет ? На 09.01.17г подадох заявление за напускане. На 10.02.17г подписах заповедта си за освобождаване от държавна служба. Не ми дадоха нищо освен копие от нея. По закон имам право на обещетение. От човешки ресурси тогава ми казаха че колежката била болнични и няма кой да ми оформи от финансова служба документите. Минаха две седмици и нищо. Ходих вчера и едвам си взех празната тр.книжка без придружаващи я документи? Пак ми казаха че няма кой да ги изготви. Аз искам да получа полагащото ми се по закон.... Това заявление по чл. 252 не съм наясно и ако някой има някаква чернова и може да ми помогне как да процедирам, бих се почуствал поне тук във форума човек.

Съжалявам че през годините имах желание за работа което беше смазано, давах всичко от себе си в службата а насреща ми наказания и курвенски номера, в мен имаше надежда че ще се стабилизират нещата,напротив всичко потъваше буксувайки; пращаха ме къде ли не по уникално безмислени командировки и търпях какви ли не тъпи заповеди,наредби и камара глупости .... УВИ ... бях дотук ...

Re: Напускане на МВР

МнениеПубликувано на: 25 Фев 2017, 09:24
от MasterCop
Проблема ти е в болната колежка от ФО а за обезщетения по смисъла на чл.252, от ЗМВР има достатъчно изписано тук :arrow: viewtopic.php?f=10&t=1694

Re: Напускане на МВР

МнениеПубликувано на: 25 Фев 2017, 14:58
от кпц
Съветът е да си настойчив, за да ти изготвят по-бързо справките.
Знаеш, срокът за изплащане за теб е 10 май 2017 г.

Re: Напускане на МВР

МнениеПубликувано на: 25 Фев 2017, 19:20
от stenli
По закон до един месец от датата на която си подписал заповедта за сдаване на длъжността трябва да са ти издали всички документи .

Re: Напускане на МВР

МнениеПубликувано на: 25 Фев 2017, 19:26
от кпц
Кой е този закон :?:

Re: Напускане на МВР

МнениеПубликувано на: 26 Фев 2017, 07:40
от stenli
кпц написа:Кой е този закон :?:

От Кодекса за социалното осигуряване
Чл.5
(7) (Предишна ал. 6, доп. - ДВ, бр. 67 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2005 г.) Осигурителят е длъжен да издава безплатно документи за осигурителен стаж и осигурителен доход:
1. при прекратяване на трудови или служебни правоотношения-в срок до 30 дни от прекратяване на правоотношението;
2. по искане на осигуряваното лице или негов представител-в 14-дневен срок от искането. В моята заповед пише дословно : На държавния служител да се изплатят полагащите се обезщетения по Закона за Министерство на вътрешните работи . Изпълнението на заповедта възлагам на дирекция "Човешки ресурси" и дирекция " Планиране и управление на финансите " . Моето служебно правоотношение е прекратено по чл . 226 ал. 1 т 13 от ЗМВР и чл 69 от КСО по искане на служителя на 21 . 12 . 2015 година .

Re: Напускане на МВР

МнениеПубликувано на: 26 Фев 2017, 09:33
от кпц
stenli написа:От Кодекса за социалното осигуряване
Чл.5
(7) (Предишна ал. 6, доп. - ДВ, бр. 67 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2005 г.) Осигурителят е длъжен да издава безплатно документи за осигурителен стаж и осигурителен доход:
...

Смесваш различни неща.
Въпросът беше за обезщетения по ЗМВР, не за пенсия.
По същество - до съответния ръководител едно заявление да се подаде в кратък свободен текст: "Заявявам искане, да ми бъдат изплатени обезщетенията по чл. 234 от ЗМВР. Прилагам документ за банкова сметка". Предоставя документ за банкова сметка. След това да проверява честичко дали са издадени справките за размера на обезщетенията, а също евентуално протокол за прихващане.
Срокът за изплащане е тримесечен, от прекратяването на правоотношението.

Re: Напускане на МВР

МнениеПубликувано на: 26 Фев 2017, 18:44
от stenli
За обезщетението срока е до три месеца от датата на прекратяване на служебното правоотношение . Човека освен за тях пита и защо аджеба са му дали празна трудова книжка . Освен нея трябва да му издадат УП 2 и УП 3 в срок до един месец .

Re: Напускане на МВР

МнениеПубликувано на: 25 Фев 2018, 12:12
от exmilicioner
Йооо- вечна тема :) Винаги миеприятнода се включа :D
Лично мнение: Изчакай търпеливо да се върне служителя,който е в болничен и представи питанията си. Ако отече много време болничния /няма смисъл да чакаш ако е аут за повече от 2месеца, според мен/ или нете удовлетворява това, което ти предоставя като услуга, както някой по-горе писа, пусни молба до ръководството заобръщане внимание на проблема ти. Пусни молбата до Директор на дирекция, защото ръководителите на по-малките звена понякога им е кушия да се размърдат, ако не им лепнат подпис и резолюция от по-високо. Ако след определено време /дай на Директора, все пак 2-3 седмици да завърти ръждивото колело и нещо да се случи...евентуално/. Ако пак нищо не се случи, или случващото се не те удовлетворява, би могъл да пуснеш жалба до Вътрешна сигурност - МВР, но задължително с копие до Окръжна прокуратура на съответния град/или както там севоди сега най-високо стоящото звено на прокуратурата в района/ . Щото. чувал съм, че Вътрешна и местния Директор, много често си бъркат по дупките, та има шанс, ако не изнесеш жалбата извън МВР, нищо да не се случи.
По-горе услужлив колега даде линк към дискусия за обезщетенията. Винаги можеш да се консултираш с адвокат, за да разбереш с каква документация трябва да разполагаш за да започнеш дело. Избери внимателно адвокат, който има опит. И дай достатъчно време да се задвижи бюрократичната машина на министерството във всяка една нейна стъпка, щото там както казваше ментора ми: "хубавите неща стават рядко, а най-често никога не стават" ;)
Поздрави