Готварски рецепти и кулинарните изкушения

Готварски рецепти и кулинарните изкушения

Мнениеот ntvladimirov » 10 Юли 2009, 10:30

Пиле в йенска тенджера

Гозбата може да се приготви от цяло пиле, което ще нарежете на порции, или от пилешки бутчета. Леко сварявате пилешките порции. Овалвате ги в брашно и ги запържвате в тиган с олио докато хванат коричка. Изваждате ги да се отцедят. Вземате 4-5 картофа и ги нарязвате на кубчета. Посолявате ги и ги запържвате в същото олио от пилето. Като се позапържат, поръсвате брашно, бъркате да не загори и добавяте пилешкия бульон от варенето. Получава се бял сос фрикасе. Слагате подправки по ваш избор – аз използвам чубрица и черен пипер.
В йенската тенджера редите отдолу пилето и върху него – картофите и соса. Запичате около 45 минути.
Към края на печенето настъргвате малко кашкавал – става страхотно.

Препоръчвам червено вино защото нали знаете че бяло няма. Така се пее и в народните песни." Ои винце винце бяло що не си червено"
Николай Владимиров
Щастлив Пенсионер.

див човек и силен ветар ништо го не спира
Аватар
ntvladimirov
 
Мнения: 975
Регистриран на: 22 Май 2009, 20:51

Re: Готварски рецепти и кулинарните изкушения

Мнениеот adriana_751 » 10 Юли 2009, 10:38

:lol: :lol: :lol: Ето кой ще замести Петкова в "напрежението" :!: Владимиров, запретвай ръкави, защото наближава обяд. ;)
adriana_751
 
Мнения: 206
Регистриран на: 09 Фев 2009, 14:30

Re: Готварски рецепти и кулинарните изкушения

Мнениеот ntvladimirov » 10 Юли 2009, 10:39

Ето още една моя любима рецепта .

ПАТАТНИК ПО ЗЛАТОГРАДСКИ



ПРОДУКТИ:

500гр Картофи
250гр Сирене
1 глава лук
2-3 стръка джоджен или 1ч.л сух
2 яйца
Черен пипер на вкус
1 к.ч. Олио
Точени кори за баница
50г Краве масло
Олио за тавата

ПРИГОТВЯНЕ:
Настъргват се обелените картофи и се смесват с натрошеното сиренето и ситно нарязаните лук и джоджен.Прибавяме яйцата,черния пипер и 1/2 от олиото и объркваме добре.
В голяма,намазана с олио тава слагаме 5 листа от корите,като всяка се намазнява.Сместа се изсипва върху намазнените листа и покриваме с останалите листа кори,като отново намазняваме свяка една.
На най-горната кора разпределяме маслото,нарязано на пърчета.
Пече се около 30 минути в предварително загрята фурна до 180 градуса,докато от горе пататникът се зачерви.
Николай Владимиров
Щастлив Пенсионер.

див човек и силен ветар ништо го не спира
Аватар
ntvladimirov
 
Мнения: 975
Регистриран на: 22 Май 2009, 20:51

Re: Готварски рецепти и кулинарните изкушения

Мнениеот ntvladimirov » 10 Юли 2009, 10:41

Точно сега приготвям Пиле в йенска тенджера и съм си сипал една чаша Каберне Совиньон 2004г. :D :D :D :D :D
Николай Владимиров
Щастлив Пенсионер.

див човек и силен ветар ништо го не спира
Аватар
ntvladimirov
 
Мнения: 975
Регистриран на: 22 Май 2009, 20:51

Re: Готварски рецепти и кулинарните изкушения

Мнениеот sandokan » 10 Юли 2009, 19:10

А ,знаеш ли да готвиш боб по хайдушки? Иначе обичам риба,но най-обичам рибиците на прасето!
sandokan
 
Мнения: 194
Регистриран на: 18 Дек 2008, 15:24

Re: Готварски рецепти и кулинарните изкушения

Мнениеот ntvladimirov » 10 Юли 2009, 21:59

Колега индианец.Искам да ти кажа че темата е сериозна. Ако имаш некакви идеи за приготвяне на вкуснотиики просто ги сподели.
Николай Владимиров
Щастлив Пенсионер.

див човек и силен ветар ништо го не спира
Аватар
ntvladimirov
 
Мнения: 975
Регистриран на: 22 Май 2009, 20:51

Re: Готварски рецепти и кулинарните изкушения

Мнениеот ntvladimirov » 12 Юли 2009, 11:41

ВЕГЕТАРИАНСКИ БИФТЕК

500 гр. Картофи
200 гр. Грах
80гр. Моркови
100 гр. Целина
80 гр. Ориз
8 яйца
75 гр. Галета
120 гр. Олио
25 гр. Прясно масло
Черен пипер
Чубрица
Магданоз
Сол

Начин на приготвяне

-Картофите се измиват , сваряват се в подсолена вода, обелват се и се настъргват на ренде
-Морковите и целината се нарязват на ситно и се задушават в малко мазнина и вода до омекване
-Оризът се сварява отделно и се отцежда
-Смесват се картофите, ориза, морковите, целината и грахът. Добавя се част от галетата, две яйца, сол, магданоз, чубрица и черен пипер. Оформят се бифтеци.
-Панират се в брашното, разбитото яйце и останалата галета и се пържат в сгорещено олио.
-С останалите яйца и маслото се пържат яйца на очи.
-При поднасянето върху всеки бифтек се поставя яйце и салата според сезона.
-не се поднася със туршии.
Николай Владимиров
Щастлив Пенсионер.

див човек и силен ветар ништо го не спира
Аватар
ntvladimirov
 
Мнения: 975
Регистриран на: 22 Май 2009, 20:51

Re: Готварски рецепти и кулинарните изкушения

Мнениеот generala » 12 Юли 2009, 19:09

Пълнени гъби
1кг.-гъби печурки( по възможност по-едри)
200гр. пушено месо
200гр. кашкавал
1 пакетче масло
млян ч. пипер
риган

Приготвяне:
Пънчетата на гъбите се изрязват плътно до шапката на гъбата така че да се получи нещо като чашка. Дъното на съда в който ще се пекат се намазва с масло и гъбите се нареждат в него като се посоляват. Пънчетата,пушеното месо и камшкавала се нарязват по отделно на ситно с зеленчуко резачка( става и на ръка - кашкавала с ренде-но отнема много време и сместа не става така еднородна).Останолото масло се сгрява в тиган и се прибавят ситно смляните пънчета, когато са почти готови се прибавя и смланото месо, когато и месото се опържи се прибавя сол и смляния ч. пипер на вкус, две-три щипки риган, може и други подправки по ваш вкус, след което се прибавя кашкавала и се дуржи на котлона докато кашкавала започе да се топи. Маха се от котлона и със получената смес се пълнят гъбите, ако желаете може напълнените гъби да украсите отгоре с тънка струйка горчица. Садът с гъбите се слаг в добре загрята фурна 250 градуса и се пекат 15-20 мин.
Приятен апетит!
"Ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко за толкова дълго време,че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо..." К. Иречек, 13.12.1881г. Р.Р.:...докато ни изгонят, или ни стегне шапката и сами си тръгнем.
Аватар
generala
 
Мнения: 279
Регистриран на: 14 Фев 2009, 17:05

Re: Готварски рецепти и кулинарните изкушения

Мнениеот ntvladimirov » 13 Юли 2009, 11:33

Дроб в йенска тенджера

Необходими продукти: 1 кг. дроб (телешки, свински или пилешки), 1 глава кромид лук, 300 гр. доматено пюре, брашно, вино, дафинов лист, черен пипер, сол.

Начин на приготвяне: Дробът се запържва до леко зачервеняване, като предварително се овалва в брашно. След това се нарежда в йенска тенджера. Отделно се приготвя сос, като лукът се запържва с доматеното пюре, солта, черният пипер и виното. Дафиновият лист се нарежда върху дроба, а готовият сос се изсипва отгоре му. Пече се в слаба фурна.
Николай Владимиров
Щастлив Пенсионер.

див човек и силен ветар ништо го не спира
Аватар
ntvladimirov
 
Мнения: 975
Регистриран на: 22 Май 2009, 20:51

Re: Готварски рецепти и кулинарните изкушения

Мнениеот ntvladimirov » 14 Юли 2009, 12:33

Пожарски кюфтета


Това ястие носи името на един находчив гостилничар от малко провинциално руско градче. Веднъж, когато царят (вероятно Александър I) минавал оттам, на Пожарски му поръчали да приготви закуска за царя. В менюто имало и кюфтета от телешко месо, с каквото гостилничарят не разполагал. Затова човекът направил кюфтетата от месо от кокошка. Царят толкова много харесал ястието, че наредил то да бъде незабавно включено в менюто на неговата кухня. А гостилничарят се прославил......



Списък на необходимите продукти:

500 г пилешко месо
150 мл прясно мляко
100 г масло
2 филии хляб
2-3 яйца за паниране
галета за паниране
черен пипер и сол на вкус

за соса:
200 г замразен грах
30-40 г краве масло
2 моркова (200 г)
1 бяла ряпа (200 г)
4-5 стръка магданоз
4-5 стръка копър
1 1/2 ч. ч. прясно мляко
2 с. л. брашно
сол на вкус

Начин на приготвяне:


1. Кожата се отстранява и месото се нарязва на едри парчета. Филиите хляб се накисват в прясното мляко и след като се напоят добре, се отцеждат.


2. Нaкълцаното месо, отцеденият от млякото хляб и 50 г разтопено масло се смесват, подправят се със сол и черен пипер и се смилат. Сместа се оставя да престои 30 минути в хладилник.


3. Морковите и ряпата се обелват, нарязват се наситно и се задушават за 1-2 минути в загрятото масло. Изсипва се грахът, след това се налива 1 ч. ч. прясно мляко, посолява се и се оставя да къкри под капак 10 минути.


4. Брашното се запича на сух тиган. След това се налива 1/2 чаша студено прясно мляко, разбърква се и се добавя при зеленчуците. Къкри 1-2 минути и когато се уплътни, се поръсва с наситнените копър и магданоз.


5. От каймата с навлажнени ръце се оформят кюфтета (по 100-120 г всяко). Овалват се последователно в разбитите яйца и в галета. Пържат се в предварително загретите олио и масло (50 г) по 5-6 минути от всяка страна. Изваждат се върху салфетка.


6. Кюфтетата се сервират полети със соса.
Николай Владимиров
Щастлив Пенсионер.

див човек и силен ветар ништо го не спира
Аватар
ntvladimirov
 
Мнения: 975
Регистриран на: 22 Май 2009, 20:51

Re: Готварски рецепти и кулинарните изкушения

Мнениеот adriana_751 » 14 Юли 2009, 12:48

Правя трети последен опит да споделя тази рецепта. Вчера и при двата ми опита сайта ме изхвърли :roll: Не знам рецептите, които предлагате, дали са изпробвани, но за тази гарантирам.

Пиле "Жулиен"

Нужни са пилешко филе, кисели краставички, мариновани гъби, заквасена сметана и кашкавал. Количестото от всичко е по желание.
Филето се нарязва на жулиенчета и се пържи в смес от олио и масло до готовност. Прибавят се нарязаните кисели краставички /формата е по желание/ и гъбите /продават се и нарязани/. Разбърква се и се добавя сметаната. Стои около две минути и котлона се изключва. Накрая се слага настъргания кашкавал и пак се разбърква, за да се разтопи. Поръсва се с черен пипер и нарязан магданоз на вкус. Консумира се с бяло вино и приятна компания. Времето за приготвяне е не повече от 40 минути. Да ви е сладко!
adriana_751
 
Мнения: 206
Регистриран на: 09 Фев 2009, 14:30

Re: Готварски рецепти и кулинарните изкушения

Мнениеот ntvladimirov » 14 Юли 2009, 16:35

Ще я пробвам. :D :D
Николай Владимиров
Щастлив Пенсионер.

див човек и силен ветар ништо го не спира
Аватар
ntvladimirov
 
Мнения: 975
Регистриран на: 22 Май 2009, 20:51

Re: Готварски рецепти и кулинарните изкушения

Мнениеот generala » 15 Юли 2009, 11:51

Адриана, ял съм пиле жулиен в заведение но нямаше сметана, предполагам че твоята рецепта е па вкусна, ще я опитам някой път(когато стоплиш сметаната добави едно кубче топено сирене изчакай да се разтопи и тогава прибави останалата смес може да добавиш и малко риган, обожавам тази подправка), от балото вино получавам киселини :lol: , пробвай сухо мартини, "Бианчи" ако не се лъжа за марката, ако ти е много сладко прибави водка до нормализиране на питието по твой вкус. :P :lol: :lol:
"Ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко за толкова дълго време,че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо..." К. Иречек, 13.12.1881г. Р.Р.:...докато ни изгонят, или ни стегне шапката и сами си тръгнем.
Аватар
generala
 
Мнения: 279
Регистриран на: 14 Фев 2009, 17:05

Re: Готварски рецепти и кулинарните изкушения

Мнениеот generala » 15 Юли 2009, 12:26

ПИЛЕ ПО ГРАДИНАРСКИ
Продукти:
-500гр. пилешко(горно бутче), може и повече зависи от вкуса Ви
-три по-големи моркова
-три глави кромид лук
-три червини и три зелини чушки от месестите
-три тиквики
-по желание може да прибавите мариновани гъби и царевица
-зеленчукова подправка
-бутилка студено бало вино( може и Керацуда :oops: )
Приготвяне:
Зеленчуците се нарязват на ивици(лука на шайби) и се опържват по отделно(без царевицата), към края на всяко пържене се прибавя сол и зеленчукова подправка на вкус, изпържените зеленчуци се смесват прибавя се царевицата и си оставаят да се отцедат от олиото.Месото се обезкостява, нарязва се на хапки или на ивици(жулиенчета) изпържва се и се смесва със зеленчуците. Консумира се с бутилката бяло вино и с любим човек. :lol: :lol: :lol:
"Ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко за толкова дълго време,че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо..." К. Иречек, 13.12.1881г. Р.Р.:...докато ни изгонят, или ни стегне шапката и сами си тръгнем.
Аватар
generala
 
Мнения: 279
Регистриран на: 14 Фев 2009, 17:05

Re: Готварски рецепти и кулинарните изкушения

Мнениеот adriana_751 » 15 Юли 2009, 12:44

Със сигурност моята рецепта е по-вкусна, господин Генерал. Съгласна съм и за ригана, но просто се съобразявам с вкусовете на още трима души у дома. ;) Колкото до пиенето, аз си оставам на бяло вино, но кой каквото обича. След твоя коктейл ще ми трябва Бърза помощ. :lol:
adriana_751
 
Мнения: 206
Регистриран на: 09 Фев 2009, 14:30

Re: Готварски рецепти и кулинарните изкушения

Мнениеот adriana_751 » 15 Юли 2009, 12:51

А ето и една рецепта, която си няма име. Така че може да си я кръстите както искате:
Приготвя се от телешко или свинско месо /за телешкото е нужно повече време/. Месото се нарязва на хапки, които се овалват в смес от брашно, сол и черен пипер /Генерала може и риган да сложи/, и се пържат до златисто. Когато се позлатят се излива сока от един лимон и се разбърква. Веднага след това се налива гореща вода и се прибавят две кубчета телешки бульон. Накрая се слагат едро нарязани гъби и цялата смес се прехвърля в йенска тенджера с капак. Пече се в умерена фурна около час и половина, но ако е телешко - два часа. От време на време се поглежда и разбърква, ако е необходимо се добавя още вода, за да не стане много гъст соса.
adriana_751
 
Мнения: 206
Регистриран на: 09 Фев 2009, 14:30

Re: Готварски рецепти и кулинарните изкушения

Мнениеот generala » 15 Юли 2009, 12:54

Добре пий си виното нека ти се разводнява корема, сега нямам време но в идващите дни ще напиша рецепти за броколи и картофи със сметана, пробвай ги много са вкусни.
"Ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко за толкова дълго време,че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо..." К. Иречек, 13.12.1881г. Р.Р.:...докато ни изгонят, или ни стегне шапката и сами си тръгнем.
Аватар
generala
 
Мнения: 279
Регистриран на: 14 Фев 2009, 17:05

Следваща

Назад към Всякакви теми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта