Готварски рецепти и кулинарните изкушения

Re: Готварски рецепти и кулинарните изкушения

Мнениеот generala » 15 Юли 2009, 12:58

:lol: :lol: Телешко ала Адриана] :lol: :lol:
"Ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко за толкова дълго време,че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо..." К. Иречек, 13.12.1881г. Р.Р.:...докато ни изгонят, или ни стегне шапката и сами си тръгнем.
Аватар
generala
 
Мнения: 279
Регистриран на: 14 Фев 2009, 17:05

Re: Готварски рецепти и кулинарните изкушения

Мнениеот ntvladimirov » 16 Юли 2009, 10:50

Задушени гъби с лук и ориз

300 г гъби
1 ч.ч. ориз
2 глави лук
4 бр. домати
4 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
магданоз
сол

Лукът се нарязва на ситно и се задушава в олиото с щипка сол и 1-2 супени лъжци гореща вода. След като поомекне, се прибавят почистените, измити и нарязани гъби и се задушават десетина минути. Слагат се ситно нарязаните домати, оризът, червеният пипер и се доливат 3 ч.ч. гореща вода. Ястието се посолява и се вари на тих огън, докато оризът попие течността. Поднася се, поръсено със ситно нарязан магданоз.
Николай Владимиров
Щастлив Пенсионер.

див човек и силен ветар ништо го не спира
Аватар
ntvladimirov
 
Мнения: 975
Регистриран на: 22 Май 2009, 20:51

Re: Готварски рецепти и кулинарните изкушения

Мнениеот generala » 16 Юли 2009, 12:01

Май полицайте не си падат кулинари, такове мнение си съставя човек като гледа колко души пишат в темата. Хубаво ме сети за ориз, сега ще напиша рецепта, яденето е много вкусно.

ОРИЗ С ПИЛЕШКО,ГЪБИ И МАСЛИНИ
Продукти:
-едно пилешко бутче
-100-200гр. мариновани гъби-според вкуса Ви
-100гр. сладки маслини
-кубче пилешки бульон
-смлян черен пипер
-2 глави кромид лук
-1 ч.ч.ориз
Приготвяне:
Пилешкото бутче се сварява и се накъсва на дребни парчета, маслините се нарязват на половинки и костилката се отстранява,гъбите ако не са наразани се нарязват, кромида се нарязва на ситно след което се запържва в малко повече олио, когато добие златист цвят се прибавя и ориза, пържи се докато ориза не започне да лепне по тавата след което се прибавят 3 ч.ч. прецеден бульон от свареното бутче, прибавя се сол и смлян ч. пипер на вкус, кубчето бульон се стрива, прибавят се и пилешкото, гъбите и маслините, разбърква се хубаво и се поставя в предварително загрята, на 250 градуса, фурна. Пече се 20-25 минути или докато не изври водата.
"Ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко за толкова дълго време,че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо..." К. Иречек, 13.12.1881г. Р.Р.:...докато ни изгонят, или ни стегне шапката и сами си тръгнем.
Аватар
generala
 
Мнения: 279
Регистриран на: 14 Фев 2009, 17:05

Re: Готварски рецепти и кулинарните изкушения

Мнениеот ntvladimirov » 16 Юли 2009, 15:19

Не че не си падат ми изглежда се срамуват :D :D . Всички знаем че наи добрите готвачи в света са мъже. Аз като готвя си почивам и рецептите които представям всичките съм ги пробвал. Тази последната ми харесва и ще я пробвам щото знам че бял ориз върви с маслини.:D :D :D
Николай Владимиров
Щастлив Пенсионер.

див човек и силен ветар ништо го не спира
Аватар
ntvladimirov
 
Мнения: 975
Регистриран на: 22 Май 2009, 20:51

Re: Готварски рецепти и кулинарните изкушения

Мнениеот generala » 16 Юли 2009, 16:39

Аз също пиша само рецепти които съм опитал, ориза от гъбите става много сочен а маслините му придават много хубав вкус. Когато имам време обичам да готвя така си почивам а и обичам да си угаждам то си ми и личи. :lol: :lol: :lol:
"Ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко за толкова дълго време,че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо..." К. Иречек, 13.12.1881г. Р.Р.:...докато ни изгонят, или ни стегне шапката и сами си тръгнем.
Аватар
generala
 
Мнения: 279
Регистриран на: 14 Фев 2009, 17:05

Re: Готварски рецепти и кулинарните изкушения

Мнениеот adriana_751 » 16 Юли 2009, 16:52

Е от какво ще се срамуват, да не би да карат на фотосинтеза? Или си мислят, че са по-малко мъже, ако готвят :roll:
Аз лично обичам мъжа ми да ми готви. ;) Нищо, че се случва веднъж-два пъти в годината. :lol:
Ето една картофена рецепта:
Картофите се обелват и нарязват на кръгчета. Варят се около 5 мин. във вода, в която са разтворени две пилешки бульончета. В подходящ съд се редят ред картофи, сирене, бекон /или какъвто и да е колбас, който ви се намира, или комбинация от колбаси.......изобщо идеален начин да си изчистите хладилника/, нарязани на кръгчета домати, пак картофи, и се завършва с обилно количество настърган кашкавал. Най-отгоре се поръсват парченца масло и се налива съвсем малко от бульона. Запича се 10 -15 мин. във фурната и е готово.
adriana_751
 
Мнения: 206
Регистриран на: 09 Фев 2009, 14:30

Re: Готварски рецепти и кулинарните изкушения

Мнениеот generala » 16 Юли 2009, 17:03

Ето и една салатка, но не мога да кажа точни пропорции защото я правя на око.
Взимате една бучка сирене(по-меко) и го размачквате с вилица докато не се получи паста, прибавяте майонеза, копър и царевица(от консерва или замразена няма значение) разбърквате хубаво и ако има време :lol: я оставяте за около 1 час в хладилника за да поеме аромата на копър. Наздраве! :lol: :lol: :lol:
"Ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко за толкова дълго време,че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо..." К. Иречек, 13.12.1881г. Р.Р.:...докато ни изгонят, или ни стегне шапката и сами си тръгнем.
Аватар
generala
 
Мнения: 279
Регистриран на: 14 Фев 2009, 17:05

Re: Готварски рецепти и кулинарните изкушения

Мнениеот generala » 24 Юли 2009, 13:43

Явно кулинарите в МВР се броят на пръстите на едната ръка. :lol: :lol: :lol:
"Ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко за толкова дълго време,че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо..." К. Иречек, 13.12.1881г. Р.Р.:...докато ни изгонят, или ни стегне шапката и сами си тръгнем.
Аватар
generala
 
Мнения: 279
Регистриран на: 14 Фев 2009, 17:05

Re: Готварски рецепти и кулинарните изкушения

Мнениеот vargo » 25 Юли 2009, 20:35

PASTICIO


Пастицио -гръцка рецепта :продукти
макарони от най-големия размер
половин кг.телешка кайма
доматен сос
една глава смлян с блендер кромид
за соса бешамел:
половин литър прясно мляко
царевично нишесте
300гр. кашкавал настърган
канела на пръчки
подправки на вкус


Сваряват се макароните и се измиват след което се изсипват в голяма тава намазана със зехтин.
Каймата се задушава в дълбок съд като се намачква та да придобие вид на каша ,прибавят се кромида и доматите ,като се бърка постоянно ,в каймата се слага и канелата на пръчки ,като не се стърже и след като каймата се свари се изважда .
соса се приготвя по следния начин : в съда с затопленото мляко-но не врящо -се прибавя нишестето и постепенно настъргания кашкавал като се бърка постоянно до като се сгъсти.

в тавата с макароните прибавяме--ред макарони ,ред кайма и по малко зехтин и така поне два или три реда до изчерпване на количеството .Отгоре се залива с топлия крем бешамел.
Пече се около 25 минути на 200 градуса -соса отгоре трябва да придобие златист вид!
Резултата на вкус е страхотен и води до пристрастяване! :D
КОЙ КЕ КАЖЕ ДЕКА НЕ СУМ МАКЕДОНЕЦ, КЕ МУ ГО ПРЕСЕЧАМ ЯЗИКОТ,
И КОЙ КЕ КАЖЕ ДЕКА НЕ СУМ БЪЛГАРИН, КЕ МУ Я СКИНАМ ГЛАВТА“.....
Тодор Александров
Аватар
vargo
 
Мнения: 605
Регистриран на: 05 Яну 2009, 21:50

Re: Готварски рецепти и кулинарните изкушения

Мнениеот ntvladimirov » 28 Юли 2009, 18:00

Ето ви две летни ястия.


Супа от тиквички

1-2 тиквички
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
1 ч. ч. натрошено сирене
сол, черен пипер, чубрица, копър
Тиквичките се нарязват на дребно. Задушават се лукът и чесънът и се добавят тиквичките и подправките. Ври на тих огън. След като е готово, се слага натрошеното сирене.


Доматена супа

3-4 по-меки домата
1 глава лук
фиде
сол, червен пипер, чубрица, магданоз
1/2 ч. л. захар
Лукът се задушава в мазнина. Добавят се обелените и настъргани домати, подправките. Долива се вода. Към края на варенето се слага фидето. Когато супата е готова, се слага магданозът. Вкусна е както топла, така и студена.
Николай Владимиров
Щастлив Пенсионер.

див човек и силен ветар ништо го не спира
Аватар
ntvladimirov
 
Мнения: 975
Регистриран на: 22 Май 2009, 20:51

Re: Готварски рецепти и кулинарните изкушения

Мнениеот ghost » 28 Юли 2009, 20:01

ПАСТА С БРОКОЛИ
/ паста са така наречените макаронени изделия/
За това ястие се ползуват orecchieti /ушички/– малка кръгла паста, наподобяваща долната част на ухото

Цветчетата на броколите се варят около 5 мин. във вряща подсолена вода. Изваждат се с решетъчна лъжица и след като се отцедят, се слагат в тиган, в който междувременно сте запържили съвсем леко до порозовяване две-три скилидки чесън. Пържи се, докато се изпари водата, поръсва се лют пипер /ако е смъртоносно лют-само щипка/ и в тази смес се изсипва сварената междувременно паста /вари се във водата, в която сте варили броколите/. При поднасяне се поръсва с настъргано пармиджано.
ghost
 
Мнения: 12
Регистриран на: 11 Апр 2009, 09:56

Re: Готварски рецепти и кулинарните изкушения

Мнениеот ntvladimirov » 28 Юли 2009, 20:27

Идва време за зимнина. Ето ви една рецепта за лесна лютеница. Зимата е идеално мезенце само се добавят сварени яица и става чудесно.

ЛЮТЕНИЦА СЪС СИРЕНЕ

Продукти
5кг. пиперки червени
1кг. сирене краве
500 мл олио
1-2 вр. магданоз пресен



Приготвяне
1.Изчистете, изпечете, обелете и смелете пиперките
2.Натрошете сиренето и всичко смесете в дълбок съд
3.При непрекъснато бъркане прибавете сгорещеното олио
4.Накрая добавете ситно нарязания магданоз
5.Разсипете лютеницата в буркани и стерилизирайте 20 минути.
Николай Владимиров
Щастлив Пенсионер.

див човек и силен ветар ништо го не спира
Аватар
ntvladimirov
 
Мнения: 975
Регистриран на: 22 Май 2009, 20:51

Re: Готварски рецепти и кулинарните изкушения

Мнениеот ntvladimirov » 30 Юли 2009, 19:12

Пиле в йенска тенджера

Гозбата може да се приготви от цяло пиле, което ще нарежете на порции, или от пилешки бутчета. Леко сварявате пилешките порции. Овалвате ги в брашно и ги запържвате в тиган с олио докато хванат коричка. Изваждате ги да се отцедят. Вземате 4-5 картофа и ги нарязвате на кубчета. Посолявате ги и ги запържвате в същото олио от пилето. Като се позапържат, поръсвате брашно, бъркате да не загори и добавяте пилешкия бульон от варенето. Получава се бял сос фрикасе. Слагате подправки по ваш избор – аз използвам чубрица и черен пипер.
В йенската тенджера редите отдолу пилето и върху него – картофите и соса. Запичате около 45 минути.
Към края на печенето настъргвате малко кашкавал – става страхотно.
Николай Владимиров
Щастлив Пенсионер.

див човек и силен ветар ништо го не спира
Аватар
ntvladimirov
 
Мнения: 975
Регистриран на: 22 Май 2009, 20:51

Re: Готварски рецепти и кулинарните изкушения

Мнениеот generala » 01 Авг 2009, 09:52

Б Р О К О Л И " Ф А Н Т А З И Я "
Продукти:
- 1 пакет замразени броколи
- 2 средно големи моркова
- 200 гр. пушено пуешко месо (може свинско или пилешко ) или шунка
- 200 гр. кашкавал
- 200 гр. готворска сметана
- 2 пакетчета топено сирене ( от тези в кръглите кутий )
- индийско орехче
- 1 с.л. Вегета или 1 кубче зеленчуков бульон
Приготвяне:
Морковите се сваряват до полуготово състояние и се нарязват на кубчета, в йенска тенджера се поставят броколите ( предварително се накъсват на подходящи за консумация парчета),нарязаните моркови, вегетата или стрития бульон и се добавя вода, около 1/2 ч.ч.. Затваря се тенджерата и се поставя в микровълнова печка за около 5-8 мин. на пълна мощност или докато не омекнат броколите, броколите се отцеждат от останалата вода и се връщат в тенджерата. Подгрявате в тиган сметаната и прибавяте двете пакетчета топено сирене, разбърквате докато се разтопят, сваля се от котлона и се прибавя нарязаното на кубчета месо и малко настъргано инд. орехче, сместа се изсипва в тенджерата, прибавя се част от кашкавала ( настърган), разбърква се хубаво и останалия кашкавал се настъргва отгоре. Без да се слага капака тенджерата се слага в микр. печка и се пече около 5 мин. само на грил, ако печката ви няма тази функция става и във добре загрята фурна, докато кашкавала от горе се разтече.
Същата рецепта може да приготвите и като замените броколите с картофи. Нарязвате обелените картофи на кубчета и прибавяте нарязаните на кубчета не сварени моркови, около 15 мин. във фурната или докато не омекнат, като периодично се разбъркват. Заменяте зеленчуковия бульон с пилешки и може накрая преди печенето да добавите щипка риган. :o
"Ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко за толкова дълго време,че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо..." К. Иречек, 13.12.1881г. Р.Р.:...докато ни изгонят, или ни стегне шапката и сами си тръгнем.
Аватар
generala
 
Мнения: 279
Регистриран на: 14 Фев 2009, 17:05

Re: Готварски рецепти и кулинарните изкушения

Мнениеот ntvladimirov » 06 Авг 2009, 11:28

Кюфтета по овчарски

Продукти:

600г кайма
500г кисело мляко
2 яйца
2 чаени лъжички червен пипер
магданоз
чубрица
3 скилидки чесън
30мл краве масло

Начин на приготвяне:
Омесете каймата с червения пипер, чубрицата и ситно нарязания магданоз. От сместа направете малки кюфтенца, като топчета за супа и се изпържват. Нареждате ги в намазана с масло тава и го заливате с киселото мляко, разбито с яйцата, пасирания чесън и малко сол. Ястието се полива с разтопено краве масло и се запича в силна фурна.
Николай Владимиров
Щастлив Пенсионер.

див човек и силен ветар ништо го не спира
Аватар
ntvladimirov
 
Мнения: 975
Регистриран на: 22 Май 2009, 20:51

Re: Готварски рецепти и кулинарните изкушения

Мнениеот zito » 07 Авг 2009, 12:27

"Деликатеса на видрата"
Избира се рибно филе,което да не е сухо/например хека не става/ Нещо по мазничко я скумрийка,леферче,паламудче. Та... слагаме го в прясно мляко да го покрие и оставяме
да се чуства като Клеопатра във ваната за два, три часа.Млякото премахва миризми и предава особен вкус. Натриваме го с каша от чесън, за да дойде на себе си и да не забравя ,че е от плебса и поръсваме с черен пипер-стрит. Потапяме филето в олио,пък ако искаме да стане както го правят комшиите в зехтинец.Овалваме го в царевично брашно/друго не/,загрята предварително скара,хвърля ме го за да разбере,че му е дошъл последният момент и се втурваме към салатката.След няколко минути то е готово,тъй че може със салатката да се почне по отрано.Поднася се гарнирано с пържени картофки и бяло вино.
Може и с биричка! :D
Аватар
zito
 
Мнения: 9
Регистриран на: 07 Авг 2009, 11:35

Re: Готварски рецепти и кулинарните изкушения

Мнениеот zito » 07 Авг 2009, 12:31

Топличко е! Да ви препоръчам нещо интересно!

Супата на Фидел Кастро!
500 гр.домати,две глави лук,1/2 чаша червено вино,средно голяма краставица,няколко маслини,две склидки чесън,две суп.лъжици зехтин,една пиперка,връзка магданоз,по щипка сол и захар. Доматите се обелват,чесъна се стрива,останалите продукти се нарязват на малки кубчета, а маслините естествено са без костилки.Всичко се смесва и поръсва обилно с магданоз.Сервира се студена . Гарнитура -водка в умерени количества,че след това става много топло! :D
Аватар
zito
 
Мнения: 9
Регистриран на: 07 Авг 2009, 11:35

ПредишнаСледваща

Назад към Всякакви теми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron