С какво се храним?

С какво се храним?

Мнениеот Прокопи » 14 Ное 2010, 08:50

clearly написа:
Хванаха известна фирма да препакетира месо
...............На,,Жорети" ЕООД ще бъдат наложени санкции съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност.
http://dnesiutre.com/bulgarian-news/%D0 ... %B0%D0%B2/


Каква санкция ???Направо да им се отнема разрешителното за определен срок и при второ нарушение да им се наложи забрана за развиване на такава дейност.Иначе няма оправия.


Тук според мен е малко спорен въпроса. Имам чувството, че самите проверяващи не са съвсем наясно с нещата. Аз лично редовно купувам от така наречените дупета и заради цената и заради качеството. Е, нашето семейство сме живи още...
Последна промяна MasterCop на 14 Ное 2010, 08:56, променена общо 1 път
Причина: Отделено в нова тема.
Когато стане напечено, оцеляват само печените!
***
Аватар
Прокопи
 
Мнения: 487
Регистриран на: 18 Яну 2009, 13:24

Re: С какво се храним?

Мнениеот MasterCop » 14 Ное 2010, 09:03

И аз съм си купувал - не ми харесаха. Имат кисел вкус, може би заради химикалите които съдържат за да не се развалят. Именно заради тези химикали и добавки съм разочарован и от стандарта "Стара планина" Интересно какъв шум се вдигна заради някакъв нищожен процент соя, а никой не обърна внимание на етикета под логото "Стара планина" колко химия има изписана :o
Няма значение дали си купувате салам или луканка (кисели с вкус на пластмаса) , консерва риба (от най-малките риби които са кожа и кости) или пушено месо (вакуумирано в найлон пълен с чорба - коктейл с цялата менделеева таблица). Фирмите производителки вече го удариха през просото и единственото което ги интересува е продуктите им да не се развалят за да не им ги връщат от магазините! За целта ги наблъскват с консерванти които са евтини аналози на онези които се слагат (ако въобще слагат някакви) в "белите държави"!
Върху такива продукти се поставя съответната маркировка. Става дума именно за този тайнствен знак "Е". Той посочва, че стоката е произведена с използване на опасни за здравето консерванти например.
Така например маргарините, произведени в Холандия и Германия, и внасяни в страните от Източна Европа, все по-често са консервирани с ракообразуващ емулгатор, означен на опаковката със символа Е 330. С други думи, поставяйки маркировка, производителят "честно" предупреждава потребителя: "Вие имате право да решите дали ще купите тази стока, която струва по-евтино, или ще предпочетете по-качествената, но и по-скъпа стока."
Символите носят информация.Първата цифра посочва групата на добавката, другите две са за различните по химически състав добавки от същата група.>

Абсолютно забранени:

В момента три добавки са признати от контролните организации за вредни и са абсолютно забранени. Това са:
• Е121 - цитрусов червен оцветител;
• Е123 - оцветител амарант;
• Е240 - консервант формалдехид.
Интересно е, че само преди няколко години забранените добавки се използваха напълно легално. Можеха да се открият дори върху опаковката на "MARS". При това не може да бъде обвинена фирмата-производител, която е действала според закона.
С какво вредят хранителните добавки?**

ГРУПА ДОБАВКИ

Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е152, Е153;Е210, Е211, Е213-217, Е240, Е330;Е447;Е924a, Е924b; Канцерогенни. Могат да доведат до образуване на злокачествени тумори.
Е171-173;Е320, Е322;Е407, Е447, Е450;Могат да доведат до заболявания на черния дроб и бъбреците.
Е221-226;Е311-313, Е320-322, Е338-341;Е407, Е450, Е453, Е456, Е461-466;Нарушават храносмилането.
Могат да доведат до заболявания на стомашно-чревния тракт.
Е230-232, Е239;E311-313; Могат да предизвикат алергични реакции.
Е220; Разрушават витамин В1.
Е230, Е231, Е232, Е233; Нарушават функциите на кожата.
Е250, Е251, Е252;Противопоказани при хипертония.
E-102 E-110 E-120 E-124 E-1237 E-129 E-155 E-220 E-222 E-223 E-224 E-228
E-233 E-242 E-400 E-401 E-402 E-403 E-404 E-405 E-501 E-502 E-506 E-620 E-636nbsp; E-637 E-907-ОПАСЕН
Е-153 Е-210 Е-211 Е-212 Е-213 Е-214 Е-215 Е-216 Е-219 Е-230 Е-252 Е-280 Е-281 Е-282 Е-283 Е-330 Е-954-РАКООБРАЗУВАЩ
Е-103 Е-105 Е-111 Е-121 Е-125 Е-126 Е-130 Е-152> Е-952-ЗАБРАНЕНО
Е-104 Е-122 Е-141 Е-150 Е-171 Е-173 Е-241 -ПОДОЗРИТЕЛЕН
Е-123-ОСОБЕНО ОПАСЕН+ЗАБРАНЕНО
Е-270 ОПАСЕН ЗА ДЕЦА
Е-510 Е-513 Е-527 -ОСОБЕНО ОПАСЕН
Е-160 Е-221 Е-223 Е-239 Е-1105 -ВРЕДЕН ЗА КОЖАТА
Е-250 Е-251 -АРТЕРИАЛНОЕ ДАВЛЕНИЕ
Е-330 Е-338 Е-339 Е-340 Е-341 Е-343 Е-450 Е-451 Е-452 Е-453 Е-454 Е-461 Е-462 Е-463 Е-465 Е-466 -ВРЕДЕН ЗА ЖЛЪ4КАТА
Е-626 Е-627 Е-628 Е-629 Е-630 Е-631 E-632 Е-633 Е-634 Е-635 -КИШЕЧНЪЕ РАССТРОИСТВА
Е-154 -КИШЕЧНЪЕ Р.+АРТЕРИАЛНОЕ ДАВЛЕНИЕ


Тук са показани Е-станадартите на EU, като тези номера са тествани за безопасност и са разрешени в нея. Числата без Е са разрешени във Великобритания, но е вероятно да не бъдат разрешени за употреба във всичките стани от Европейската общност. САЩ използуват друга система за класификация. Независимо от това тук ще предостави информация за хора, имащи алергични реакции, да разберат дали тези добавки се отразяват върху тях.
По долу е списъкът на всичките Е - номера, използвани от Европейските производители на хранителни продукти по типове и номера. http://www.lactose.co.uk


1. Оцветители (E100-E181)
2. Консерванти (E200-E290)
3. Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296-Е385)
4. Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400-Е495)
5. Минерални соли (Е500-Е585)
6. Овкусители и ароматизатори(Е620-Е640)
7. РАЗНИ (E900-E1520)



E100 - E182 Оцветители Оцветяват продуктите. Сладки газирани напитки, лимонади, бонбони, близалки, сладолед.
E200 - E299 Консерванти Удължават срока на съхранение на продуктите. Всякакъв вид консервирани храни (гъби, компоти, сокове, конфитюри, сладка).
E300 - E399Антиокислители Предпазват продуктите от разлагане на въздуха Млечно-кисели продукти — подсладени фруктови млека, десерти, колбаси, краве масло, шоколад
E400 - E499 Стабилизатори. Сгъстители. Запазват консистенцията на продукта Сладка, конфитюри, желета, кондензирани млека, шоколадови десерти, млечни продукти.
E500 - E599 Емулгатори Запазват формата на продукта.
E600 - E699 Ароматизатори и подобрители Засилват вкуса и аромата на продукта.
E900 - E999 Пенорегулатори Използват се в газираните напитки. Газирани напитки
Съвсем неотдавна се появиха добавки с индекс "Е" и 4 цифри след нея — от 1000 до 1199. Тази група добавки се грижи брашното, захарта и други подобни продукти да не попиват влагата и да остават пръхкави.


Оцветители (E100-E181)


E100 Curcumin жълто оранжев; извлича се от корена на растението куркума - curcuma (turmeric), но може и да бъде синтезирано; използува се в сирената, маргарина, печени сладкиши и подправки.
E101 Riboflavin, Riboflavin -5'-phosphate 'Витамин B 2' и оцветител, естествено го има в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбрека; употребява се в маргарина и сирената.
E 102 Tartrazine FD &C Yellow No .5; предполага се че предизвиква асматични атаки (по US FDA ** - не), ортикария при деца (по US FDA ** изчисления 1:10 000); tartrazine чувствителнос е свързана са чувствителността спрямо аспирина; използува се за оцветяване на безалкохолни напитки, сладкиши, конфитюри, тестени храни, snack foods , консервирана риба, готови супи; забранен в Норвегия и Австрия
E 104 Quinoline Yellow FD &C Жълто No .10; използува се в червилата и продукти за коса, одеколони; може да причини дерматит; забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.
E 107 Yellow 7G жълт оцветител; HACSG * препоръчва да се избягва; страдащи от астма могат да проявят алергична реакция към него; typical products are soft drinks ; забранен в Австралия, САЩ
E 110 Sunset Yellow FCF , Orange Yellow S FD &C Жълто No .6; използван в тестените изделия, пекарството, сладкишите, сладоледа, напитки и консервирана риба; синтетичен; също в много лекарства - Berocca , Polaramine , Ventolin syrup ; странични ефекти - ортикария, ринити, коремни болки, гадене и повръщане, непоносимост към храна; забранен в Норвегия
E 120 Cochineal , Carminic acid , Carmines червен цвят; произвежда се от насекоми; рядко използуван; HASCG * препоръчва да се избягва
E 122 Azorubine , Carmoisine червен цвят; дериват от въглищния катран; може да се получи реакция при астматици и хора алергични към аспирин; използува се в сладкарството, марципан, желета; забранен в Австрия, САЩ, Норвегия и Швеция.
E 123 Amaranth FD &C Червено No .2; извлича се от растението herbaceous ; използва се при миксове за кейк, плодови пълнежи, желета; може да провокира астма, екзема и хиперактивност; вреден при бременност; забранен в Австрия, САЩ, Русия, Норвегия и др.
E 124 Ponceau 4R , Cochineal Red A FD &C Червено No .4; канцероген при животни, реакции при астматици и алергични към аспирин; забранен в САЩ и Норвегия
E 127 Erythrosine FD &C Червено No .3; червен оцветител, използуван при консервиране на зеленчуци и плодове, микс за крем карамел, сладкиши; може да причини чувствителност към светлина, да увеличи нивата на хормоните на щитовидната жлеза; забранен в Норвегия
E 128 Red 2G Забранен в Авсралия и много други страни, освен Великобритания.
E 129 Allura red AC FD &C Червено No .40; оранжево червен, използван в сладките, напитки и подправки, лекарства и козметика; синтетичен, въведен в началото на 80-те за да замени amaranth ; забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
E 131 Patent blue V Син. Забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.
E 132 Indigotine , Indigo carmine FD & C Син No .2, основно се прибавя към таблети и капсули; също в производството на сладолед, сладкарството; синтетичен- извлечен от въглищния катран; може да причини гадене, повръщане, високо кръвно налягане, проблеми с дишането или други алергични реакции. Забранен в Норвегия.
E 133 Brilliant blue FCF FD & C Blue Dye No .1; използува се в млечни продукти, сладки и напитки; синтетичен - течен или амониева сол; забранен в Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
E 140 Chlorophylis , Chlorophyllins зелен оцветител, намиращ се естествено в растенията, използува се за оцветяване на восъци и масла, използува се в медицината и козметиката.
E 141 Copper complexes of chloropyll and chlorophyllins маслинено зелен, без неблагоприятни ефекти
E 142 Green S зелен; синтетичен дериват от въглищния катран; използва се при used in консервирания грах; забранен в Швеция, САЩ и Норвегия.
E 150( a ) Plain caramel тъмно кафяв; HACSG * препоръчва да се избягва. използва се в сосове, бира, уиски, бисквити, маринати
E 150( b ) Caustic sulphite caramel виж E 150( a )
E 150( c ) Ammonia caramel виж E 150( a )
E 150( d ) Sulphite ammonia caramel виж E 150( a )
E 151 Brilliant Black BN , Black PN черно; дериват от въгления катран, използува се при сосове, сладкарски миксове; забранен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.
E 153 Vegetable carbon черен цвят, въглищен пигмент; използува се конфитюри, желета, ликьори, само зеленчуков дериват е разрешен в Австралия, забранен в САЩ
E 154 Brown FK кафяв, забранен в САЩ
E 155 Brown HT ( Chocolate ) кафяв, използува се в шоколадови миксове, може да предизвика астматични реакции и при хора алергични към аспирин, както и кожна чувствителност; забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.
E 160( a ) Carotene , alpha -, beta -, gamma - жълто оранжев, човешкото тяло го превръща във ' Vitamin A ' в черния дроб, има го в морковите и други жълти или оранжеви плодове и зеленчуци
E 160( b ) Annatto ( Arnatto , Annato ), bixin , norbixin червен; извлича се от дървото Bixa orellana ;използува за оцветяване на сирена, масло, маргарин, супи, тестени изделияр; лак за нокти; може да причини ортикария ( nettle rash )
E 160( c ) Paprika extract , capsanthin , capsorubin червен, не се знаят странични ефекти.
E 160( d ) Lycopene червен, не се знаят странични ефекти.
E 160( e ) Beta - apo -8'- carotenal ( C 30) оранжев, не се знаят странични ефекти.
E 160( f ) Ethyl ester of beta - apo -8'- carotenic acid ( C 30) оранжев, не се знаят странични ефекти.
E 161( b ) Xanthophylls - Lutein жълт, извлича се от растения, невен и яйчен жълтък.
E 161( g ) Xanthophylls - Canthaxanthin жълт цвят, вероятно се извлича от животинска суровина (ретинол); има го в някои гъби, ракообразни, риби, пера на фламинго.
E 162 Beetroot Red , Betanin пурпурен, не се знаят странични ефекти.
E 163 Anthocyanins виолетов, не се знаят странични ефекти.
E 170 Calcium carbonate минерална сол, бяла; използува се като пълнители абразив в много продукти, като и в бели бои.
E 171 Titanium dioxide бяла минерална сол.
E 172 Iron oxides and hydroxides черен, червен и жълт цвят, използва се в в някои рибни пастети; токсичен в големи дози.
E173 Aluminium
E174 Silver
E175 Gold
E180 Latolrubine BK да се избягва.
E 181 Tannic acid , tannins пречищващ агент в алкохола, извлича се от шишарки и листа от дъб.


Консерванти (E 200- E290)



E 200 Sorbic acid дали е получена от безкостилкови или синтезирана от кетен, е възможно дразнене на кожата
E 201 Sodium sorbate не са известни вредни ефекти
E 202 Potassium sorbate не са известни вредни ефекти
E 203 Calcium sorbate не са известни вредни ефекти
E 210 Benzoic acid фенилкарбоксилова киселина; прибавя се към алкохолните продукти, сиренета, подправки, замразени храни, в козметиката и фармацията, и много други; може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства, може да взаимодейства със серен бисулфит(222), което може да доведе до хиперактивност при децата;
E 211 Sodium benzoate използва се като антисептик, за хранителен консервант и маскиращ вкуса; портокаловите сокове съдържат високо количество, до 25 mg на 250 ml ; също в млечните и месни продукти, подправките, както и в някои лекарства; може да предизвика обриви и да усили астма.
E 212 Potassium benzoate при хора с алергични реакции. в.ж 210
E 213 Calcium benzoate виж 212
E 214 Ethyl p - hydroxybenzoate да се избягва, забранен в някои страни.
E 215 Sodium ethyl p - hydroxybenzoate да се избягва, забранен в някои страни.
E 216 Propyl p - hydroxybenzoate възможен алерген
E 217 Sodium propyl p - hydroxybenzoate да се избягва, забранен в някои страни.
E 218 Methyl p - hydroxybenzoate възможни алергични реакции, главно върху кожата.
E 219 Sodium methyl p - hydroxybenzoate да се избягва, забранен в някои страни.
E 220 Sulphur dioxide серен двуокис; може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B 1; типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти.
E 221 Sodium sulphite почистващ агент при производството на джусове, възможни чревни разстройства; виж 220
E 222 Sodium hydrogen sulphite виж 220
E 223 Sodium metabisulphite третиращ агент, виж 220
E 224 Potassium metabisulphite виж 220
E 225 Potassium sulphite виж 220
E 226 Calcium sulphite да се избягва, забранен в някои страни.
E 227 Calcium hydrogen sulphite да се избягва, забранен в някои страни.
E 228 Potassium hydrogen sulphite виж 220
E 230 Biphenyl , Diphenyl може да предизвика кожни проблеми; може да се използува за земеделски цели - цитрусови плодове
E 231 Orthophenyl phenol може да предизвика кожни проблеми; може да се използува за земеделски цели - pears , carrots , peaches , plums , prunes , sweet potatoe , citrus fruit , pineapples , tomatoes , peppers , cherries , nectarines
E 232 Sodium orthophenyl phenol виж 231
E 233 Thiabendazole виж 231
E 234 Nisin антибиотик, добит от бактерия; прилага се при производството на бира, продукти на сиренето, доматеки пюрета.
E 235 Natamycin плесенен инхибитор, произведен чрез бактерии; може да причини гадене, повръщане, диария и кожно дразнене; типично приложение - месо сирене
E 236 Formic acid да се избягва, забранен в някои страни.
E 237 Sodium formate да се избягва, забранен в някои страни.
E 238 Calcium formate да се избягва, забранен в някои страни.
E 239 Hexamethylene tetramine да се избягва, забранен в някои страни.
E 249 Potassium nitrite фиксира цвета и консервант при месото; може да окаже ефект върху пренасянето на кислород в тялото, резултиращо в учестено дишане, замайване и главоболие, потенциален канцероген, не е разрешен при храни за бебета и деца
E 250 Sodium nitrite може да предизвика хиперстезия, потенциално канцерогенен, забранен в много страни m , може за взаимодейства в стомаха до образуване на нитрозамин. Препоръчва се избягването му.
E 251 Sodium nitrate виж 250
E 252 Potassium nitrate виж see 249 и 250
E 260 Acetic acid основен компонент на оцета
E 261 Potassium acetate в сосове и марини виж 261
E 262 Sodium acetate , Sodium diacetate виж 260
E 263 Calcium acetate виж 260
E 264 Ammonium acetate като 263, но може да предизвика гадене и повръщане.
E 270 Lactic acid млечна киселина, киселинен регулатор;
E 280 Propionic acid използува се в хлебопроизводството и колбасарството.
E 281 Sodium propionate виж 281
E 282 Calcium propionate виж 281
E 283 Potassium propionate виж 281
E 290 Carbon dioxide въглероден двуокис


Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296-Е385)


E 296 Malic acid ябълчна киселина;
E 297 Fumaric acid фумарова киселина, получава се от растението Fumaria esp . F . officianalis или при ферментацията на глюкозата с плесени, може да служи като овкусител, за подкиселяване, антиоксидант при безалкохолни
E 300 Ascorbic acid аскорбинова к-на, ' vitamin C '; прилага се в хлебопроизводството, при обработка на брашното и много други.
E 301 Sodium ascorbate натриева сол на Е300
E 302 Calcium ascorbate калциева сол на Е300
E 303 Potassium ascorbate potassium salt of vitamin C
E 304 Ascorbyl palmitate , Ascorbyl stearate естери на аскорбиновата киселина с мастни киселини
E 306,
E 307,
E 308,
E 309 Tocopherols , alpha -, gamma -, delta - ' vitamin E '; намира се в много масла, включая соя, житни зародиши, оризови зародиши, памучно семе, царевица, работи като антиоксидант на мастните киселини, предотвратяващ окислението на вит. А, използва се в маргарина и салатни дресинги
E 310 Propyl gallate използва се за предотвратяване на гранясването на мастни субстанции; извлича се от шикалки; може да причини кожни или коремни раздразнения, галатите не се допускат за бебешки и детски храни; използуват се при масла, маргарин, салатни дресинги
E 311 Octyl gallate виж 310
E 312 Dodecyl gallate виж 310
E 315 Erythorbic acid получава се от sucrose
E 316 Sodium erythorbate получава се от E 317
E 319 Tert - ButylHydroQuinone ( TBHQ ) HACSG * препоръчва да се избягва. Може да причини гадене, повръщане. Доза от 5 g се разглежда като фатална. Прилага се при мазнините, масла, маргарин.
E 320 Butylated hydroxy - anisole ( BHA ) забавя повреждането от окисление; използва се в ядивните мазнини, дъвки, маргарин, инстантните картофени продукти, не разрешен за бебешки храни.
E 321 Butylated hydroxy - toluene ( BHT ) виж E 320
E 322 Lecithins емулгатор, извлечен от соеви зърна, яйчени жълтъци, фъстъци; не токсичен, но превишаването на дозата води до стомашни разстройства, липса на апетит; използва се за в маслата, шоколада, майонезата.
E 325 Sodium lactate получава се от мляко; при хора с лактозна непоносимост, може да предизвика нежелана реакция
E 326 Potassium lactate виж 325
E 327 Calcium lactate виж 325
E 328 Ammonium lactate виж 325
E 329 Magnesium lactate виж 325
E 330 Citric acid лимонена киселина; използва се в бисквити, консервирана риба, безалкохолни, продукти от сирене, супни миксове, ръжен хляб
E 331 Sodium citrates Натриева сол на Е300
E 332 Potassium citrates Калиева сол на Е300
E 333 Calcium citrates Калциева сол на Е300
E 334 Tartaric acid Винена киселина; без странични ефекти
E 335 Sodium tartrates виж Е334
E 336 Potassium tartrates виж Е334
E 337 Sodium potassium tartrate виж Е334
E 338 Phosphoric acid фосфорна киселина; без странични ефекти
E 339 Sodium phosphates mineral salt , used as a laxative and a fixing agent in textile dyeing ; high intakes may upset the calcium / phosphorus equilibrium
E 340 Potassium phosphates see 339
E 341 Calcium phosphates минерална сол, използува се в медицината, като антиацид и полиращо в пастите за зъби
E 343 Magnesium phosphates основен минерал, анти втвърдяващ в заместителите на сол
E 350 Sodium malates без странични ефекти
E 351 Potassium malate без странични ефекти
E 352 Calcium malates без странични ефекти
E 353 Metatartaric acid без странични ефекти
E 354 Calcium tartrate без странични ефекти
E 355 Adipic acid киселина за хранителни цели, използува се при желатините, безалкохолни напитки, псдправки и овкусители
E 357 Potassium adipate без странични ефекти
E 363 Succinic acid забранена в някои държави
E 365 Sodium fumarate сол на фумаровата киселина ( растението клас Fumaria esp . F . officianalis )
E 366 Potassium fumarate без странични ефекти
E 367 Calcium fumarate без странични ефекти
E 370 1,4- Heptonolactone забранена в някои държави
E 375 Niacin vitamin B 3;
E 380 Tri - ammonium citrate може да влияе на черния дроб и на функциите на панкреаса
E 381 Ammonium ferric citrates сол на лимонената киселина, използува се като добавка на желязо в диетични формули
E 385 Calcium disodium EDTA забранен в някои страни


Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400-Е495)



E 400 Alginic acid извлича се от водорасли, използува се в яйчни кремове, ободрителни напитки и смеси, сгъстяващи кремове - предпазва от кристализиране; няма данни за странични ефекти при приемане в малки количества
E 401 Sodium alginate виж 400
E 402 Potassium alginate виж 400
E 403 Ammonium alginate виж 400
E 404 Calcium alginate виж 400
E 405 Propylene glycol alginate няма данни за странични ефекти
E 406 Agar получава се от червени водорасли, понякога се използува като лаксативно средство, използва се в месо преработката, захаропреработка и в сладоледите
E 407 Carrageenan извича се от водорасли, може да бъде замърсен с етилен оксид, който образува етилен хлорхидрини, които се смятат за канцерогени; иначе чистия карагенан се разгражда в червата
E 410 Locust bean gum извлича се от Ceratonia siliqua ; използува се в захаросани плодове, освежителни напитки, дресинги, безкофеинови шоколадови заместители, плодови сокове, намалява нивото на холестерина
E 412 Guar gum извлича се от семена от Cyamoposis tetragonolobus в Индия; намалява нивата на холестерола
E 413 Tragacanth гума, извлечена от дървото Astragalus gummifer ; използува се в храните, свързващо в козметиката
E 414 Acacia извлича се от Acacia Sengal ;
E 415 Xanthan gum използва се като структурообразуващо, сгъстяващо, стабилизатор, емулгатор и пенообразуващ агент.
E 416 Karaya gum извлича се от индийското дърво Sterculia urens ; използва се при сладоледите, яйчени кремове, сладки, като пълнител - има свойството да увеличи обема си 100 пъти, при добавяне на вода.
E 417 Tara gum извлича се от храста Caesalpinia Spinosa , намиращ се в Еквадор и Перу; използува се в комбинация с Е415, Е410, Е412 за увеличаване на визкозитета.
E 420 Sorbitol изкуствен подладител, получава се от глюкоза; използува се в нискокалорични храни, консервант в козметиката; не е разрешен в детски храни, може да причини коремни смущения, има лаксативен ефект
E 421 Mannitol изкуствен подсладител; използува се в нискокалоричните храни
E 422 Glycerol подсладител; използува се в ликьори; бонбони; сушени плодове, нискокалорични храни
E 431 Polyoxyethylene stearate Полиоксиэтилен(стеарат
E 432 Polysorbate 20 Полиоксиэтиленсорбитан монолаурат
E 433 Polysorbate 80 Полиоксиэтиленсорбитан моноолеат; емулгатор, извлечен от мастни киселини, анти пенообразуващ
E 434 Polysorbate 40 Полиоксиэтиленсорбитан монопалмитат
E 435 Polysorbate 60 Полиоксиэтиленсорбитан моностеарат
E 436 Polysorbate 65 Полиоксиэтиленсорбитан тристеарат
E 440( a ) Pectin Пектини: пектин, ; използват се за сгъстяване на мармалад, желета и сосове
E 440( b ) Amidated pectin амидопектин
E 441 Gelatine възможен алерген, за астматици и хора, алергични към сулфити
E 442 Ammonium phosphatides без странични ефекти
E 450 Diphosphates Пирофосфати: натриеви, калиеви и калциеви
E 460 Cellulose без странични ефекти
E 461 Methyl cellulose метил целулоза; може да причини чревни проблеми
E 463 Hydroxypropyl cellulose ходрокси пропил целулоза; забранен в някои страни
E 464 Hydroxypropyl methyl cellulose хидрокси пропил метил целулоза
E 465 Ethyl methyl cellulose етил метил целулоза
E 466 Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy methyl cellulose без странични ефекти
E469 Sodium caseinate без странични ефекти
E470 Fatty acids salts соли на мастни киселини ; забранени в някои страни
E471 Mono & di glycerides of fatty acids без странични ефекти
E472 Fatty acid esters of glycerides без странични ефекти
E473 Sucrose esters of fatty acids естери на захароза и мастни киселини
E474 Sucroglycerides захароглицериди
E475 Polyglycerol esters of fatty acids без странични ефекти
E476 Polyglycerol polyricinoleate без странични ефекти
E477 Propylene glycol esters of fatty acids без странични ефекти
E478 Lactylated Fatty Acid Esters of Glycerol and Propilene Glycol
няма данни
E479(b) Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono- and diglycerides of fatty acids Термически окисленно соевое и бобово масло с моно - и диглицериди на мастните к - ни
E480 Dioctyl sodium sulphosuccinate натриев диоктилсулфосукцинат
E481 Sodium stearoyl-2-lactylate без странични ефекти
E482 Calcium stearoyl-2-lactylate без странични ефекти
E483 Stearyl tartrate забранен в някои страни
E491 Sorbitan monos tearate без странични ефекти
E492 Sorbitan tristearate може да увеличи абсорбцията на някои мастно разтворими субстанции
E493 Sorbitan monolaurate забранен в някои страни
E494 Sorbitan mono-oleate забранен в някои страни
E495 Sorbitan monopalmitate забранен в някои страни


Минерални соли ( Е 500- Е585)



E500 Sodium carbonates Натриев к арбонати, без странични ефекти в малки количества
E501 Potassium carbonates без странични ефекти
E503 Ammonium carbonates дразнещ лигавицата
E504 Magnesium carbonate използва се като лаксатив и антиацид
E507 Hydrochloric acid безопасно в малки количества
E508 Potassium chloride по големи количества могат да причинят язва
E509 Calcium chloride калциев хлорид
E510 Ammonium chloride да се избягва от хора с понижени чернодробни и бъбречни функции
E511 Magnesium chloride магнезиев хлорид (основен минерал)
E513 Sulphuric acid сярна киселина; забранена в някои държави
E514 Sodium sulphates натриев сулфат - може да наруши водния баланс
E515 Potassium sulphates без странични ефекти
E516 Calcium sulphate калциев сулфат, получава се от варовик
E518 Magnesium sulphate има лаксативен ефект
E519 Copper sulphate
E524 Sodium hydroxide натриева осноова
E525 Potassium hydroxide калиева основа
E526 Calcium hydroxide без странични ефекти
E527 Ammonium hydroxide амониев хидроксид
E528 Magnesium hydroxide магнезиев хидроксид
E529 Calcium oxide калциев оксид, безопасен в малки количества
E530 Magnesium oxide магнезиев оксид
E535 Sodium ferrocyanide без странични ефекти
E536 Potassium ferrocyanide без странични ефекти
E540 Dicalcium diphosphate дикалциев дифосфат
E541 Sodium aluminium phosphate натриево алуминиев фосфат
E542 Bone phosphate костен фосфат derived from bones; used in dried milk for coffee machines
E544 Calcium polyphosphates avoid it, banned in some countries
E545 Ammonium polyphosphates avoid it, banned in some countries
E551 Silicon dioxide без странични ефекти
E552 Calcium silicate получава се от варовик и диатомит - антиацид
E553(a) Magnesium silicates магнезиев силикат
E553(b) Talc свързва се с рак на стомаха; типичен продукти - белен ориз, при шоколадите и в сладкарството
E554 Sodium aluminium silicate използва се в солта, заместители на сухо мляко и брашна; опасен при бременност
E556 Calcium aluminium silicate използува се в млечни прахове; виж Е554
E558 Bentonite без странични ефекти
E559 Aluminium silicate (Kaolin) без странични ефекти
E570 Stearic acid без странични ефекти
E572 Magnesium stearate без странични ефекти
E575 Glucono delta-lactone без странични ефекти
E576 Sodium gluconate забранен в някои страни
E577 Potassium gluconate без странични ефекти
E578 Calcium gluconate без странични ефекти
E579 Ferrous gluconate цвето задържащ агент; използува се в растителните масла, като добавка на желязо; в малки количвства е безвреден
E585 Ferrous lactate няма данни


Усилващи вкуса и аромата (Е620-Е640)



E620 Glutamic acid аминокиселина, използва се в подправки, заместители на сол,усилва аромата, използва се в организма при изграждането на протеините, произвежда се от простатата жлеза; не подходяща за деца
E621 Monosodium glutamate (MSG) мононатриев глутамат, използва се в консервирани зеленчуци, дресинги, много замразени храни
E622 Monopotassium glutamate монокалиев глутамат; използува се сол заместители с ниско натриево съдържание, може да причини стомашни разстройства
E623 Calcium diglutamate в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти
E624 Monoammonium glutamate в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти
E625 Magnesium diglutamate в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти
E626 Guanylic acid в подправки, заместители на сол, овкусители,гуанилова киселина; свързва се с подагра
E627 Disodium guanylate натриев гуанилат; виж 626
E629 Calcium guanylate калциев гуанилат; виж 626
E631 Disodium inosinate виж 626
E633 Calcium inosinate виж 631
E635 Disodium 5'-ribonucleotide както 626
E636 Maltol използва се като овкусител на млечно базирани напитки (шоколадово мляко), сладкиши, дъвки, плодови вина; има максимално допустима доза за кг
E637 Ethyl maltol виж Е636
E640 Glycine & its sodium salt глицин и негова натриева сол


РАЗНИ

E900 Dimethyl polysiloxane базирано на силикон
E901 Beeswaxes пчелни восъци, понякога предизвикват алергични реакции
E903 Carnauba wax извлечено от Южно Африканска палма, понякога предизвикват алергични реакции
E904 Shellac извлича се от инсекти, понякога предизвикват алергични реакции на кожата
E905 Paraffins, Microcrystalline wax парафини - може да инхибират абсорбцията на мазнни, леко лаксативни, може би са свързани с рака на червата, изпозлвата се в сладкишите, при процесите на ферментация, при сушени плодове
E907 Refined microcrystalline wax забранен в някои страни
E913 Lanolin добива се от овча вълна
E920 L-Cystein за третиране на брашното, извлича се от животински косми или от пера
E921 L-Cystin вж E920
E924 Potassium bromate в обработка на брашната, в по-големи количества може да предизвика стомашни проблеми
E925 Chlorine в обработка на брашната
E926 Chlorine dioxide виж 925
E927 Azodicarbonamide забранен в някои страни
E928 Benzoyl peroxide при избелване на брашното, вреден за хора с алергични прояви - виж 210
E931 Nitrogen азот, при пакетиране и замразяване
E932 Nitrous oxide безвреден в малки количества
E950 Acesulphane potassium
E951 Aspartame изкуствен подсладител, има доста странични реакции, както и има хора, алергични към него.
E952 Cyclamic acid изкуствен подсладител, забранен в САЩ и UK, заради връзки с рака
E954 Saccharines изкуствен подсладител, забранен в САЩ от 1977, заради връзки с рака
E957 Thaumatin изкуствен подсладител, полъучен от тропическото растение Thaumococcus danielli; за подсладяване на вина, хляб и плодове.
E965 Maltitol, Hydrogenated glucose syrup овлажнител, лаксативен в големи концентрации
E967 Xylitol овлажнител
E999 Quillaia extract емулгатор, използува се в бирата и газираните напитки
E1100 Amylase извлича се от гъби или панкреас на свиня
E1200 Polydextrose безопасен в малки дози
E1201 Polyvinylpyrrolidone диспергиращ агент; при изкуствените подсладители
E1202 Polyvinylpolypyrrolidone колоиден стабилизатор, при избистряне на виното
E1400-E1450 Starches Скорбяла - няма странични ефекти
E1505 Triethyl acetate част от него се превръща в алкохол в тялото
E1510 Ethanol алкохол
E1517, E1518 Glycerol acetates разтворител, получен от глицерол
E1520 Propylene glycol омокрящ и диспергиращ агент

* Hyperactive Children Support Group (HACSG)
** По данни на Международната организация на производителите на хранителни продукти и селскостопанска продукция (FAO).
ИзображениеИзображение
Благословен да бъде онзи, който няма какво да каже и въпреки това мълчи!
Аватар
MasterCop
Администратор
 
Мнения: 2260
Регистриран на: 17 Дек 2008, 21:26

Re: С какво се храним?

Мнениеот Прокопи » 14 Ное 2010, 09:11

В Бургас има 4-5 фирми, които продават тези дупета. Не съм обърнал внимание на имената им. Различавам ги по опаковката. Наистина на едната фирма и аз не ги харесвам, защото киселеят.
Когато стане напечено, оцеляват само печените!
***
Аватар
Прокопи
 
Мнения: 487
Регистриран на: 18 Яну 2009, 13:24

Re: С какво се храним?

Мнениеот ntvladimirov » 14 Ное 2010, 10:14

Не знам вие какво ядете но ние от Резервата нагъваме на мръвки.
Тиа мининките си ги представете кви ша са до Нова година. Снимката е от август 2010.

020412694[1].jpg



Отделно в Северозапада ората си гледат биволици, прават кисело млеко и кашкавал, продават го по-евтино от боклуците у големите градове, имат си у дворовете и прасенца, и кокошки, и фитирии с доматки. Сичко си имат. И сичко е вкусно, притежава вкус, който нито един продукт у големиа град не притежава.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Николай Владимиров
Щастлив Пенсионер.

див човек и силен ветар ништо го не спира
Аватар
ntvladimirov
 
Мнения: 975
Регистриран на: 22 Май 2009, 20:51

Re: С какво се храним?

Мнениеот dakota_ » 14 Ное 2010, 10:18

Прокопи написа:
clearly написа:
Хванаха известна фирма да препакетира месо
...............На,,Жорети" ЕООД ще бъдат наложени санкции съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност.
http://dnesiutre.com/bulgarian-news/%D0 ... %B0%D0%B2/


Каква санкция ???Направо да им се отнема разрешителното за определен срок и при второ нарушение да им се наложи забрана за развиване на такава дейност.Иначе няма оправия.


Тук според мен е малко спорен въпроса. Имам чувството, че самите проверяващи не са съвсем наясно с нещата. Аз лично редовно купувам от така наречените дупета и заради цената и заради качеството. Е, нашето семейство сме живи още...


Проверяващите са изключително наясно за какво точно става дума,защото голяма част от проверките срещу отделни месопреработвателни фирми се правят тенденциозно и целенасочено да се направи лоша реклама на съответната фирма,да се вдигне шум по медиите и тази фирма да изгуби позициите си на пазара.След това всичко излиза,че не е точно така както са го констатирали проверяващите но ефекта е постигнат...
Друг е въпроса,че много малко хора могат да си позволят да се хранят с качествена храна...Всички знаем какви са масовите заплати и какви са пенсиите...
Понякога ме е яд като гледам по телевизията да рекламират котешка и кучешка храна и в същото време да има хора,които вечер си лягат полугладни поради липсата на достатъчно средства...Та на въпроса с какво се храним,моят отговор е,че се храним с това което е по възможностите ни да си купим....
dakota_
 
Мнения: 6506
Регистриран на: 20 Фев 2009, 20:49

Re: С какво се храним?

Мнениеот clearly » 14 Ное 2010, 10:59

Ядем химия Храна от "Макдоналдс" "не мърда" 6 месеца! :lol:
Изображение
http://curious.actualno.com/news_319663.html
Освен ,че ядем ГМ колбаси ,плодове, зеленчуци, пийвами си и витамини със същта съставака.Накоро трябваше да се изтеглят от пазара Витамините Centrum ,но дали е станало това не знам
Изображение
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3303651
дакота-Друг е въпроса,че много малко хора могат да си позволят да се хранят с качествена храна...Всички знаем какви са масовите заплати и какви са пенсиите

Дакота какво е според теб качествена храна??Това ,че даден артикул е по скъп от останалия не значи ,че е по качествен.В страната ни цената не е мерило ,че ядем по качествено.Твърдя го това защото разполагаме с доход който ми позволява да купувам,, уж по качествена храна'',но се оказва ,че и тя е фалш.Да не забравяме че тиквите от НС не са забранили вноса на продукти, съдържащи ГМО. Оставам с впечатлението, че населението на България ще бъдем участници в нов експеримент, а именно - как влияят ГИ храни върху психичното и физическото здраве на народу.Друго разрешиха със закон и посевът им с изключение на някои защитени територии! http://www.politikata.com/2008-11-14-23 ... 57-16.html


Чл. 39.
(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
Аватар
clearly
Изгонен
 
Мнения: 3138
Регистриран на: 25 Авг 2009, 20:16

Re: С какво се храним?

Мнениеот ТРЕЗОР » 15 Ное 2010, 10:26

ntvladimirov написа:Не знам вие какво ядете но ние от Резервата нагъваме на мръвки.
Тиа мининките си ги представете кви ша са до Нова година. Снимката е от август 2010.

020412694[1].jpg



Отделно в Северозапада ората си гледат биволици, прават кисело млеко и кашкавал, продават го по-евтино от боклуците у големите градове, имат си у дворовете и прасенца, и кокошки, и фитирии с доматки. Сичко си имат. И сичко е вкусно, притежава вкус, който нито един продукт у големиа град не притежава.

Е , колега цяла България вече знае , че във Враца всичко е наред и храната и заплатите стигат да си купувате екологични продукти ...... ех , какво да се прави- съдба..... :roll:
ТРЕЗОР
 
Мнения: 951
Регистриран на: 07 Фев 2009, 12:46

Re: С какво се храним?

Мнениеот inkognito » 15 Ное 2010, 17:41

Защо повечето полицай умирате да ядете шкембе чорба,значи моят всяка сутрин се събира с още поне 4-5 колеги задължително шкембе чорба,после как ходят на работа не знам,все пак с хора се срещате.
inkognito
 
Мнения: 843
Регистриран на: 04 Ное 2010, 12:33

Re: С какво се храним?

Мнениеот бастун » 15 Ное 2010, 20:42

Че какво му е на шкембето? Аз лично не ям, но и нищо против колегите и.........шкембето ;) !Някои на кафе, друти на чай, трети на супа си правят "оперативката"! Колкото до "гражданите".......и те не ме питат с какво "подкарват" денят си, нали? :D :D :D
бастун
 
Мнения: 95
Регистриран на: 27 Фев 2010, 18:28

Re: С какво се храним?

Мнениеот dakota_ » 15 Ное 2010, 21:26

inkognito написа:Защо повечето полицай умирате да ядете шкембе чорба,значи моят всяка сутрин се събира с още поне 4-5 колеги задължително шкембе чорба,после как ходят на работа не знам,все пак с хора се срещате.


Такива неща правят интелигентните полицаи или "снощните",само те засупват сутри с шкембе чорба и си трият устата с ръкава на якетата..."Въпрос на вкус,казало кучето и се облизало под опашката" ;)
dakota_
 
Мнения: 6506
Регистриран на: 20 Фев 2009, 20:49

Re: С какво се храним?

Мнениеот Lord » 15 Ное 2010, 21:48

dakota_ написа:
inkognito написа:Защо повечето полицай умирате да ядете шкембе чорба,значи моят всяка сутрин се събира с още поне 4-5 колеги задължително шкембе чорба,после как ходят на работа не знам,все пак с хора се срещате.


Такива неща правят интелигентните полицаи или "снощните",само те засупват сутри с шкембе чорба и си трият устата с ръкава на якетата..."Въпрос на вкус,казало кучето и се облизало под опашката" ;)


Пфу, селяндур ще си остана. Явно не се вписвам, като интелигентен полицай, нито, като снощен, не само, че не ям, ами бягам само при аромата на шкембето...

inkognito, случила сте, никой от познатите ми колеги не яде подобно нещо с едно изключение. Но се твърди, че изключението потвърждава правилото. ;)
Аватар
Lord
 
Мнения: 1211
Регистриран на: 17 Дек 2008, 18:30

Re: С какво се храним?

Мнениеот kuka5 » 15 Ное 2010, 21:52

Lord написа: ами бягам само при аромата на шкембето...
inkognito, случила сте, никой от познатите ми колеги не яде подобно нещо с едно изключение. Но се твърди, че изключението потвърждава правилото. ;)

Никога не е късно, да влезете в правия път и да усетите красотата на живота. :shock:
Аватар
kuka5
 
Мнения: 1185
Регистриран на: 30 Сеп 2009, 17:03

Re: С какво се храним?

Мнениеот clearly » 13 Дек 2010, 18:34

ХранеНЕ по български
Какво всъщност ядем? Този въпрос започваме да си задаваме все по-често, откакто се предприеха мерки за затягане качеството и контрола на храните. Храната не е това, което беше. Днес тя изобилства от множество добавки, стабилизатори, консерванти, оцветители, ароматизатори. Е-тата са с номера от 100 до над 1500 и за потребителя е невъзможно да се ориентира каква заплаха дебне отвъд предупреждението на цифрите. Ако надникнем във форумите, ще видим носталгия по онзи вкус и качество, който някои помнят от детството си. Днес сиренето, кашкавалът, киселото мляко и колбасите са с друго съдържание и с друга трайност.
Дали сегашният начин на производство не носи рискове за здравето? Потребители стигат до крайност и твърдят, че хранително-вкусовата промишленост се е превърнала в отровително-вкусова индустрия. Преработвателите опонират, че съвременните изисквания за производство и дистрибуция на стоките налагат нови стандарти, но наред с това и контролът над тях непрекъснато се засилва. Лекари алармират, че като следствие от храните с лошо качество българската медицина има все повече работа, което отваря широк фронт на фармацията и така виждат "скрити връзки в порочния кръг" между тези сектори.

В окото на държавата
Още при предишното правителство се вдигна голям шум около растителните мазнини, които се добавят в млечните продукти. Стана ясно, че в България все повече вносно сухо мляко се влага в крайните изделия, но никой не чу воплите на млекопроизводителите, които настояваха за достойни изкупни цени. Вярно, търговците бяха задължени да слагат на отделен щанд млечните стоки с растителни добавки, но всяко чудо за три дни. За повечето българи и досега определящо при избора в магазина е не етикетът, а цената.
"България е начело на най-мрачната статистика в Европа, ние сме сред най-болните нации с най-висока смъртност на глава от населението. Това до голяма степен се дължи и на лошата храна", констатира министърът на земеделието Мирослав Найденов и се зае с налагане на нов ред и нови стандарти на пазара. Той разпореди при наличие на растителни мазнини като добавка да не се поставя обозначение за млечен продукт. Това на първо място отвори работа на печатниците, но накара производителите да се замислят с какво всъщност пълнят опаковките.
После се пристъпи към въвеждане на БДС за киселото мляко, кашкавала и бялото сирене. Те трябва да се произвеждат само от сурово мляко, но стандартите не са задължителни за всички производители. Агроминистърът предупреди, че по решение на Европейската комисия предстои да влязат нови правила и за биохраните, като гратисният период е две години. През август Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) одобри девет стандарта за месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо. Всичко, направено по тези изисквания, носи наименованието "Стара планина" и това лого вече стои върху някои от опаковките в магазините. Много коментари предизвика и акция "Дупетата" за изрезките от саламите на Европа. От началото на новата учебна година ще започнат масови проверки в училищата и в детските градини за качеството на храните, които се предлагат там, обеща още министър Найденов.

Какво има в колбасите
Мит ли е, че родни производители влагат в колбасите продукти с изтекъл срок на годност, както и други съмнителни съставки, питаме президента на фирма "Браво" Огнян Лулчев. "Това не може да се прави и е наистина мит, особено откакто предприятията отговарят на европейските изисквания. Вече има обратна проследяемост и контрол. Правят се европейски одити и софтуерно излиза всичко, което продуктът съдържа. Манипулациите на данни са трудно нещо. Как някой си представя, че рога, копита и човки може да се ползват при преработката?! Преди години в етикетите се спестяваха някои подробности, но сега това е невъзможно." Месопреработвателят обяснява, че в колбасарството за поевтиняване на крайната цена се ползва картофено нишесте и соев гранулат, които служат за заместител на месото. Кренвиршите по 2-3 лева са направо диетични, тъй като в тях има висок процент на соя и картофи. Шегата е, че месото върви заедно с хляба. Лулчев уверява, че тези заместители са безопасни за здравето. Соята и картофеното нишесте за колбасарството са специални. Всяка партида е съпроводена със сертификат за качество. Има ли ГМО, то задължително се отбелязва. Българските производители отричат да влагат генномодифицирани съставки, тъй като по документи това не можело да се скрие и трябва с големи букви да се обяви на етикета.
“Производителите са строго контролирани и от българските санитарни власти, и от външни одитори. Те са задължени да имат своя система за самоконтрол и мониторингова програма за лабораторни анализи на продуктите, които произвеждат. Всички се придържат към вътрешнофирмен стандарт. Когато се извършва проверка, се следи какви са записите в системата за самоконтрол, гледа се дневникът за входящи суровини, доставчикът и произходът на тези суровини, в кой продукт са влезли, знае се дори къде дадената стока е реализирана. Така се гарантира пълната проследяемост на всеки продукт. Другото са волни интерпретации на хора, които не познават производството и не знаят на какво високо ниво са българските предприятия в днешно време”, обяснява Кирил Вътев, собственик на фирма "Тандем" и председател на Асоциацията на месопреработвателите в България.

Част от условията за членство в ЕС бяха българските производители да покрият европейските хигиенни норми и да се придържат към изискванията за безопасност на храните. В тази посока са направени огромни инвестиции. "Многократно сме задавали въпроса какво значи безопасна храна - дали не е тази, на която нашият организъм няма веднага да реагира - обяснява Вътев. - Европейската агенция за безопасност на храните EFSA регламентира допустимите добавки, без които съвременната форма на търговия с храни ще е невъзможна. Тя непрекъснато прави изследвания за въздействието им върху човешкото здраве. Големите супермаркети и търговски вериги в България продължават да навлизат, но в Западна Европа те отдавна са утвърдени. Храните трябва да имат необходимия външен вид, защото по него потребителят се ориентира. Те трябва да имат и съответна трайност, защото ако не се слагат определени добавки, срокът на годност ще е много малък и хранителните натравяния ще са ежедневие. Но влагането им става в строго регламентирани норми и това стриктно се контролира."
Производители уверяват, че никой от тях не иска произволно да слага добавки, защото те също са голям разход. Храните обаче трябва да съответстват и на условията, при които ще стигнат до потребителя. Търговската мрежа е спирка по пътя до клиента, а там бързоразвалящите се продукти не са на почит. Така Е-тата се оказаха неизбежното зло в дългото пътуване на храната от фермата до трапезата.

Акция "Дупета"

След акцията със звучното име директорът на НВМС издаде забрана да се внасят "изрезки" от колбаси, които са микс от различни партиди и от различни предприятия. Право на потребителя е да продължи да купува от т.нар. "дупета", но те трябва да са в срок на годност и да са с установен произход, което вносителят ще доказва с документи. Лекари предупреждават, че вкарани в повторна преработка, те стават опасни за здравето.

Плевенският бизнесмен Георги Костадинов, който бе зесегнат от акцията, твърди, че с вноса на изрезки неговата фирма "САФ Магелан" държи 7% от пазара на колбаси у нас. Той смята, че въвеждането на стандарта "Стара планина", който е с по-високи цени, е в основата на кампанията срещу него: "Целта е ясна - в нашия пазарен дял трябва да се вмести някой друг." Така акцията бе определена като война за пазарно надмощие. Агроминистърът обаче разясни, че в среща с месопреработвателите преди повече от месец поставил следните условия - да предлагат по-качествени продукти, стриктно да спазват изискванията на стандарта "Стара планина", когато работят по него, да влагат суровини с ясен произход. Предприемачите от своя страна настояли да се въведе ред във вноса с неясен произход и от разнородни партиди. Вследствие на това се стигнало до акция "Дупетата", като в нея се включили НВМС и НСБОП. Светлият бизнес поставил свои условия на Министерството на земеделието и храните.
Според Асоциацията на месопроизводителите с вноса на изрезки се прави дъмпинг. Основният въпрос по думите на Кирил Вътев е каква е редовността на тези продукти и подложен ли е техният вносител на същия контрол, който се оказва над производителите, за да има равнопоставеност на пазара. Пита се лоялна ли е конкуренцията, щом като от същите страни, от които идват евтините изрезки, пристига и суровината за преработвателната ни индустрия. Тези остатъци от трапезата на богатия европеец са направени от същото месо, от което са и повечето наши месни изделия. Така преработватели и вносители водят своите битки, а обикновеният българин гледа този спор през призмата на ясната цена и недотам ясното качество на онова, което купува от магазина.

Млечни тайни


Вече никой не се учудва на констатациите, че истинско българско кисело мляко може да се яде само в... Япония. В Западна Европа не е трудно да се намери българско бяло саламурено сирене, което за съжаление не е произведено в България. Нашите производители отстъпиха от дългогодишните традиции. Измислиха какви ли не нови рецепти, с които всичко се превърна в подобие на българско кисело мляко, кашкавал и сирене. Въведоха закваски и сложиха съставки, с които киселото мляко може с месеци да стои в хладилника и това да не се отрази на вкуса му. Направиха го като от гипс, така че да устоява на всякакви транспортни сътресения. Притискаха млекопроизводителите с убийствено ниски изкупни цени и намериха решение на задачата за поевтиняване чрез внос от европейското свръхпроизводство, което пристига тук като суха субстанция. Палмовото масло се яви като панацея за постигане на желаната масленост.
Заради психозата с растителните мазнини в млечните продукти във фирма "Жоси" спрели продуктите, които по рецептура съдържали такива добавки. Там приветстват наложеното разграничение на млечните продукти. Според собственика Симеон Присадашки обаче не бива да се стига до крайност в твърденията, че всичко, което не е от сурово мляко, е вредно.

След като се направи всичко възможно за отстъпление от истинското кисело мляко и беше създаден продукт, който не вкисва, дойде ред на кофичките с надпис "био". Но само една фирма на този етап се е заела с това. "Работим по свой стандарт. Придържаме се към наша концепция за чистота и качество на продукта и нямаме намерение да излизаме от нея. Различаваме се от всички останали на нашия пазар, имаме свои клиенти, макар да сме най-скъпи. В магазина кофичка кисело мляко е 1.75 лв., килограм сирене струва 19.80 лв., а кашкавалът е по 25 лв.", разказва Методи Методиев, собственик на фирма "Мегал 2001". Производител на суровото мляко са три сертифицирани биоферми в Троянския Балкан. Кравите ядат храна без химикали, фермерите сами отглеждат фуража и получават висока цена за млякото. Цикълът е затворен и всички участници в него са доволни. Цената на изграждане на биомарка струва скъпо и отнема много време. Засега се измерва с четиригодишното търпение от страна на "Мегал 21". Методиев твърди, че няма нищо по-лесно от това да направиш мляко по традиционната технология, тъй като са нужни само сурово биомляко и добра закваска.

Суровините

Въпросът за суровината за преработвателната индустрия е болезнен. Родното производство на зеленчуци, на месо и мляко е недостатъчно, а и цената е по-висока. Заради по-евтиния внос много от преработвателите купуват отвън и с нищо не насърчават местните фермери. Ниските изкупни цени отблъснаха мнозина от селското стопанство. Така се стигна до ситуацията суровото мляко да е почти лукс, внасят се големи количества, но на прах. Месото, което у нас се произвежда, покрива нуждите за суровата консумация чрез магазинната мрежа, поради което преработвателите ползват основно внос от ЕС. Част от проблема се крие в това, че нашите агропроизводители получават само една трета от размера на субсидиите, които получават колегите им в старите страни членки. Проблемите на българските селски стопани бяха многократно загърбвани, държавата като че ли предпочете варианта "няма фермери, няма проблем".
В Европа сухото мляко и маслото служат като балансьор при свръхпроизводство, за да няма срив на пазара. В България няма подобно производство и поради факта, че тук има сериозен недостиг на такава суровина. Преди години никой не обърна внимание на предупрежденията, че ще направим модерни преработвателни предприятия, а няма да има местно агропроизводство, което да ги захранва. Но и в момента никой не дава вид, че този проблем съществува, а секне ли вносът, предприятията затварят.
Има производители, които признават, че техни колеги хитреят и произвеждат така, че клиентът да е излъган. За редица предприемачи движещият в дейността им мотив е, че хората нямат пари. Стремежът е да се произвежда евтино, от което обаче да се печели добре. Купуват се скъпи машини, които позволяват да се използва евтина суровина, добавят се подправки, оцветители и ароматизатори, което гарантира привлекателен външен вид. Скоро обаче Министерството на земеделието ще трябва да обърне поглед и към суровините за хранително-вкусовата промишленост, където проблемите непрекъснато се изострят.
Евтината храна е на по-ниска цена заради по-ниска хранителна стойност, обясняват производители. Но успокояват, че тя също подлежи на контрол. Журналистическа проверка на БНР констатира, че анализът в нашите лаборатории не може да установи какво точно се съдържа дори в продуктите от стандарта "Стара планина". От НВМС се оправдаха, че техният контрол гарантира надеждност. Само преди дни обаче министър Найденов уверяваше, че в София има лаборатории за изследване на храните, че в Стара Загора и Велико Търново с най-модерна апаратура се оборудват такива центрове. Някои производители може да се възползват от техническата невъзможност за пълен контрол. Но вероятно не е далеч моментът, когато, за да могат да продават своите по-скъпи продукти, на производителите ще се наложи да се борят за загубеното доверие на консуматорите.

Засега контролът е по-скоро на ниво безопасност на храните. Без отговор остава въпросът дали някой у нас контролира тяхната безвредност при по-продължителна консумация, когато стават отлагания в организма. Урбанизацията и глобализацията превърнаха индустриалното производство на храни в неизбежен процес. Това обаче не ознавача наред с ползите да преглъщаме и всички вреди, без да правим опит да ги избегнем. Засега надеждите са в Българската агенция по безопасност на храните, която се очаква да заработи от 1 януари догодина.
Списание Тема брой 35 (462), 06-12 Септември 2010
http://www.temanews.com/index.php?p=tem ... &aid=14682


Чл. 39.
(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
Аватар
clearly
Изгонен
 
Мнения: 3138
Регистриран на: 25 Авг 2009, 20:16

Re: С какво се храним?

Мнениеот MasterCop » 25 Дек 2010, 08:33

САЩ спряха рекламата за “Активия” и глобиха “Данон”. А у нас?

Изображение

e-vestnik

“Активия”, която прави стомаха редовен… Тази реклама течеше по всички телевизии години наред. По дипляни, списания и т. н. И сега се оказа, че не е доказано да има такъв ефект. Кой да го каже? Федералната комиси по търговия на САЩ, разбира се, не българската Комисия по търговия.

Компанията “Данон” трябва да спре рекламата си за киселото мляко “Активия” и да изплати 21 млн. долара по споразумение с прокуратурата в САЩ.

Компанията е приела искането на Федералната комисия за търговията и ще оттегли някои от рекламните си твърдения за “Активия” и напитката “ДанАктив”. “Данон” твърди, че млеката “Активия” помагат за редовен стомах, а напитката “ДанАктив” - да бъдат избегнати настинка и грип. “Данон” няма да използва повече тези реклами, освен ако не са одобрени от Управлението за контрол над храните и лекарствата. И у нас има Агенция по лекарствата. Коя реклама е одобрила или спряла българската агенция?

В страни като България от телевизията текат всякакви реклами, без някой да се осмели да възрази. Освен млякото на “Данон”, което се представя едва ли не като чудодейно лекарство, от екрана всеки ден рекламират директно по 5-6 вида лекарства и накрая със забързан говор се казва, че това е лекарствен продукт и да прочетем упътванията. А по закон рекламите на лекарства са забранени. У нас облъчват населението да яде лекарства. Далеч по-лошо от някакво чудодейно мляко.

И даже не можеш да споменеш някоя марка, ще те осъдят.

Но, щом някое лекарство има нужда от реклама, а не го предписва лекар, значи работата нещо е менте. Те затова търговците на лекарства плащат и на лекарите да им предписват лекарствата. Абе няма спасение от търговци…

Затова, като пуснат рекламите по телевизора, по-добре да го изключваме. В Щатите, между впрочем, продават едно устройство, като почне рекламния блок, намалява звука на телевизора. Научили са хората как да се пазят…
ИзображениеИзображение
Благословен да бъде онзи, който няма какво да каже и въпреки това мълчи!
Аватар
MasterCop
Администратор
 
Мнения: 2260
Регистриран на: 17 Дек 2008, 21:26

Re: С какво се храним?

Мнениеот clearly » 08 Фев 2011, 17:32

Изображение
Ядем пилета, инжектирани с животински разтвори
Пилето се инжектира с разтвори, които се доближават до животинските телесни разтвори. Не ги препоръчвам като ветиринарен лекар".
Това обяви в сутрешния блок на БТВ земеделският министър Мирослав Найденов.
„Една част от това, което се продава като пилешко, е и нещо друго", каза Найденов и обясни, че с микроигли се инжектират животински разтвори в пилетата, за да тежат повече. „Имаме сведения, че в някои случаи 30-40% са такива разтвори, особено в малките разфасовки".http://www.blitz.bg/news/article/99081
Найденов каза ,че ядем и най- лошият хляб , защото той се произвежда от нискокачествена пшеница..Повече от интервюто му от ,,Тази сутрин ''от тук http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/raz ... azara.html
Забелязвам,че скъпите хранителни продукти които били ,,качествени'' и се предлагат в хр.магазини , не са мерило за добро качество.Уж Миро дупето въведе стандарта ,,Ст.планина'',от тук последва драстичното поскъпване на кашкавалът ,а той като го гледам въобще не отговаря на норматива.Същото е и при колбасите и сиренето.


Чл. 39.
(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
Аватар
clearly
Изгонен
 
Мнения: 3138
Регистриран на: 25 Авг 2009, 20:16

Re: С какво се храним?

Мнениеот InfoInfo » 08 Фев 2011, 18:12

Откриха топлата вода! Това е от много години, но поне сега човека го каза в прав текст. Дано предприеме нещо в посока промяна, макар, че съм скептик - все ще намерят начин да затворят очите на когото трябва.
Сега, ако се замислят и как пушения бут е на цената на суровия може да родят и някое друго прозрение.
InfoInfo
 
Мнения: 718
Регистриран на: 23 Фев 2010, 23:57

Re: С какво се храним?

Мнениеот inkognito » 09 Фев 2011, 13:50

Да се оплача и аз.Купих вчера две охладени пилета на промоционална цена от 2.80 кг. от магазин на голяма търговска верига.Сложих едното да го сваря и чудото беше,че за около 40 мин. беше сварено,нещо което не може да се случи с домашно пиле,там поне 2 часа се вари месото.Другото което се случи,че супата която направих,децата е отказаха,яхнията която правих имаше странен вкус и в крайна сметка спечели кучето ни.Предполагам,че като свърши промоцията същите тези пилета може и 4 лв на кг. да ги купуваме после но пак със същото качество!
inkognito
 
Мнения: 843
Регистриран на: 04 Ное 2010, 12:33

Следваща

Назад към Всякакви теми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта