Съобщения на Пресцентъра на МВР

Съобщения на Пресцентъра на МВР

Мнениеот Sir Humphrey » 29 Юни 2010, 14:12

http://press.mvr.bg/News/news100629_08.htm

Съобщение на пресцентъра за пореден път чупи тъпомера! Жаргон, граматически грешки, стилистика да си е*е майката... ужас. :cry: :cry: :cry:

Спецполицаи от сектор “Компютърни престъпления и интелектуална собственост” при ГДБОП-МВР, заедно с колегите им от сектор “БОП” - Пловдив проведоха поредната успешна операция за ограничаване на интелектуалното пиратство.
След извършени оперативно-издирвателни и информационно-аналитични действия е установена и документирана цялостната престъпна дейност, осъществявана от голяма печатница, работила на територията на гр. Пловдив. Екип от дизайнери и специалисти по предпечат и текстообработка предлагали комплексно обслужване - от дизайна, до ламиниране на продуктите си, като за целта използвали нелицензирани софтуерни продукти. “Печатарите” са се специализирали в изготвянето на пълноцветен печат на списания, всякакви рекламни материали, етикети и опаковки за производители от хранително вкусовата промишленост.
Извършените действия по разследването са проведени под прякото наблюдение на прокурор от специалния отдел по компютърни престъпления при Софийска районна прокуратура.
В хода на проверката от офисите на фирмата са иззети 28 компютърни системи и лаптопи с нелицензирани специализирани софтуерни продукти, като /Windows XP Home, Microsoft Office XP Pro, Adobe Acrobat Distiler 6.0, Adobe Acrobat Pro, Adobe Ilustrator 8.0, Corel Draw и др./. Нанесените щети на компаниите, членки на Сдружението на издателите на бизнес софтуер са на стойност за над 50 хиляди лева.
Срещу виновните лица е образувано досъдебно производство по чл.172А от НК.
Постоянните усилия на ГДБОП-МВР за ограничаване на интелектуалното пиратство продължават в изпълнение на Стратегията на МВР и Плана за действие приет от “Съвета за защита на интелектуалната собственост” към Министъра на културата на България.


На нормален (не тъпополицейско-административно-чиновнически) език същото би звучало горе-долу така:

Служители от сектор “Компютърни престъпления и интелектуална собственост” при Главна дирекция "Борба срещу организираната престъпност" (ГДБОП) към МВР, заедно с техни колеги от сектор “БОП” - Пловдив проведоха успешна операция за ограничаване на интелектуалното пиратство.

След извършени съответни действия е установена и документирана цялостната престъпна дейност, осъществявана от голяма печатница, работила на територията на гр. Пловдив. Екип от дизайнери и специалисти по предпечат и текстообработка предлагали комплексно обслужване - от дизайна до ламиниране на продуктите си, като за целта използвали нелицензирани софтуерни продукти. Разкритите нарушители са се специализирали в изготвянето на печат на списания, рекламни материали, етикети и опаковки за хранителни продукти.
Действията по разследването се проведоха под прякото наблюдение на прокурор от специалния отдел по компютърни престъпления при Софийска районна прокуратура.
Вследствие на операцията от офисите на фирмата са иззети 28 компютърни системи с нелицензирани специализирани софтуерни продукти, като Windows XP Home, Microsoft Office XP Pro, Adobe Acrobat Distiller 6.0, Adobe Acrobat Pro, Adobe Illustrator 8.0, Corel Draw и др. Незаконното използване на нелицензираните копия на тези софтуерни продукти е нанесло щети на компаниите, членки на Сдружението на издателите на бизнес софтуер, в размер на над 50 хиляди лева.
Срещу заподозрените лица е образувано досъдебно производство по чл.172А от НК.
Постоянните усилия за ограничаване на интелектуалното пиратство продължават в изпълнение на ангажиментите, които Съветът за защита на интелектуалната собственост към министъра на културата е възложил на МВР.
Аватар
Sir Humphrey
 
Мнения: 3078
Регистриран на: 10 Фев 2009, 23:46

Re: Съобщения на Пресцентъра на МВР

Мнениеот chvarci » 29 Юни 2010, 14:44

ами това са "новите високо образовани служители на МВР" които се назначават в последните месеци.Някои не знаят и за какво са на съответните длъжности.Това е идва нова смяна "пионери" в МВР,които много бързо ще бъдат похарчени за политически цели.Но не за общите цели... :mrgreen:
Аватар
chvarci
 
Мнения: 187
Регистриран на: 05 Яну 2009, 10:58

Re: Съобщения на Пресцентъра на МВР

Мнениеот kkarakashev » 29 Юни 2010, 15:10

Боже опази. Че тези господа ако се копнат до моя компютър, аз от затвора няма да излезна :( Ако тръгна да си плащам всичко ,което ми е на машината - отидоха над 5 бона.
Не че ме интересува пряко , ама частни машини имат ли право да проверяват, че от една зала ,в която работих преди години всичките администртори ни напраскаха актове за "разпространяване на нелегален софтуер" заради някой игри и софтуер по сървъра.

п.п. Господата от сектор “Компютърни престъпления и интелектуална собственост” ако могат само ми кажат аз като си купя машина и тя е с операционна система - що нямам диска с лиценза ???? и кой е в издънка - Аз дет си купувам нов компютър или тоя дет ми го продава с операционна система. Взимате 2-3 TIR-a за машини с нелецинзиран софтуер и по магазините за компютри. 5 големи магазина и камионите са пълни с ЧИСТОНОВИ КОМПЮТРИ/ЛАПТОПИ С НЕ ЛИЦЕНЗИРАН Windows - 99% Windows 7 home
"Не е виновен този, който яде баницата . ... а онзи, който му я дава"
http://www.vbox7.com/play:7f4f0694 - В памет на служителите на МВР, загинали при изпълнение на служебният си дълг.
http://inmemoriam.mavar.info
Аватар
kkarakashev
 
Мнения: 2498
Регистриран на: 11 Апр 2010, 13:14

Re: Съобщения на Пресцентъра на МВР

Мнениеот dakota_ » 29 Юни 2010, 15:45

Краси,никой няма да дойде в дома ти да те проверява каква ОС на компютъра си ползваш,предполагам не извършваш стопанска дейност с компютърните програми,които си инсталирал на машината си...
В случаят става дума за хора,които са се "оляли",вадят пари имат и ценоразписи за услугите си,но не желаят да платят нищо на тези,които са им подсигурили софтуерно стопанската дейност на фирмата.За не бива да има прошка и не бива да ги съжалява никой.
Като отидеш при такъв и той почва да ти говори,колко скъпо е всичко и за това цените му били толкова високи...в същото време е откраднал софтуера и печели на чужд гръб...
dakota_
 
Мнения: 6506
Регистриран на: 20 Фев 2009, 20:49

Re: Съобщения на Пресцентъра на МВР

Мнениеот Sir Humphrey » 29 Юни 2010, 15:48

CorelDraw! последна версия е 1000 евро. :)
http://store1.corel.com/corel/product/i ... CDTSX4DEPC
Аватар
Sir Humphrey
 
Мнения: 3078
Регистриран на: 10 Фев 2009, 23:46

Re: Съобщения на Пресцентъра на МВР

Мнениеот kkarakashev » 29 Юни 2010, 16:02

Дакота, спор няма. А в нас си правя глупости, изкарвам някои лев отгоре ;) Мисълта ми е , че първата крачка - магазина с новия компютър е още в нарушение ,а там никой не бара!
http://www.vbox7.com/play:7f4f0694 - В памет на служителите на МВР, загинали при изпълнение на служебният си дълг.
http://inmemoriam.mavar.info
Аватар
kkarakashev
 
Мнения: 2498
Регистриран на: 11 Апр 2010, 13:14

Re: Съобщения на Пресцентъра на МВР

Мнениеот MasterCop » 29 Юни 2010, 20:45

Как мислите, защо никой от "компютърни престъпления" не пише в нашия форум? Предполагам, че бих го разпознал по отговорите в някоя професионална тема... Дали защото няма такъв или не може да даде такива отговори... :roll: Сигурен съм, че гражданите ще имат много въпроси и е редно да им отговори специалист...
ИзображениеИзображение
Благословен да бъде онзи, който няма какво да каже и въпреки това мълчи!
Аватар
MasterCop
Администратор
 
Мнения: 2270
Регистриран на: 17 Дек 2008, 21:26

Re: Съобщения на Пресцентъра на МВР

Мнениеот Faceoff » 29 Юни 2010, 22:20

Дали никой не пише ? ;)
Може да не са писатели, а да са читатели?
Почвам да се замислям колко програми имам и на каква цена са.......трябва да си продам единия бъбрек за да ги платя ;)
Имам готова дума за разговор с всеки човек, но първо гледам дали човека е наистина човек, второ гледам дали думата му е дума.
Аватар
Faceoff
 
Мнения: 725
Регистриран на: 20 Дек 2008, 18:43

Re: Съобщения на Пресцентъра на МВР

Мнениеот MasterCop » 30 Юни 2010, 06:09

Закона прави разлика дали програмите се ползват с познавателна или с търговска цел, както и дали имаш или правиш техни копия и ги разпространяваш! Затова си мисля, че не им е много лесно на хората на Явор Колев при този либерален закон (специално той, такъв и трябва да бъде) и биха споделили това на място във виртуалното пространство, което не им се налага да посещават служебно...
Казвам такъв трябва да бъде, защото едно е "компютърно престъпление" като например копирането на кредитни карти, кракването на сайтове или незаконни трансфери на суми по мрежата, съвсем друго е обслужването интересите на частни сдружения за "защита на интелектуалната собственост" да не ги споменавам, защото няма лоша реклама, както знаем! Тези сдружения си получават парите от големите звукозаписни компании и също като ЧОФ прехвърлят задълженията си на полицията?! Защо ние трябва да вадим горещите картофи и да настройваме обществеността срещу ГДБОП и полицията като цяло? Тези престъпления т.н. "интелектуално пиратство" според мен, въобще не влизат в групата високо общественоопасни и не е нужно хлапето с 5 диска да му изкарват акъла качулките! Тези сдружения, като имат претенции, да си ги предявяват по съдебен път! Те обслужват интересите на около 10-20 човека стойностни изпълнителя в България (повечето продукти, за които сигнализират, не са български) и не може обществото да бъде тормозено само защото тяхната музика и софтуер са достъпни в интернет. Полицията има задължението да установи извършителите, когато се укриват и не могат да бъдат намерени! Иначе ще трябва да създадем специални подразделения и за незаконните разпространители на прясно мляко например - и те не са никак малко :lol:
ИзображениеИзображение
Благословен да бъде онзи, който няма какво да каже и въпреки това мълчи!
Аватар
MasterCop
Администратор
 
Мнения: 2270
Регистриран на: 17 Дек 2008, 21:26

Re: Съобщения на Пресцентъра на МВР

Мнениеот InfoInfo » 30 Юни 2010, 13:54

Защо ли Арената се хоства в САЩ? Да не би там да е острова на пиратите?
Не! Просто там, ако някой се чувства засегнат трябва да си докаже претенциите, като започне с това, че именно той е притежателя на авторските права. И за това там филмовите и звукозаписните компании съдят "пиратите". Обикновено съдят един, та да се сещат другите. Само, че тук са намерили лесното - да търчи държавата да им обслужва интересите. Защо ли още не са я затворили?
Интересно ми е как ще свърши историята с "Четящите", но покрай тази история според мен МВР става за смях в очите на обществото. Вместо да се бори успешно с цялата престъпна палач хаби енергия за подобни показни акции с едничката цел да получи потупване по рамото от чичо **м.
InfoInfo
 
Мнения: 718
Регистриран на: 23 Фев 2010, 23:57

Re: Съобщения на Пресцентъра на МВР

Мнениеот kkarakashev » 30 Юни 2010, 14:09

Торент тракерите никога няма да бъдат спрени. Само стават за смях пред хилядите, който вече боравят с Интернет. Спират хостването в български тракер - той се мести на друга машина извън България. Тази игра на котка и мишка може да си е играят години на ред. Колкото и котки да има - мишките няма да изчезнат :lol: :lol: :lol:
http://www.vbox7.com/play:7f4f0694 - В памет на служителите на МВР, загинали при изпълнение на служебният си дълг.
http://inmemoriam.mavar.info
Аватар
kkarakashev
 
Мнения: 2498
Регистриран на: 11 Апр 2010, 13:14

Re: Съобщения на Пресцентъра на МВР

Мнениеот kkarakashev » 30 Юни 2010, 15:18

:) това за Пловдив ,че трудно си намираш работа е така, за голямо съжаление :(. Ама едно се чудя. Има друга операционна система, много по-стабилна от Windows. По цял свят тя се ползва, когато се иска стабилност на машината и по -голям обем на работа. Вярно за нея се намират по - трудно програми, но ги има. Разликата е само визуална. Като визирам програми няма смисъл да споменавам Интернет браузери, скайпове и други "елементарни" програми.
Един съвет за всеки, който го приеме. Ако не играете игри, а машината Ви е само за работа и искате да нямате проблем в офиса или в фирмата - LINUX. Много по надеждна система от страна и на "хакване" и на поддръжка.
http://www.vbox7.com/play:7f4f0694 - В памет на служителите на МВР, загинали при изпълнение на служебният си дълг.
http://inmemoriam.mavar.info
Аватар
kkarakashev
 
Мнения: 2498
Регистриран на: 11 Апр 2010, 13:14

Re: Съобщения на Пресцентъра на МВР

Мнениеот kkarakashev » 30 Юни 2010, 15:51

:) те хората си плащат да им коригират НОВИТЕ електромерите да не отчитат точно изразходената ел. енергия ,та ти сега касови апарати. :) Няма кой да тръгне по сергийките да проверява. Едно е да изтърбушиш една фирма и после заглавия в вестника, а друго да обиколиш някой пазар в София примерно. То едно е да видиш какво има на машината и да искаш документи за дадените програми - и дете в 8 клас може да го свърши. Ама да видиш колко % или периоди липсват ........... малко няма да им стигнат "кадрите" в сектор “Компютърни престъпления и интелектуална собственост” То там сигорно има 20 дет си имат хал - хабер от компютри, другото само ходи и прибира техниката :lol: :lol:
http://www.vbox7.com/play:7f4f0694 - В памет на служителите на МВР, загинали при изпълнение на служебният си дълг.
http://inmemoriam.mavar.info
Аватар
kkarakashev
 
Мнения: 2498
Регистриран на: 11 Апр 2010, 13:14

Re: Съобщения на Пресцентъра на МВР

Мнениеот ggeenn » 30 Юни 2010, 20:06

kkarakashev написа:
п.п. Господата от сектор “Компютърни престъпления и интелектуална собственост” ако могат само ми кажат аз като си купя машина и тя е с операционна система - що нямам диска с лиценза ???? и кой е в издънка - Аз дет си купувам нов компютър или тоя дет ми го продава с операционна система. Взимате 2-3 TIR-a за машини с нелецинзиран софтуер и по магазините за компютри. 5 големи магазина и камионите са пълни с ЧИСТОНОВИ КОМПЮТРИ/ЛАПТОПИ С НЕ ЛИЦЕНЗИРАН Windows - 99% Windows 7 home
"Не е виновен този, който яде баницата . ... а онзи, който му я дава"

Не се "изхвърляй",а първо се позаитерисувай колко вида операционни системи предлага Майкрософт според вида на ползване,машината ,на която ще се инсталира,и пр.е.То и цените са доста различни.
Не мисли,че фирмите продаващи хардуер 'ядат доматите с колчетата"...
Аватар
ggeenn
 
Мнения: 814
Регистриран на: 18 Дек 2008, 19:17

Re: Съобщения на Пресцентъра на МВР

Мнениеот kkarakashev » 01 Юли 2010, 07:53

Спор няма , че за различна машина трябват различни операционни системи. В това си прав. Но с този пример исках да кажа, че купеният НОВ компютър/лаптоп е за служебно ползване, и в фирмата ми влезнат на проверка - къде ми е лиценза (диска с серийния номер) за ползването на операционната с-ма? Не вярвам HP, SONY, DELL, ASUS или коя да е друга марка да има договор с MIcrosoft да си продава компютрите с техен софтуер - безплатен за клиента. Безплатно на Microfoft няма
http://www.vbox7.com/play:7f4f0694 - В памет на служителите на МВР, загинали при изпълнение на служебният си дълг.
http://inmemoriam.mavar.info
Аватар
kkarakashev
 
Мнения: 2498
Регистриран на: 11 Апр 2010, 13:14

Re: Съобщения на Пресцентъра на МВР

Мнениеот Sir Humphrey » 01 Юли 2010, 08:38

kkarakashev написа:Не вярвам HP, SONY, DELL, ASUS или коя да е друга марка да има договор с MIcrosoft да си продава компютрите с техен софтуер - безплатен за клиента. Безплатно на Microfoft няма


Не вярваш, ама е така.
На тия компове се продават с OEM версия на OS-a, която е по-евтина и се калкулира в крайната цена на устройството.
Що се отнася до т.нар. "фирми за асемблиране" на десктоп компютри, те едно време слагаха предимно незаконни копия на OS-a. Сега не знам как процедират. Може би и те вече са излезли на светло.
Аватар
Sir Humphrey
 
Мнения: 3078
Регистриран на: 10 Фев 2009, 23:46

Re: Съобщения на Пресцентъра на МВР

Мнениеот kkarakashev » 01 Юли 2010, 09:24

Може да са някакви такива не пълни версии. мерси за информацията
http://www.vbox7.com/play:7f4f0694 - В памет на служителите на МВР, загинали при изпълнение на служебният си дълг.
http://inmemoriam.mavar.info
Аватар
kkarakashev
 
Мнения: 2498
Регистриран на: 11 Апр 2010, 13:14

Следваща

Назад към Медии, публикации, интернет

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта