Шенген

Шенген

Мнениеот clearly » 22 Ное 2010, 18:32

Брюксел отнема част от парите ни по ИСПА и за Шенген
22.11.2010 14.41
Европейската комисия е поискала одобрението на Европарламента да отнеме пари на България, заради невъзможността й да ги похарчи, съобщиха от офиса на евродепутата Ивайло Калфин.

Това става чрез т.нар. "Глобален трансфер" - инструмент за оптимизиране изпълнението на бюджета.

В края на всяка календарна година се предлага разместване на пера от бюджета, за да се даде допълнително финансиране на по-успешни програми, като се вземат от тези, които няма да могат да ги похарчат.

Европейската комисия предлага да се отнемат пари от България по предприсъединителната програма ИСПА и от средствата за подготовката за влизане в Шенгенското безвизово пространство.

4 млн. евро по-малко ще бъдат изплатени по ИСПА, чрез която се изграждат магистрала "Люлин" и други транспортни обекти и се изпълняват екологични проекти като пречиствателни станции.
В аргументацията на ЕК се казва, че изпълнението на много проекти се забавя заради проблеми с обществените поръчки за възлагането им.

Поради това усвояването е по-слабо от очакваното и четирите милиона ще бъдат пренасочени другаде.

27,5 млн. евро ще бъдат орязани от парите за Шенген общо от България и Румъния. Стойността на сключените в България договори е по-ниска от първоначално планираната, се казва в мотивировката на ЕК. В Румъния има забавяне в контрактуването.

Възможността за използване европейската солидарност за двата фонда изтича в края на 2010 г. По молба на българските власти ИСПА, която трябваше да приключи през 2009 г. беше удължена с 12 месеца, а инструментът "Шенген" - до края на март 2010 г.

ИСПА беше отворена за България от 2004 г., а общият й бюджет възлизаше на 452 млн. евро. Сумата, заделена за влизането в "Шенген" от 2007 г. насам беше 258 млн. евро.

За 2010 г. в ЕС се предвижда рекордно преразпределение на средства чрез "Глобален трансфер" - 1,79 млрд. евро или 1,5% от бюджета на Общността.

Според Европейската комисия заради икономическата криза местните и национални власти в страните членки не са имали достатъчно средства за дофинансиране на европейската помощ и затова са забавили усвояването на фондовете.

В зависимост от програмите, ЕС плаща между 50-75% от стойността на проекта, а остатъкът е за сметка на страната членка.

Най-голямо неизпълнение е регистрирано в мерките за развитие на селските райони - 1,2 млрд. евро, а най-големият получател след разместването ще са кохезионните фондове. Общо 51 бюджетни линии ще бъдат подсилени.
http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=511735


Чл. 39.
(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
Аватар
clearly
Изгонен
 
Мнения: 3138
Регистриран на: 25 Авг 2009, 20:16

Re: Шенген

Мнениеот m a x » 12 Мар 2011, 08:04

България в плановете на италианската мафия

България е значимо направление в наркотрафика на калабрийската мафия Ндрангета.

Това пише в годишния доклад на италианската Национална дирекция за борба с организираната престъпност.

Докладът обхваща периода от 1 юли 2009 г. до 30 юни 2010 г.

Ндрангетата изпълнява ролята на лидер в европейския трафик на кокаин и си партнира с мощни чуждестранни организации от САЩ, Южна Америка, Африка и Испания.

Външни структури на Ндрангетата са установени в Германия, Швейцария, Холандия, Франция, Белгия, на Иберийския полуостров, в Канада и Австралия.

Не бива да се подценяват нейните отношения с източноевропейски страни и техните мафии, най-вече с България и Албания, където целта е да се изградят нови пазари за снабдяване и разпространение на наркотици, пише в доклада.

11/03/2011
http://kafene.net/pc_url_16524192
m a x
 
Мнения: 192
Регистриран на: 20 Сеп 2009, 12:57


Назад към Медии, публикации, интернет

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта