Страница 1 от 1

Скок на битовата престъпност

МнениеПубликувано на: 27 Юли 2011, 14:55
от clearly
Скок на битовата престъпност
Изображение
Районите с най-ниски нива на престъпност в България са Северозападният, следван от Южен централен.

За последната година най-рязък скок в дела на гражданите, станали жертва на престъпление, е отбелязан в София.

Това показват данните от доклад на Центъра за изследване на демокрацията, който ще бъде представен днес в Народното събрание.

Икономическата криза, намаляващите доходи и растящата безработица оказват влияние върху динамиката и структурата на престъпността, се посочва в доклада.

Наблюдават се спад на кражбите на автомобили (което е свързано със свиване на пазара на коли на старо), употребата на наркотици или платен секс, но нарастват различни видове домови кражби или кражби на лични вещи, както и
заплахи и нападения срещу личността.

Изследването на ЦИД показва още, че има ръст на скритата престъпност - тази, за която гражданите не докладват на полицията.

Хората на възраст 30-59 години съобщават най-рядко в полицията, че са станали жертва на престъпление. За сравнение 60,8 % от жертвите на 15-29 години и 55,8 % от тези над 60 години са докладвали пред властите, че имуществото им е било обект на набези.

Оказва се, че мъжете са по-активни - 58 % от тях са подали сигнали в полицията, докато само 54 % от жените жертви са сторили същото.

Основните причини, поради които българите решават да не докладват престъпление, е недоверието в полицията, незначимостта на щетите и особено - страх от отмъщение.

При всички категории престъпления хората предпочитат да си траят, а не да търсят помощ, защото смятата, че полицията няма да направи нищо.

Данните от доклада показват още, че от години в България има продължителен спад на убийствата.

В момента сме стигнали до едно ниво, което е съизмеримо с това от преди 1990 година. Това коментира Филип Гунев - експерт от Центъра за изследване на демокрацията.

По думите му обаче в България, както и в цяла Източна Европа, убийствата продължават да бъдат на почти два пъти по-високо ниво от средното европейско. http://bolgari.net/skok_na_bitovata_pre ... -4912.html
.......................................
Динамика на конвенционалната престъпност в България 2000 – 2010 г.
Пълен текст който иска да чете моля от тук >>>> http://www.csd.bg/artShowbg.php?id=15692

Re: Аплодисменти за ЦВЕТАНОВ

МнениеПубликувано на: 27 Юли 2011, 15:16
от litex
Това са пълни глупости,не знам защо си пълниш главата с такива изследвания след като нямат нищо общо с истината!Много голяма престъпност има в северозападният край на България...масови кражби по къщите,почти няма необитаема къща,а в този район е пълно с такива къщи,да не е ограбена...
Остави тия центрове за изследване на демокрацията..Това алармата на колата,нали не си очаквала да разстрелят собственика на автомобила,че се е включвала алармата му.Става смешно вече...

Re: Аплодисменти за ЦВЕТАНОВ

МнениеПубликувано на: 27 Юли 2011, 15:35
от clearly
litex написа:Това са пълни глупости,не знам защо си пълниш главата с такива изследвания след като нямат нищо общо с истината!Много голяма престъпност има в северозападният край на България...масови кражби по къщите,почти няма необитаема къща,а в този район е пълно с такива къщи,да не е ограбена...
Остави тия центрове за изследване на демокрацията.

Никога не съм вярвала на стъкмистическите данни които ни се представят без значение от къде са.Инфото го поснах за да го коментирате.
Това алармата на колата,нали не си очаквала да разстрелят собственика на автомобила,че се е включвала алармата му.Става смешно вече...

litex" извинявай ,но не съм съглсана с твоето изказване.Вместо да се замислиш ,редно ли е така да се постъпва от твои колеги и да посочиш грешката им ,ти ми пишеш ,че съм ставала смешна.Жалко .И после се чудите, защо в очите на хората ,авторитетът ви е паднал.

Re: Аплодисменти за ЦВЕТАНОВ

МнениеПубликувано на: 27 Юли 2011, 15:39
от litex
Какво очакваш от колегите когато отидат на такова повикване...Сподели ти какво очакваш,според мен са направили каквото трябва.

Re: Аплодисменти за ЦВЕТАНОВ

МнениеПубликувано на: 27 Юли 2011, 17:47
от Sir Humphrey
paolon написа:Отговора е прост.Тук само полицая се бори с престъпността,а в страните който цитираш участват и граждани.Там има така нареченото гражданско общество.


Там го има и т.нар. "граждански арест". Има го от векове и съм убеден, че той е един от елементите на изградилия се там манталитет на съпричастност и лично участие на гражданите в опазването на реда.
При нас граждански арест няма. Освен че го няма, ами и обикновеният гражданин даже не може реално да защити дома и собствеността си от похищение, защото ако рани или не дай Боже убие промъкналия се в дома му крадец, започва ходене по мъките за самия гражданин.

Re: Аплодисменти за ЦВЕТАНОВ

МнениеПубликувано на: 27 Юли 2011, 17:58
от clearly
litex написа:Какво очакваш от колегите когато отидат на такова повикване...Сподели ти какво очакваш,според мен са направили каквото трябва.

Очаквам да му се състави акт за това ,че алармата му на колата пищи не на интервали ,а постоянно/30 мин ако не и повече/ и с това нарушава спокойстието ми след 22 часа. ;)

Re: Аплодисменти за ЦВЕТАНОВ

МнениеПубликувано на: 27 Юли 2011, 18:22
от bega4kata
Много интересна текстова част ще има този акт, още по интересно ще стане ако се обжалва в съда, човека какво е виновен, че му се включила алармата ;) Ама там няма да се черви възмутената гражданка, а съставителя на акта. И моята аларма я пускам, макар, че колата е спряна на място от където няма как да я чуя и да я спра, пускам я да плаши апашите, друг е въпросът, че след 30 си сек. спира самичка. Много злобно племе сме, на чужд гръб винаги и 100 тояги (или глоби) са малко, актове за щяло и нещяло, но винаги да са за другите ;)

Re: Аплодисменти за ЦВЕТАНОВ

МнениеПубликувано на: 27 Юли 2011, 18:55
от clearly
bega4kata написа:Много интересна текстова част ще има този акт, още по интересно ще стане ако се обжалва в съда, човека какво е виновен, че му се включила алармата ;) Ама там няма да се черви възмутената гражданка, а съставителя на акта. И моята аларма я пускам, макар, че колата е спряна на място от където няма как да я чуя и да я спра, пускам я да плаши апашите, друг е въпросът, че след 30 си сек. спира самичка. Много злобно племе сме, на чужд гръб винаги и 100 тояги (или глоби) са малко, актове за щяло и нещяло, но винаги да са за другите ;)

Виж сега нямам нищо напротив алармите на колите ,но да си я нагласи така ,че да се включва и изключва на някакъв интервал.А на тоя хубавец постоянно свиреше.И като се има в предвид ,че спалнята ни е от към улицата и ти да си и ти няма да издържиш.

Re: Аплодисменти за ЦВЕТАНОВ

МнениеПубликувано на: 27 Юли 2011, 21:51
от dakota_
clearly написа:
litex написа:Какво очакваш от колегите когато отидат на такова повикване...Сподели ти какво очакваш,според мен са направили каквото трябва.

Очаквам да му се състави акт за това ,че алармата му на колата пищи не на интервали ,а постоянно/30 мин ако не и повече/ и с това нарушава спокойстието ми след 22 часа. ;)


Не очакваш ли,че някой по такъв начин може да си прави кефа,да изпада в ремисия и после да спи като къпан...Всеки по различен начин си осигурява спокойствие и си почива...Разказват за един,който по цял ден мъкнел една торба с цимент на гърба си и като го попитали защо го прави,той казал,че му било голям кеф вечер,като хвърлел торбата с цимент от гърба си...Така и с алармата на колата...Имаме няколко случаи в които някои хора сутрин си намират автомобилите облени с кутия блажна боя...Явно пък някой друг докато е пищяла алармата на колата е решил да не безпокои колегите от РУП за такива неща ами да си направи и той кефа...Само моля те,не ползвай това за капитал,защото и по такива поводи пак нас разкарват...

Re: Аплодисменти за ЦВЕТАНОВ

МнениеПубликувано на: 30 Юли 2011, 04:38
от minavasht
clearly написа:
litex написа:Какво очакваш от колегите когато отидат на такова повикване...Сподели ти какво очакваш,според мен са направили каквото трябва.

Очаквам да му се състави акт за това ,че алармата му на колата пищи не на интервали ,а постоянно/30 мин ако не и повече/ и с това нарушава спокойстието ми след 22 часа. ;)


Същата ситуация миналата седмица - предупреждава се че нарушава реда и ако се налага пак да отидем ще се пише глоба - не са се обаждали повече.

Re: Скок на битовата престъпност

МнениеПубликувано на: 30 Юли 2011, 08:26
от kkarakashev
Сигурен съм, че има хора, който биха помогнали в ситуация на полицията. Ако видят престъпление (по леко грабеж или подобно) биха задържали извършителя. До тук похвала за такива, ако се намерят. Ама после....... Всички знаете, през колко перипетии ще мине този човек и пак няма да е сигурна присъдата на извършителя.
Имах приятел, който намери портфейл. Предаде го в РУП. Къде,кога, как намериха притежателя му, предадоха го на притежателя му, а после приятеля ми беше в РУП, не за благодарност, а защо липсвали парите от портфейла. Как да си ГРАЖДАНИН после ?!?!?!?!?
п.с. Цялата махала преди години беше утарашена от някой, още май няма задържани, само в нас и още 3-4 къщи не са влизали. Единият е полицай, другият в парашутното в Пловдив , аз и едно момче в СОТ/ЧОФ разчитахме на превенцията. Събрахме "контингента" ;) от махалата и в прав текст, стане липроблем, някой ще е с надупчен задник с олово. Еми има ефект ............... Даже колата ми е била отворена с пуснати джамове (поради техническа неизправност са се свалили през нощта) еми "цял" си беше.

Re: Скок на битовата престъпност

МнениеПубликувано на: 30 Юли 2011, 08:37
от litex
Краси,приятелят ти който е намерил портмонето и го е върнал,нещо те е поизлъгал,че са го призовавали за липса на пари от портмонето и са му създавали проблеми...Никой няма да се занимава с глупости,обикновено парите от портмонето винаги липсват,защото е откраднато с такава цел и след това хвърлено...Няма никаква драма в това,напълно нормална процедура,дал е едно обяснение и се е прибрал живо и здраво...

Re: Скок на битовата престъпност

МнениеПубликувано на: 03 Авг 2011, 11:04
от clearly
България: с брадва и нож под възглавницата
02.08.2011
Битовите престъпления мъчат българите. Много шум се вдига около организираната престъпност и мафията, но всъщност най-вече обикновените престъпници са бич за хората. Половината от жертвите не се и обаждат в полицията.
В България нараства броят на кражбите по домовете, на заплахите и нападенията. Според специалисти от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), те може би са до десет пъти повече от съобщеното в полицията. Взломаджии особено често разбиват и крадат оборудване от автомобили, а собствениците много рядко се обръщат за помощ в полицията, защото смятат това за безполезно. Взломните кражби по домовете и нападенията хронично мъчат градските квартали. Те са бич и за ромските гета, и особено за селата, чиито жители често преспиват с брадви и ножове до възглавниците.

Престъпността застарява и емигрира
Тъжна ирония на съдбата, наричат специалистите следния неочакван ефект: демографската криза в България допринася много за... намаляване на престъпността. Обикновено най-вече младежите на възраст между 15 и 30 се включват в престъпни банди, а броят на тези младежи в България намалява от година на година. Освен поради това естествено „застаряване”, престъпността в страната губи енергия и заради ... отворените граници. Откакто пътуват свободно, българските престъпници все по-често търсят нови полета на изява из страните от Европейския съюз. Само за последните десет години броят на извършваните от български граждани престъпления в Германия например е нараснал повече от пет пъти, твърди Тихомир Безлов от ЦИД.

„Не е вярно, че икономическата криза е дигнала с до 20 на сто броя на престъпленията в България в сравнение с 2008-ма година. Увеличаването на безработицата не води непременно до ръст на престъпността. Често дори става точно обратното. В Съединените щати през последните три години безработицата се увеличи с пет процента, в същото време обаче престъпленията срещу собствеността намаляха с 5.5%. Пак в САЩ по време на Голямата рецесия в края на 20-те и началото на 30-те години на миналия век се е живеело много спокойно, с особено ниски нива на престъпността,” казва Иванка Иванова от Институт „Отворено общество” и косвено се противопоставя на изводите на колегите си от ЦИД. Според нея в България посредникът между кризата и престъпността е корупцията, която сковава страната и й пречи по-бързо да излезе от спиралата на рецесията и безработицата.

Плацебото „МВР”
Иванова привлича вниманието към един изненадващ феномен: през първите шест месеца от управлението на сегашното правителство равнището на регистрираните престъпления се вдигна, но това може да се обясни с политическата реторика и обещанията, че МВР ще се справи с престъпността, казва тя. „Просто хората повярваха и започнаха да съобщават за кражбите и нападенията – оттам и нарасналият брой. С времето обаче илюзиите се разсеяха подобно на действието на плацебото върху болния организъм” – обобщава Иванова.

Тя критикува и плановете за специализирани съдилища в България. Ако системата поддържа голямо количество магистрати, които не си вършат добре работата, проблемът не се решава с още магистрати със същите заплати, гаранции и правомощия, качени върху главите на колегите си, а с реформа, смята експертката
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15289226,00.html

Re: Скок на битовата престъпност

МнениеПубликувано на: 03 Авг 2011, 21:44
от The Godfather
Много думи,.........нищо съществено!