Възродителният процес

Възродителният процес

Мнениеот ovenen » 17 Яну 2012, 07:44

НС най-накрая осъди "Възродителния процес" и настоя за приключване на делото.
http://www.mediapool.bg
"Обявяваме прогонването на над 360 000 български граждани от турски произход през 1989 г. за форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим", се казва в документа, предложен от съпредседателя на Синята коалиция Иван Костов. Декларацията бе приета в сряда със 122 гласа "за", нито един "против" и трима въздържали се от БСП.
Така депутатите осъждат категорично асимилационната политика на тоталитарния комунистически режим спрямо мюсюлманското малцинство в България, включително и т. нар. Възродителен процес.

Те призовават българското правосъдие и главният прокурор да направят всичко необходимо да бъде приключено делото срещу виновниците за т. нар. Възродителен процес. Опитът той да се покрие с давност прехвърля вината от конкретните виновници върху целия български народ, е записано в документа.

В преамбюла на декларацията е записано, че народните представители изразяват огромното си съжаление за това, че в продължение на 20 години българската правосъдна система не е съумяла да накаже виновниците за опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани.

Лидерът на ДСБ Иван Костов коментира, че приемането на тази декларация от парламента показва как би трябвало в една европейска държава да се решават въпросите, свързани с подобни посегателства върху правата на хората. Костов посочи, че проектът дава политическа оценка на едно вредно за българското общество и държава събитие с огромни негативни последици.

Турция видя в декларациите на НС "двоен жест от България"
Четвъртък, 12 Януари 2012
Две решения на българския парламент намериха място на страниците на редица турски медии - декларациите, с които България осъжда т.нар. Възродителен процес и отхвърля геноцида над арменците в Османската империя в периода 1915-1922 година.


Под заглавия "България призна официално асимилацията" (в. "Миллиет"), "България осъди асимилацията на турците" (в. "Йени шафак"), "Историческа стъпка от съседите" (в. "Тюркийе"), "Българският парламент отхвърли проекторешението за признаване на геноцида над арменците" (в.. "Радикал") и "Двоен жест от България" (в. "Сабах") турските вестници, цитирани от БТА, подробно съобщават за двете решения на Народното събрание от сряда.В. "Миллиет" изтъква значението на декларацията, с която българският парламент осъди политиката на тоталитарния комунистически режим спрямо мюсюлманското малцинство в България, включително и т. нар. "възродителен процес". Изданието подчертава, че това е първият приет официален документ, признаващ асимилационната политика спрямо турците по това време."Миллиет" отбелязва, че декларацията е била приета с гласовете на 112 от 115 народни представители, присъстващи в залата, а трима са се въздържали, и че в гласуването не са участвали БСП и "Атака".

Вестниците обръщат внимание и на словото на съпредседателя на Синята коалиция Иван Костов, вносител на декларацията, който е осъдил кампанията на комунистическия режим, приравнявайки я с етническо прочистване. Цитирано е и изказването на Лютви Местан от ДПС, който посочил, че декларацията има "правна, политическа и морална страна"."Вчера българският парламент взе две много важни решения от гледна точка на Турция", пише днес и в. "Сабах". Освен върху приетата декларация за осъждане на политиката на асимилация на българските турци, вестникът акцентира и върху отхвърленото проекторешение за признаване на геноцид над арменците в Османската империя.

Много странно, според ООН, Съвета на Европа и Международния трибунал, единствения признат съгласно нормите на международното право геноцид след Втората световна война е Избиването на 7000 бошняци в Сребреница, за което до момента Сърбия не е приела толкова високо решение на ниво Парламент. Раследване за етническо прочистване - и то частично, има за действията на на сърбите в Косово и Босна и на хърватите в Краина, естествено непризнати от никоя страна
Е айде сега, защо се налага всичко това точно в този момент. Интересно ми е мнението на радатели на мира от рода на Минаващ и ко. Аз представям няколко отговора на питанката:
1. Декларацията, като акт с правни последици, ще бъде ползвана от турска страна по време на преговорите за обезщетенията на избитите и насила прогонени с оръжие и масови убийства хора от Одринска Тракия.
2. Поставя се в патова ситуация всеки следващ парламент, който ще следва да ратифицира договора за присъединяване на Турция към ЕС - т.е. държава, извършвала етническо чистене не може да бъде спънка за своя добър и страдал от лошите българи съсед.
3. Някой врътна лошо всички участвали, пряко или косвено във Възродителния процес - картата, участник в етническо чистене и геноцид ще бъде извадена когато и където трябва в зависимост от ситуацията.
За арменския геноцид, признат от САЩ, а във Франция дори вече се смята за престъпление неговтот отричане - нямам коментар, все пак нали сме си част от Османското наследство, чак толкова няма да се замисляме.
И последно, защо в Турция новината е първа вест на всички национални медии, а при нас минава единствено на 12.01.2012 и оттам - тишина, няма БНТ, БТВ, Нова, Дудука и ко, признаваме се за престъпници срещу международното хуманитарно право и всички мълчат.

Сори, ама мисля, че е важно, ако Админа мисли че не е - да я маха и да ми слага БаН по IP. :oops:
Последна промяна MasterCop на 21 Яну 2012, 17:45, променена общо 1 път
Причина: Тема с неясно заглавие!
ovenen
 
Мнения: 380
Регистриран на: 05 Яну 2009, 00:17

Re: Защо се подминава от всички това?

Мнениеот CERRUTI » 17 Яну 2012, 08:21

ovenen написа:Сори, ама мисля, че е важно, ако Админа мисли че не е - да я маха и да ми слага БаН по IP. :oops:

Ами просто отново доказваме че сме подлоги,и че политиците за гласове дават всичко!!!Ами 5вековния геноцид кой го е признал,че напоследък се навъдиха и българи твърдящи за "османско присъствие" !!!
Аватар
CERRUTI
 
Мнения: 251
Регистриран на: 25 Ное 2011, 15:44

Re: Защо се подминава от всички това?

Мнениеот ovenen » 17 Яну 2012, 12:30

Черути, евала, забравих, че влизаме в предизборна година и коалицията се заформя отрано, това е точка 4.
А инак проектът на фондация "Роберт Бош" за "Митът Батак" е получил 200 000 евро, което за две пресконференции и едно открита маса в Червената къща някак си ми звучи мноогоо мазно.
Интересно, щом се цитират докумнетите на МВР за убитите и репресирани булгарски турци, защо се подминават 200-те разбити нелегални групи, от 3 до 30 човека всяка, които ДС е неутрализрала от 1930 до 1989г. Половината да са истина - няма как да се подминават фактите. Ама май наистина са ни задраскали от картата на Европа, виждам, че никой не се наема да коментира, щото наистина моята обременена глава не намира разумен отговор на поредната бляскава депутатска логика.
ovenen
 
Мнения: 380
Регистриран на: 05 Яну 2009, 00:17

Re: Защо се подминава от всички това?

Мнениеот Lord » 17 Яну 2012, 21:33

Уважавам всички етноси у нас.
Да се твърди, че гражданите на РБългария с турско/мюсолманско самосъзнание не се ползваха с тотални привилегии до 1989г. у нас е лъжа! Бяха тотално толерирани, при кандидатстване във ВУЗ, при постъпване на работа и пр.
Аватар
Lord
 
Мнения: 1214
Регистриран на: 17 Дек 2008, 18:30

Re: Защо се подминава от всички това?

Мнениеот welliant » 18 Яну 2012, 11:27

Сега тези и други заигравки се правят с циганите у нас и негрите в САЩ ? И кво се получава - ние си развъждаме цигани и те успешно изсмукват социални ,медицински , пенсионни и тн. фондове пълнени от наши вноски .След време ще бъдем пометени от тях заради "добродушният идиотизъм" с който ги дундуркаме сега.
Вярвай в себе си !
Аватар
welliant
 
Мнения: 300
Регистриран на: 18 Дек 2008, 14:57

Re: Защо се подминава от всички това?

Мнениеот TORLAKA » 18 Яну 2012, 21:42

Много си прав колега ,но никой не го осъзнава ,а след това ще е много късно...
TORLAKA
 
Мнения: 322
Регистриран на: 15 Мар 2009, 22:27

Re: Защо се подминава от всички това?

Мнениеот minavasht » 19 Яну 2012, 04:31

Може би трябва да уточня - какво става в Бг чувам от разговори с баба ми.
Та на въпроса за Възродителния процес и ефекта му.
Беше грешка, не направи страната по-единна, не и издигна имиджа сред другите страни, обърка животите на милиони и беше време някой да ги каже тези неща публично. Не виждам какъв е проблема и защо все още се коментира.

Не е геноцид (като тръгне пак Уики погледни дефиницията).

Сравнението му с армнеския геноцид е неуместно.

Това, че копелетата в бивша Югославия са правили по-лоши неща не омаловажава какво стана в БГ.

Баща ми беше учител в Родопите дълги години, живял съм там, виждал съм как живят турците и помаците, не знам какво разбираш под толериране. Живееха в мизерия, бъхтеха се в ТКЗС-то, нижеха тютюн, загърляха картофите, имаше рейс всеки ден до Баните, панаир веднъж в годината, първа програма я се хванеше я не.

Като арестувам някой, най-мразя като се опитва да се оправдае и изкара невинен. Направил си нещо - застани като мъж и кажи - да, направих го, виновен съм. Ей това са направили с тази декларация.
Всяка молитва получава отговор. Понякога отговора е "Не!"
minavasht
Police Officer US Florida
 
Мнения: 790
Регистриран на: 27 Сеп 2010, 04:24

Re: Защо се подминава от всички това?

Мнениеот CERRUTI » 19 Яну 2012, 09:40

minavasht написа:Като арестувам някой, най-мразя като се опитва да се оправдае и изкара невинен. Направил си нещо - застани като мъж и кажи - да, направих го, виновен съм. Ей това са направили с тази декларация.

Да,но ако арменския геноцид,а също и геноцида срещу кюрдите ги оприличим като "предумишлено убийство" то възродителния процес е "един шамар"......
Аватар
CERRUTI
 
Мнения: 251
Регистриран на: 25 Ное 2011, 15:44

Re: Защо се подминава от всички това?

Мнениеот minavasht » 19 Яну 2012, 09:48

Точно така е и затова не виждам смисъла да се коментира и търси под вола теле.
Бил е грешка, грешката е призната и поуките са отчетени, сега вървим напред.
Всяка молитва получава отговор. Понякога отговора е "Не!"
minavasht
Police Officer US Florida
 
Мнения: 790
Регистриран на: 27 Сеп 2010, 04:24

Re: Защо се подминава от всички това?

Мнениеот dsuzunov » 19 Яну 2012, 11:31

Мненията по темата са според гледната точка на индивида. Ако попитаме един привърженик на националистическа партия за мнението му относно декларацията, категорично ще е против. Просто, мирогледът му е такъв. Ако попитаме един социално настроен човек (разбирай социалист), ще отговори уклончиво, но не категорично, че тогава обстоятелствата са го изисквали (говоря за "Възродителния процес").
В интерес на истината, независимо че почнах в МВР по времето, когато стартира това, аз нямам и един час работа, по възродителния процес.
Почти всички по-млади колеги ходиха в командировка в смесените региони, а за щастие, аз се разминах. Нямам обяснение, как са ме изтървали.
Подкрепям декларацията, но....
Трябваше са се приеме и геноцидът над арменците.
Димитър Узунов - Пловдив
Аватар
dsuzunov
 
Мнения: 1599
Регистриран на: 19 Дек 2008, 10:35

Re: Защо се подминава от всички това?

Мнениеот paolon » 19 Яну 2012, 12:13

Коментирате декларацията на НС.Някой ще обясни ли как извършителите на атентати по време на възродителния процес, се сдобиха с паметници и как бяха предсрочно освободени от затвора.Някои от тях дори не чувстват вина.Не забравяйте вагона за майки с деца.С тази декларация те стават герои.
Аватар
paolon
 
Мнения: 1463
Регистриран на: 27 Дек 2008, 17:48

Re: Защо се подминава от всички това?

Мнениеот dsuzunov » 19 Яну 2012, 12:46

Когато говоря за пострадали от възродителния процес турци имам в предвид онези обикновените, с които всеки ден се срещаме и поздравяваме.
Тероризмът, във всичките му форми няма оправдание.
А паметниците ще тежат на съвестта на онези, по чиято инициатива бяха издигнати.
Някога, в нашето съзнание се втълпяваше, че партизаните са борци за свобода итн, но в последно време се изтъква, че са били обикновени бандити.
На кого да вярвам, след като не съм живял в онези времена?
Димитър Узунов - Пловдив
Аватар
dsuzunov
 
Мнения: 1599
Регистриран на: 19 Дек 2008, 10:35

Re: Защо се подминава от всички това?

Мнениеот ovenen » 19 Яну 2012, 15:40

Аз също считам, че Възродителния процес беше грешка, но въпросът е защо сега и защо в такава форма. Стоянов се извини, Костов се извини, защо трябва декларация, която има особена стойност в международното право. Значи Турция поиска от Израел декларация, но те поднесоха само извинение и срудената война между двете държави почна веднага. Хората /евреите/ излезоха и казаха какво искат от тях турците и защо - защото акт на Парламента носи правни последствия и може да се цитира в международния трибунал или съд. Тук никой не казва, какво са ни поискали толкова, че да се е наложило да полягаме по такъв начин, и особено с арменския геноцид да мазнем глаурка на тортата.

Минаващ, много добре личи, че отдалече идеи лесно се дават. Утре като ни изпукат 1млрд. искове за нищо и половина, ще ги плащаме тия дето бачкаме в Булгаристан, ей затова ме е яд най-много. През 1984г. много добре си спомням, когато сменяха имената, че си им викахме дълго време с турските имена и класната от време на време ни хокаше. Сигурно е било гадно, ама чак до самоубиства или депресии хора не видяхме.
А инак аз 1989г. бях 6 клас, имахме 7 български турчета (4 момичета и 3 момчета), всички тръгнаха, но повечето се радваха и ни обясняваха, че там било като в Германия - имало хубави магазини и т.н. Деца 6-и клас не лъжат, мисля. После трима се върнаха (2 момичета и 1 момче), бяха много разочаровани и около два месеца им трябваше да си станат като преди. Те го приемаха като път към Запада и пълните магазини, бяхме заедно до самото заминаване, когато с камиони и претоварени коли напуснаха града. Нито злоба, нито обида от тях към нас или обратно видях, сега не знам как е било другаде, но при нас беше така.
Все пак самата декларация е смес от събитията през 1984 (Въродителния) и 1989 (Голямата екскурзия), което е още по-жалко. Защото особено 1989г. има решение на Турския парламент да отвори границата и след това второто решие от средата на лятото при струпването на 300 000 човека на границата за затваряне на границата, доведе до е покачването на напрежението в някои региони.
ovenen
 
Мнения: 380
Регистриран на: 05 Яну 2009, 00:17

Re: Защо се подминава от всички това?

Мнениеот dakota_ » 19 Яну 2012, 16:23

Народното събрание много закъсня с тази Декларация,както и приключването на делото за т.н Възродителен процес,това трябваше да стане отдавна.
Бил съм по това време командирован в района на тогавашното ОУ на МВР-Кърджали ...Това беше есента на 1984 год.Събитията които се случиха са оставили траен негативен спомен в мен и с отвращение се сещам за всичко което се случи по онова време във връзка с насилственото преименуване на турското население в България...Беше събрано всичкото ловно оръжие на територията на Кърджали,бяха изградени множество КПП-та за проверка на всички,които влизат и ограничаване на тези с турски имена,които искат да напуснат територията на окръга.
Въведен беше комендантски час вечер от 19 часа.Бяха командировани хора от почти всички поделения на МВР.Военните поделения в Крумовград и Момчилград бяха приведени в степен на бойна готовност,пожарните автомобили бяха на линия,бяха оборудвали пожарни със специални струйници за разпръскване на тълпи от хора.
Една сутрин,много рано някъде към три часа сутринта бяхме вдигнати под тревога и съвместно с поделения на Армията беше обкръжен целия Кърджалийски окръг.
Рано сутринта бяха отворени всички кметства и се започна принудително извеждане на хора от домовете им и под заплаха с оръжие бяха принуждавани "доброволно" да сменят имената си...Тези които отказваха да сменят имената си бяха физически малтретирани и задържани в поделенията на МВР,прилагаше се и (по спомен карам) чл.39 от Закона за народната милиция,забрана на лице да напуска жилището си...Тези,които сменяха имената си,оставяха паспортите си в кметството,получаваха един подпечатан лист с новите си имена и излизаха за смяна на документите си и издаване на паспорт с новото име...Имаше избити хора,имаше интернирани хора...разби се живота на много семейства!
Имаше бити и изключени от университетите студенти решили да протестират заради насилствената смяна на имената...Голяма част от тях попаднаха в лагера в Белене...
Хората нямаха право да се събират на групи,нямаха право да говорят на турски език,нямаха право да носят шалвари,налагаха се глоби и шалварите се режеха с бръснарско ножче на улицата...Това беше голяма гавра с тези хора и мога да кажа,че тези хора не заслужаваха такова отношение...
На магазина трябваше да показват паспорт с новите си имена за да могат да пазаруват...за да получат пенсията си,трябваше да имат паспорт с нови имена...
Държавната машина просто ги смаза отвсякъде и това наистина беше един срамен и позорен акт на правителството по онова време!
Декларацията на парламента не е никакъв акт с правни последици,който може да бъде ползван от турската страна и да има негативни последици за страната ни!
С тази Декларация българските граждани,чрез своите избраници в Парламента показват,че са намерили необходимите сили и морал,открито и с чувство за отговорност,макар и след толкова години да измият,заклеймят и сложат край на този позор!
dakota_
 
Мнения: 6506
Регистриран на: 20 Фев 2009, 20:49

Re: Защо се подминава от всички това?

Мнениеот InfoInfo » 19 Яну 2012, 18:52

Това беше една голяма простотия, която настрои срещу властта тези обикновени хора.
По това време бях в армията в цитираното по-горе поделение в Крумовград. Като първоешалонно то си беше винаги в бойна готовност. Покрай събитията имаше дежурен взвод или рота, които спяха с пълнителите с патроните, аличния състав беше инструктиран кога и как да се стреля при необходимост и кой има може да заповяда да се стреля. Размириците бяха незабележими на фона на случилото се в Момчилград и май се размина с няколко счупени витрини.
Въпреки непрекъснатото промиване на мозъците от ЗКПЧ и командира на полка войската не приемаше случващото се радушно. Не се вместваше в нормалните представи човек 70 години да се е казвал Асан и сега изведнъж да го принудят да стане Асен, както и да те свалят на КПП от автобуса и да не те пуснат докато не си смениш името.
По-късно при изселническата кампания имаше и доброволно изселили се, но мнозинството няма ха избор и доброзорлем бяха качени на камиони и засилени към Турция.
Това е минало, което не се отрича - признавано е многократно и са поднасяни извинения. Всяка страна обаче следва да гони интересите си, а не да ги жертва заради конюнктурни партийни интереси и боричкания. Пример за последователна политика е точно Турция - въпреки международнопризнатите факти държавата не признава геноцида над Арменците.
Уви, има много какво да учим от южните ни съседи в областта на защита на държавните интереси, а и в областта на опазване на вътрешния ред.

П.П. Признавам си, че не съм запознат дали Турция се е извинила за кланетата на българи по времето когато е владеела българските земи.
InfoInfo
 
Мнения: 718
Регистриран на: 23 Фев 2010, 23:57

Re: Защо се подминава от всички това?

Мнениеот ovenen » 20 Яну 2012, 06:12

Дакота, благодаря за успокоението, че декларацията на НС е акт БЕЗ правни последици. Ама да ти кажа, че хич не си прав. Времето ще покаже, все пак Кахраман (председателят на една от изслническите организации, вече цитира декларацията си в иска към България за обезщетение на изселниците).
Вярвам ти на разказа за Кърджали, ама аз с очите си съм видял как вместо българското знаме на кмеството на с. М. Извор се слага турското! Като го свали милицията на другия ден, още същата вечер запалиха кметството.
А инак, щом така смело говориш от първо лице - иди в съда и кажи - този уби, този би, а този реза панталони. Делото още не е приключено и може бързо да дръпнеш в редиците на ДПС, което вече стана прекрасен начин за много българи да си оправят животеца.
ovenen
 
Мнения: 380
Регистриран на: 05 Яну 2009, 00:17

Re: Защо се подминава от всички това?

Мнениеот pravo_09 » 20 Яну 2012, 11:32

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1% ... 0%B2%D0%BE
Сега очаквам някой от турска страна да компенсира жертвите от атентатите на техните роднини.
ЧЛЕН на СФСМВР http://vbox7.com/play:44d9bd5e
Аватар
pravo_09
 
Мнения: 681
Регистриран на: 23 Фев 2009, 17:30

Следваща

Назад към Медии, публикации, интернет

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта