Как трябва да се реагира в тази ситуация?

Как трябва да се реагира в тази ситуация?

Мнениеот andrey ivanov » 11 Яну 2011, 23:16

Казвам здравейте на всички. Пиша тук защото имам до някъде философки но в по-голяма степен практически въпрос. Как е правилно да се реагира. Прибирам се вкъщи късно вечер. Живея в къща в Панчарево и докато стигна минавам през дерета пътеки и др. Голям маняк съм на остриета и си нося нож винаги. Та прибирам се късно в къщи с една торба продукти. Като слизам от рейса и поемам по тъмните пътеки ножа от джоба отива в ръката. Затворен, дискретно защото си е страшничко а и има една тайфа кучета (не че ножа ме оправя де...). Като стигам почти до вкъщи, изморен, намръзнал виждам човек (което е рядкост по това време). Висока черна фигура, стои стабилно. Заговаря ме. Предадено набързо-на каде колега, ама къде живееш, не ме баламосвай, абе ейй. Стой еи (пристъпва към мен) Аз шашнат. В случая той съседът не ме познавал и си мислел че съм крадец, пък то почти няма неразбита къща. Замислям се че ако ми беше скочил, ножа щеше да щракне и да се озове в търбуха му не без да съм успял да премисля дали е правилно, ами без да съм се поколебал на най-елементарно ниво в тежесста на това действие. Замислял съм се че ако ще ме бият по добре да съм ял малко бой отколкото да вадя ножове и да стане дебела работата. Да ама ето реалното. Друг път ще преценя колко точно ще ме бият евентуално. Имах наивноста да си мисля че мога да удрям с дръжката на ножа както показват на youtube разни експерти. Сега съм разсеял съмненията почувствам ли опастност какво точно калибриране на самоотбраната ще има :roll: Е какво мислите вие-имате нож и една тъмна, страшна и най-вече непредсказуема фигура се появява и ви се нахвърля, хипотетично.
andrey ivanov
 
Мнения: 6
Регистриран на: 11 Яну 2011, 22:41

Re: Как трябва да се реагира в тази ситуация?

Мнениеот dsuzunov » 12 Яну 2011, 08:50

Като изключим интитута на "Неизбежната отбрана", чието доказване зависи основно от защитника ти при евентуално дело, защо не си помислиш за някакво газ-сигнално оръжие?
Ножа нанася доста поражения, докато газовия пистолет, използван правилно ще приведе нападателя в безпомощно състояние за време, което ще е достатъчно да се отдалечиш на безопасна дистанция.
На това му се казва "Превантивни мерки".
Димитър Узунов - Пловдив
Аватар
dsuzunov
 
Мнения: 1599
Регистриран на: 19 Дек 2008, 10:35

Re: Как трябва да се реагира в тази ситуация?

Мнениеот minavasht » 12 Яну 2011, 09:32

andrey ivanov написа:Казвам здравейте на всички. Пиша тук защото имам до някъде философки но в по-голяма степен практически въпрос. Как е правилно да се реагира. Прибирам се вкъщи късно вечер. Живея в къща в Панчарево и докато стигна минавам през дерета пътеки и др. Голям маняк съм на остриета и си нося нож винаги. Та прибирам се късно в къщи с една торба продукти. Като слизам от рейса и поемам по тъмните пътеки ножа от джоба отива в ръката. Затворен, дискретно защото си е страшничко а и има една тайфа кучета (не че ножа ме оправя де...). Като стигам почти до вкъщи, изморен, намръзнал виждам човек (което е рядкост по това време). Висока черна фигура, стои стабилно. Заговаря ме. Предадено набързо-на каде колега, ама къде живееш, не ме баламосвай, абе ейй. Стой еи (пристъпва към мен) Аз шашнат. В случая той съседът не ме познавал и си мислел че съм крадец, пък то почти няма неразбита къща. Замислям се че ако ми беше скочил, ножа щеше да щракне и да се озове в търбуха му не без да съм успял да премисля дали е правилно, ами без да съм се поколебал на най-елементарно ниво в тежесста на това действие. Замислял съм се че ако ще ме бият по добре да съм ял малко бой отколкото да вадя ножове и да стане дебела работата. Да ама ето реалното. Друг път ще преценя колко точно ще ме бият евентуално. Имах наивноста да си мисля че мога да удрям с дръжката на ножа както показват на youtube разни експерти. Сега съм разсеял съмненията почувствам ли опастност какво точно калибриране на самоотбраната ще има :roll: Е какво мислите вие-имате нож и една тъмна, страшна и най-вече непредсказуема фигура се появява и ви се нахвърля, хипотетично.


Ами след като го намушкаш, иди обяснявай че не си искал и станала грешка.

Първо, в такава ситуация - тъмно, забутано място - защо го пускаш да идва до теб? Ако и той имаше нож? 7м е минимума за дистанция с непознат, и то ако си с външен кобур (предполага се че имаш пистолет, ас лично ако нямам, въобще няма да ме приближи).
Второ, защо не носиш фенерче? светваш му в очите "случайно", оня вече само светли петна вижда няколко минути, ти си го заобикаляш кротко.
Трето, имаше една приказка - ако в първо действие на пиесата има пушка на стената, до края на пиесата пушката ще гръмне. Носиш нож в ръка - рано или късно ще се набоде някой на него.
Всяка молитва получава отговор. Понякога отговора е "Не!"
minavasht
Police Officer US Florida
 
Мнения: 790
Регистриран на: 27 Сеп 2010, 04:24

Re: Как трябва да се реагира в тази ситуация?

Мнениеот inkognito » 12 Яну 2011, 09:47

Аз нося в чантата си един газов спрей.Един път съм го ползвала срещу един досадник,който на всяка цена искаше да се запознаем,дори си позволи да ме дръпне за ръкава на палтото.Не знам какъв беше ефект върху него,просто бързо избягах но се спасих.При всички случаи не съм го убила да си създам големи ядове.
inkognito
 
Мнения: 843
Регистриран на: 04 Ное 2010, 12:33

Re: Как трябва да се реагира в тази ситуация?

Мнениеот andrey ivanov » 12 Яну 2011, 10:38

Газов пистолет го признавам само за частта с кучетата :D Малко нелепо но за мене бокса е можеби най-доброто за самозащита от несмъртоносните неща.
Ще използвам темата да питам за друга елементарна ситуация. Един мой приятел заедно с няколко момчета си вървят из борисовата към 22ч. Идват една тумба (поне 7 човека):
-има ли анархия
той:
-ми не. Удрят го с бокс и го ритат, другите ги догонват и се случва същото. На другия ден моя приятел изглежда като...ритан от тълпа трета степен. Аналогичен сценарий веднъж взе да се заформя и около моята особа единствения път когато бях навън към 23ч (самоче при мен беше ндк :lol: ), но явно ги е мързяло защото не ме гониха.
При такъв вид "случка" има ли някаква самозащита или бягам колкото мога, пък ако не стане се държа естествено? А какво би казал законът за употребата на технически съоражения класифицирани като смъртоносни, ако в моя чест са били пратени само двама преследвачи.
andrey ivanov
 
Мнения: 6
Регистриран на: 11 Яну 2011, 22:41

Re: Как трябва да се реагира в тази ситуация?

Мнениеот dsuzunov » 12 Яну 2011, 12:20

Защо си мислиш, че бокса не нанася смъртоносни увреждания?
Най-малкото, което може да причини бокса е средна телесна повреда, а това си е престъпление от общ характер.
Ти, май се оказваш постоянно на конфликтни места, а?
Димитър Узунов - Пловдив
Аватар
dsuzunov
 
Мнения: 1599
Регистриран на: 19 Дек 2008, 10:35

Re: Как трябва да се реагира в тази ситуация?

Мнениеот andrey ivanov » 12 Яну 2011, 12:39

Аз съм философски настроен човек. Да постоянно се оказвам в конфликтни ситуаций и странни казуси в главата си :lol: , за разлика от хора около мен за които тези ситуаций са част от опита им. За сега ще си позволя да определя модела си-да нося и никога да не ми се е случвало каквото и да било, като най-успешен сред всички възможности.
andrey ivanov
 
Мнения: 6
Регистриран на: 11 Яну 2011, 22:41

Re: Как трябва да се реагира в тази ситуация?

Мнениеот dsuzunov » 12 Яну 2011, 14:58

Поста ти, в началото на темата беше поставен като въпрос.
Ние ти дадохме няколко отговора.
Общо взето, съветите на колегите са в смисъла да не се превишават пределите на неизбежната отбрана.
По принцип, границата на този предел е толкова тънка, че преминаването и е почти неусетно.
И в един момент, от жертва, се превръщаш в нападател и в не малко случаи, в извършител на престъпление.
Не ти се лежи в килия, нали?
За това послушай съветите ни и не ходи с хладно оръжие, независимо какво.
Ето, inkognito ходи със спрей, който е също толкова ефективен, що се касае до отблъскване на нападението.
И най-важното, не се превишават пределите на неизбежната отбрана.
Димитър Узунов - Пловдив
Аватар
dsuzunov
 
Мнения: 1599
Регистриран на: 19 Дек 2008, 10:35

Re: Как трябва да се реагира в тази ситуация?

Мнениеот andrey ivanov » 12 Яну 2011, 21:39

По ваше мнение, какъв би бил ефектът ако извадя хладно оръжие на един нападател веднага след като ситуацията ясно показва че той ще прояви насилие. Очевидно идеята е малко неуместна ако са повече от двама :D На пръв поглед (можеби погледа на един наивник) това може да предотврати понататъчно насилие, но правилото гласи точно обратното и законът май не ги обича такива полвинчати изпълнения d:)
andrey ivanov
 
Мнения: 6
Регистриран на: 11 Яну 2011, 22:41

Re: Как трябва да се реагира в тази ситуация?

Мнениеот dakota_ » 12 Яну 2011, 22:45

Задавал ли си си въпроса,какво би се случило ако патрулиращ полицай на улицата ти забие 2-3 шамара ,защото преценява,че си в ситуация да проявиш агресивно поведение и да го нападнеш.Това може да предотврати едно агресивно поведение от твоя страна и да те успокои.Как би приел подобна ситуация?
dakota_
 
Мнения: 6506
Регистриран на: 20 Фев 2009, 20:49

Re: Как трябва да се реагира в тази ситуация?

Мнениеот Прокопи » 12 Яну 2011, 23:05

andrey ivanov написа:Аз съм философски настроен човек. Да постоянно се оказвам в конфликтни ситуаций и странни казуси в главата си :lol: , за разлика от хора около мен за които тези ситуаций са част от опита им. За сега ще си позволя да определя модела си-да нося и никога да не ми се е случвало каквото и да било, като най-успешен сред всички възможности.


А бе защо не вземеш да станеш един писател?
Когато стане напечено, оцеляват само печените!
***
Аватар
Прокопи
 
Мнения: 487
Регистриран на: 18 Яну 2009, 13:24

Re: Как трябва да се реагира в тази ситуация?

Мнениеот andrey ivanov » 12 Яну 2011, 23:24

Предполагам трябва да правя асоцияция с моя пост по горе. Ако ми лепне два шамара ще го гледам кат треснат :D , незасивомо от това че е тъмно и аз съм изглеждал много страшен евентуално. После мога и да умувам по случая. Ако отида да го питам нещо и случайно държа ножа или нещо такова и той заотстъпва и извади макаровия още преди да го е насочил и да е казал "стой", ръцете ми ще са празни ще съм ги дигнал и ще гледам по вичко да личи че съдействам и не искам недуразомения. Само че dakota_ тонът ти егресивен и грозен. Нищо чудно. На вас ви е писнало от престъпления. Станали са част от ежедневието а сега един хлапак който всеки ден си стой удобно на топличко и си хапва мекици пред лапточето ви занимава със ситуаций от които на дознателя му настръхват косите. Ама и аз съм намерил един форум за въпросите си...
andrey ivanov
 
Мнения: 6
Регистриран на: 11 Яну 2011, 22:41

Re: Как трябва да се реагира в тази ситуация?

Мнениеот MasterCop » 12 Яну 2011, 23:51

Прокопи написа:
andrey ivanov написа:Аз съм философски настроен човек. Да постоянно се оказвам в конфликтни ситуаций и странни казуси в главата си :lol: , за разлика от хора около мен за които тези ситуаций са част от опита им. За сега ще си позволя да определя модела си-да нося и никога да не ми се е случвало каквото и да било, като най-успешен сред всички възможности.


А бе защо не вземеш да станеш един писател?


И аз щях да го питам за това. Андрей, имаш добра подредба на изречението, така да се каже. Започни да пишеш криминални романи... След като натрупаш малко опит обаче... иначе ще се получат фантастики :D
ИзображениеИзображение
Благословен да бъде онзи, който няма какво да каже и въпреки това мълчи!
Аватар
MasterCop
Администратор
 
Мнения: 2268
Регистриран на: 17 Дек 2008, 21:26

Re: Как трябва да се реагира в тази ситуация?

Мнениеот dsuzunov » 13 Яну 2011, 15:17

Ти май не се съобразяваш със съветите, които ти даваме.
Ние категорично отхвърляме хладното оръжие, а ти не, та не, ножа си го искам!
Тоя нож, или бокс, или каквото и да е хладно оръжие, такава беля може да ти докара на главата, че не ми се мисли.
И още нещо:
Сам човек няма да те нападне, двама също е малко вероятно, но с трима и повече нападатели как ще се справиш ?
Първия ще го дупнеш, а останалите ако ти скочат ?
По екшън филмите е много лесно, но в реалния живот....
Димитър Узунов - Пловдив
Аватар
dsuzunov
 
Мнения: 1599
Регистриран на: 19 Дек 2008, 10:35

Re: Как трябва да се реагира в тази ситуация?

Мнениеот andrey ivanov » 13 Яну 2011, 18:10

Съгласявам се че ножа е сериозна работа и не ви виня че както повечето хора сте на мнение че може само беля да докара. Аз съм отговорен и дисциплиниран и ако в ситуацията е неуместно няма да се разбере че имам нож вообще. Колкото до лиютиви спрейове, имам увереност че мойте две голи ръце са малко по надеждни и нямам проблеми с просещи цигани на моменти ставащи малко по нахални от нормалното. Незнам защо обаче хора които ограбват магазини и са ни накарали да монтираме входни врати със сложни заключващи механизми се оказва че е твърде опасно за тях ако някои друг човек има нож или недайси боже пистолет. И аз трябва да избирам от арсенала от средства които по никакъв начин не могат да причинят увреждане-до едно много обемисти и ненадеждни.
andrey ivanov
 
Мнения: 6
Регистриран на: 11 Яну 2011, 22:41

Re: Как трябва да се реагира в тази ситуация?

Мнениеот Lord » 18 Яну 2011, 20:44

Параноична тема, да ме прощавате...
Аватар
Lord
 
Мнения: 1214
Регистриран на: 17 Дек 2008, 18:30

Re: Как трябва да се реагира в тази ситуация?

Мнениеот barona » 22 Яну 2011, 20:45

inkognito написа:Аз нося в чантата си един газов спрей.Един път съм го ползвала срещу един досадник,който на всяка цена искаше да се запознаем,дори си позволи да ме дръпне за ръкава на палтото.Не знам какъв беше ефект върху него,просто бързо избягах но се спасих.При всички случаи не съм го убила да си създам големи ядове.

Би трябвало е да го заболи доста ако е попаднал в очите му. Според мен това е най-добрия начин.
barona
 
Мнения: 199
Регистриран на: 20 Дек 2008, 22:42


Назад към Теми за граждани

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта