Нормално ли е да ти съставят акт/АУАН/ и отнемат талона?

Re: Нормално ли е да ти съставят акт/АУАН/ и отнемат талона?

Мнениеот minavasht » 15 Мар 2012, 18:33

Пак не мога да схвана каква е логката да се задължават шофьорите да носят аптечки и пожарогасители - и двете нямат никакво значение за безопасното управление на МПС-то.
И дори да има някакво основание да се изисква да се носят, има ли законова уредба на употребата им?
В смисъл - заповядано ти е да носиш 1 бр пожарогасител и 1 бр аптечка, ако ги нямаш, ти пишат тикет.
В един момент ти се пали колата на пътя, ако не ползваш пожарогасителя, дават ли ти тикет? Или ако те спре полиция и видят че ти тече кръв от носа, пишат ли ти тикет че не си ползвал аптечката? И ако не, за какъв ..й те карат да ги носиш задължително?
Войниците са длъжни да носят пушки, и ако не ги ползват ги съдят за дезертьорство.

Не се заяждам, търся логиката зад изискванията.
Всяка молитва получава отговор. Понякога отговора е "Не!"
minavasht
Police Officer US Florida
 
Мнения: 790
Регистриран на: 27 Сеп 2010, 04:24

Re: Нормално ли е да ти съставят акт/АУАН/ и отнемат талона?

Мнениеот bega4kata » 15 Мар 2012, 18:51

Еми хубаво да ги има тия неща, като се има предвид, че караме моргите на западна европа, повечето на газ, слагана в някой гараж и случаите, когато на някой му се запали колата изобщо не са редки, а как ще гаси, ако няма пожарогасител? Ако стане ПТП с ранени как ще окаже елементарна долекарска помощ, без елементарни пособия, като марли, бинтове, есмарх?! Логиката е като при ползването на предпазните колани - законови санкции, за нещо, което би трябвало да е в интерес на всички пътуващи, просто защото ако ги няма тия санкции, нашего брата щофьора ще си даде парите за музика, тунинг, питиета по заведенията, но не и за оборудване, което може да му спаси живота някой ден.
Празна раница не пази граница, уважаема г-жо Министър!
Аватар
bega4kata
 
Мнения: 1324
Регистриран на: 10 Яну 2009, 14:13

Re: Нормално ли е да ти съставят акт/АУАН/ и отнемат талона?

Мнениеот Lord » 15 Мар 2012, 20:37

minavasht написа:Пак не мога да схвана каква е логката да се задължават шофьорите да носят аптечки и пожарогасители - и двете нямат никакво значение за безопасното управление на МПС-то...


Има логика и още как!

Преди години бях очевидец на това как кола движеща се с ниска скорост се блъсна в стената на тунела под Амфитеатъра в Пловдив и за секунди се запали и почна да дими под предния капак. Водача и спътника му слязоха и повдигнаха капака, при което горенето съвсем се усили и от дим се превърна в доста сериозен пламък. Водача извади от багажника пожарогасител, който явно беше доста стар и негоден, там движението е интензивно и спряха две други коли, извадиха действащи пожарогасители и изгасиха огъня, който със сигурност до няколко минути би бил унищожил автомобила напълно. Това за задължението вменено от законодателя за наличие на годен пожарогасител в МПС.
По отношение на задължителните аптечки - в България не може да придобиеш законно СУМПС, ако не си издържал курс за оказване на първа медицинска помощ, което намирам за правилно. Нормално е при ПТП, станало непосредствено пред теб да спреш и окажеш първа помощ до идване на линейките и полицаите. Ами дори и да имаш елементарни познания как се прави, но нямаш елементарен превързочен материал или обикновен инструмент, то просто ще стоиш и гледаш как колегата ти водач или пътник умира, чакайки линейките.
Понякога и един забит палец в кървяща вена или пулсираща артерия върши работа, но е по-здравословно това да става със стерилни материали и прибори.

Та в тази връзка виждам аз логиката на законодателя.
Аватар
Lord
 
Мнения: 1214
Регистриран на: 17 Дек 2008, 18:30

Re: Нормално ли е да ти съставят акт/АУАН/ и отнемат талона?

Мнениеот носорог » 15 Мар 2012, 21:47

Ролята на законодателя я виждам в следното:
Закон за...........
чл.1/ и единствен/
пожарогасител и автоаптечка да се продават със сертификат/или както и да наименуват този документ/ удостоверяващ ,че към момента на закупуването им отговарят на нормативната уредба и имат съответен срок на годност./минимум 12 месеца/
Иначе всичко друго би дало възможност контролните органи на пътя да прилага "творчески" нормативната база,максимум АУАН +НП за 2х20 лева.
П.С.Реших да почна на чисто: от днес съм горд собственик на четири чисто нови пожарогасителя, които освен фабричен срок на годност от три години имат и заветния стикер от "лицензирана фирма" за срок на годност до 03.2013 година.С аптечките въпросът се оказа по сложен.Оказа се,че в нормална аптека е НЕВЪЗМОЖНО ДА СИ ДА СИ ПОПЪЛНИШ СЪЩЕСТВУВАЩАТА АВТОАПТЕЧКА/липсват около пет артикула/Тъй като живея в малък град ,намирането на нови автоаптечки се оказа изключително трудно,на в крайна сметка ги намерих на бензиностанция на "ЛУКОЙЛ".Като превантивна марка купих и две "борд камери" с подвижен микрофон,за всеки случай.Щото в АУАН за свидетел се подписва втория служител от патрула на контролния орган.........
носорог
 
Мнения: 34
Регистриран на: 06 Авг 2011, 11:10

Re: Нормално ли е да ти съставят акт/АУАН/ и отнемат талона?

Мнениеот dakota_ » 15 Мар 2012, 23:54

Окомплектовани аптечки се продават в почти всички сервизи в които зареждат пожарогасители... Излишен разход си направил с тези "борд камери",не се изискват по никоя наредба да ги имаш в наличност...освен ако не си решил да правиш видео пътеводител ...Не знам,защо гледаш на нас,като на врагове...ако промениш нагласата си ще видиш,че няма да имаш никакви проблеми на пътя с контролните органи...Има едно правило на огледалото...Каквото излъчваш,това се връща обратно при теб...Толкова ли е трудно да излъчваш това,което искаш да се върне обратно при теб...
dakota_
 
Мнения: 6506
Регистриран на: 20 Фев 2009, 20:49

Re: Нормално ли е да ти съставят акт/АУАН/ и отнемат талона?

Мнениеот носорог » 16 Мар 2012, 01:09

Не гледам на редовите полицаи като врагове.Яд ме е,че редовите полицаи са задължени да прилагат текстове от закони,правилници,наредби написани от малоумни кабинетни плъхове.А "борд камерата"би ми била полезна,защото в АУАН ,който ми съставен за пожарогасителя,актосътавителят беше записал "липса на задължително техническо оборудване-пожарогасител",а не действителното състояние ,че имах такъв без стикер за годност.Свидетел се подписа неговия колега.В съда двама срещу един -загубена кауза.......Знам,че видеозапис направен не по надлежния ред не е доказателство в съда, но поне началникът им би видял какви ги творят неговите подчинени на пътя.
носорог
 
Мнения: 34
Регистриран на: 06 Авг 2011, 11:10

Re: Нормално ли е да ти съставят акт/АУАН/ и отнемат талона?

Мнениеот minavasht » 16 Мар 2012, 05:27

Пак си мисля че който е взел книжка е достаъчно голям да решава за себе си.
Всяка молитва получава отговор. Понякога отговора е "Не!"
minavasht
Police Officer US Florida
 
Мнения: 790
Регистриран на: 27 Сеп 2010, 04:24

Re: Нормално ли е да ти съставят акт/АУАН/ и отнемат талона?

Мнениеот dakota_ » 16 Мар 2012, 07:53

носорог написа:Не гледам на редовите полицаи като врагове.Яд ме е,че редовите полицаи са задължени да прилагат текстове от закони,правилници,наредби написани от малоумни кабинетни плъхове.А "борд камерата"би ми била полезна,защото в АУАН ,който ми съставен за пожарогасителя,актосътавителят беше записал "липса на задължително техническо оборудване-пожарогасител",а не действителното състояние ,че имах такъв без стикер за годност.Свидетел се подписа неговия колега.В съда двама срещу един -загубена кауза.......Знам,че видеозапис направен не по надлежния ред не е доказателство в съда, но поне началникът им би видял какви ги творят неговите подчинени на пътя.


Дали ще напишат,че имаш пожарогасител без стикер за годност или липсва задължително техническо оборудване-пожарогасител,това е все едно...Нямаш ли пожарогасител заверен,че е технически годен,все едно нямаш пожарогасител и се санкционира по един и същ начин!
dakota_
 
Мнения: 6506
Регистриран на: 20 Фев 2009, 20:49

Re: Нормално ли е да ти съставят акт/АУАН/ и отнемат талона?

Мнениеот pzpiskov » 01 Апр 2013, 08:21

по въпроса за пожарогасителите на МПС- да BDS ISO 11602 (1 и 2) част регламентират изискванията към пожарогасителите , но мисля ,че се изпуска следното: bds iso 11602 -1 част т.1-последните редове " Пожарогасителите за използване на борда на самолети,кораби и пътни превозни средства ,са предвидени да бъдат извън областта на приложение на тази част от ISO 11602" -???
pzpiskov
 
Мнения: 1
Регистриран на: 23 Сеп 2010, 20:14

Предишна

Назад към Теми за граждани

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта