Под 18 с придружител

Под 18 с придружител

Мнениеот sadsad » 14 Апр 2012, 00:26

Добър вечер, аз съм на 16 и въпросът ми е дали мога да бъда след 22 часа навън със моята сестра, тоест тя да ми бъде придружител.
sadsad

Re: Под 18 с придружител

Мнениеот belyata » 14 Апр 2012, 07:32

Може да ти е придружител, но ако е пълнолетна, т.е. има навършени 18 години.
Аватар
belyata

Мнениеот sadsad » 15 Апр 2012, 03:30

Благодаря за бързият отговор!!!!!!!! Жестоко!!!!!
sadsad

придружител след 22 часа

Мнениеот achkata95 » 09 Юни 2013, 20:27

Здравейте, на 17 год. съм и имам въпрос относно децата, които нямат 18 след 22 часа. Влизането на непълнолетен в дискотека не е никакъв проблем, но от скоро има проверки. Проверяват се всички, а имената и ЕГН-тата на непълнолетните се записват. Някои ги отвеждат с бус, а други, които кажат, че са с придружител и посочат кой е, си остават само със записаните данни. Интересува ме защо записват имена и ЕГН-та? Благодаря предварително!
Последна промяна belyata на 09 Юни 2013, 21:59, променена общо 1 път
Причина: Сливане на повтарящи се теми!
achkata95

Re: придружител след 22 часа

Мнениеот dakota_ » 10 Юни 2013, 07:10

achkata95 написа:Здравейте, на 17 год. съм и имам въпрос относно децата, които нямат 18 след 22 часа. Влизането на непълнолетен в дискотека не е никакъв проблем, но от скоро има проверки. Проверяват се всички, а имената и ЕГН-тата на непълнолетните се записват. Някои ги отвеждат с бус, а други, които кажат, че са с придружител и посочат кой е, си остават само със записаните данни. Интересува ме защо записват имена и ЕГН-та? Благодаря предварително!

Имена и ЕГН се записват за да може лицето да бъде идентифицирано!
dakota_

Мнениеот achkata95 » 10 Юни 2013, 20:23

dakota_ написа:
achkata95 написа:Здравейте, на 17 год. съм и имам въпрос относно децата, които нямат 18 след 22 часа. Влизането на непълнолетен в дискотека не е никакъв проблем, но от скоро има проверки. Проверяват се всички, а имената и ЕГН-тата на непълнолетните се записват. Някои ги отвеждат с бус, а други, които кажат, че са с придружител и посочат кой е, си остават само със записаните данни. Интересува ме защо записват имена и ЕГН-та? Благодаря предварително!

Значи ако посоча придружителя не би трябвало да ме глобят, че съм навън след 22 часа?
achkata95

Мнениеот dakota_ » 10 Юни 2013, 20:37

achkata95 написа:
dakota_ написа:

Значи ако посоча придружителя не би трябвало да ме глобят, че съм навън след 22 часа?

Глоба се налага на родителите ти! Нямаш работа след 22:00 часа навън,а когато се налага след 22:00 часа да си навън,родителите ти ще те придружат и ще се прибереш след това с тях!
dakota_

Мнениеот guesswho » 10 Юни 2013, 21:05

... като прекара 3-4 часа на "скамейката" докато го вземат техните по нощите, и след поучителния пердах, ако има баща-мъж, може би ще се научи :)
guesswho

Мнениеот kkarakashev » 10 Юни 2013, 21:29

Болшинството по дискотеките са под 18. Това е ясно за всички. Така е било и така ще бъде. Не казвам дали е правилно или не, но е факт. Ако има роднина - брат или сестра, който са над 18 би трябвало да могат да отговарят на изискването за това "да си с пълнолетен роднина след 22 часа." Друг въпрос е че скандали и побойща и скандали стават без оглед на възрастта. Дали си на 17 или на 15 ако акълът ти е малко ......... годините са без значение.
п.с. Това с този час е малко тъпо за мен. Родителското възпитание няма как да се наложи с разпоредби и закони. Няма ли Родители, зае** детето.
п.с.2 Това е като малоумната забрана за превоз на деца в тъмната част на денонощието. Каква е разликата между 10 загинали деца и 10 загинали 30 годишни хора :?: :evil: до тук са 2 класи.
http://www.vbox7.com/play:7f4f0694 - В памет на служителите на МВР, загинали при изпълнение на служебният си дълг.
http://inmemoriam.mavar.info
Аватар
kkarakashev

Мнениеот achkata95 » 10 Юни 2013, 22:50

guesswho написа:... като прекара 3-4 часа на "скамейката" докато го вземат техните по нощите, и след поучителния пердах, ако има баща-мъж, може би ще се научи :)

Целта ми не е да вися по дискотеките, а когато приятел ме покани на рожден ден да мога да отида. Затова питам дали има начин, по който да не съм в нарушение.
achkata95

Мнениеот dakota_ » 11 Юни 2013, 11:58

achkata95 написа:
guesswho написа:... като прекара 3-4 часа на "скамейката" докато го вземат техните по нощите, и след поучителния пердах, ако има баща-мъж, може би ще се научи :)

Целта ми не е да вися по дискотеките, а когато приятел ме покани на рожден ден да мога да отида. Затова питам дали има начин, по който да не съм в нарушение.

Какви са тия рождени дни след 22.00 часа ? Да вдигате шум на съседите и да създавате грижи на полицията да ви укротява.
Начина е да те поканят с родителите ти :D
dakota_

Мнениеот achkata95 » 11 Юни 2013, 13:44

dakota_ написа:
achkata95 написа:

Какви са тия рождени дни след 22.00 часа ? Да вдигате шум на съседите и да създавате грижи на полицията да ви укротява.

Става въпрос за рожден ден в дискотека.
achkata95

Мнениеот guesswho » 11 Юни 2013, 16:26

Гледай сега, Ачка. И аз съм бил на твоите години, и ме е било страх да не мине проверка и да търкам пейката в районното докато нашите ме приберат. Така се изгражда респект и уважение към законите. Проблемът е, че, разбираш ли, че ако те заколят като куче, както се случва из разни български дискотеки, мама ти и татко ти ще вдигнат врява до небесата как са виновни полицаите, държавата, собствениците на дискотеката, арменския поп и още една камара народ, но няма да им светне, че не са се сетили като родители да ти изградят манталитет да се пазиш от бели. После следват лични драми и главоболия по вестниците заради някой келеш дето се изрепчил на някой друг келеш, ама другия бил по прост и имал и нож, или пък си мислел, че като ти ритне 5 пъти главата в асфалта, нищо няма да ти стане. Та за ей такива неща служи вечерния час. Като станеш голям, вече смъртта ти в някой махленски кьотек няма да прави впечатление и сензации в медиите, защото по презумпция вече няма да си дете и "каквото се повикало, такова се обадило" или просто "поредния човек на лошо място в лошо време". Разбира се, сценария, който ти загатвам е малко вероятен, но надали някой, който завършва вечерта си в съдебна медицина е мислил и предполагал, че ще мре преди да иде на дискотека.

Инак, директно на въпроса ти - придружител може да ти е роднина по първа линия доколкото знам - братя, сестри, бащи, майки, а за някой друг - трябва пълномощно от мама и тати.
guesswho

Мнениеот achkata95 » 11 Юни 2013, 16:37

guesswho написа:Гледай сега, Ачка. И аз съм бил на твоите години, и ме е било страх да не мине проверка и да търкам пейката в районното докато нашите ме приберат. Така се изгражда респект и уважение към законите. Проблемът е, че, разбираш ли, че ако те заколят като куче, както се случва из разни български дискотеки, мама ти и татко ти ще вдигнат врява до небесата как са виновни полицаите, държавата, собствениците на дискотеката, арменския поп и още една камара народ, но няма да им светне, че не са се сетили като родители да ти изградят манталитет да се пазиш от бели. После следват лични драми и главоболия по вестниците заради някой келеш дето се изрепчил на някой друг келеш, ама другия бил по прост и имал и нож, или пък си мислел, че като ти ритне 5 пъти главата в асфалта, нищо няма да ти стане. Та за ей такива неща служи вечерния час. Като станеш голям, вече смъртта ти в някой махленски кьотек няма да прави впечатление и сензации в медиите, защото по презумпция вече няма да си дете и "каквото се повикало, такова се обадило" или просто "поредния човек на лошо място в лошо време". Разбира се, сценария, който ти загатвам е малко вероятен, но надали някой, който завършва вечерта си в съдебна медицина е мислил и предполагал, че ще мре преди да иде на дискотека.

Инак, директно на въпроса ти - придружител може да ти е роднина по първа линия доколкото знам - братя, сестри, бащи, майки, а за някой друг - трябва пълномощно от мама и тати.

Мерси! Най-накрая един по-разбираем отговор.
achkata95

Мнениеот dakota_ » 11 Юни 2013, 17:05

achkata95 написа:
dakota_ написа:Какви са тия рождени дни след 22.00 часа ? Да вдигате шум на съседите и да създавате грижи на полицията да ви укротява.

Става въпрос за рожден ден в дискотека.

Чети какво казва Закона в твоя случай:

ЗАКОН ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО

Чл. 8. (3) (Нова - ДВ, бр. 36 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 14 от 2009 г.) Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да го придружават на обществени места след 20,00 ч., ако детето не е навършило 14-годишна възраст, съответно след 22,00 ч., ако детето е навършило 14-, но не е навършило 18-годишна възраст.
(4) (Нова - ДВ, бр. 14 от 2009 г.) Ако родителите, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, не могат да го придружат, те са длъжни да осигурят пълнолетно дееспособно лице за негов придружител на обществени места след 22,00 ч., ако детето е навършило 14-, но не е навършило 18-годишна възраст

Чл. 45. (3) (Нова - ДВ, бр. 38 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 14 от 2009 г., доп. - ДВ, бр. 42 от 2010 г., в сила от 02.06.2010 г., изм. - ДВ, бр. 40 от 2012 г., в сила от 01.06.2012 г.) Родител, настойник, попечител или друго лице, което полага грижи за дете, което наруши чл. 8, ал. 3, или родител, попечител или друго лице, което полага грижи за дете, което не осигури придружител по чл. 8, ал. 4, се наказва с глоба или имуществена санкция от 300 до 500 лв., а при повторно нарушение - с глоба или имуществена санкция от 500 до 1000 лв.

Според възпитанието на родителите се е случвало да дойде родител в РУП и да ни засипе с обиди,че сме задържали детето му и сме нарушили съня му,да го "безпокоим" за "нищо" по малките часове...
Такива родители са влизали в маймунарника при децата си и се е налагало да идва другия родител да си прибира детето,защото хлевоустия родител остава при нас за срок от 24 часа...
Има и такива,които си плюят на ръцете и "подпушват" вратовете на задържаните младежи още в управлението...
Избери си сам в каква позиция искаш да бъдеш и в каква позиция искаш да поставиш родителите си...
dakota_

Мнениеот dzhansu21 » 23 Авг 2019, 22:15

може ли пълнолетния ми брат да ме придружава след 22 часа като аз съм на 16.
dzhansu21

Назад към Теми за граждани