Агресивните водачи на МПС

Агресивните водачи на МПС

Мнениеот Lancelot » 21 Апр 2012, 15:31

Здравейте,
почти всички тук сме водачи на МПС с дългогодишен опит и всеки ден по пътищата се сблъскваме с всякакви маняци на пътя, готови за най - малкото да да обиждат останалите участници в движението,а някои направо налитат на бой.Подобна ситуация ми се случи и на мен , и то по време на един от най - светлите Християнски празници - Великден.
Накратко каква е ситуацията:
Аз чакам за ляв завой на червен светофар,зад мен за същото чака някакъв баровски джип с 2 - ма "господина" вътре;светва жълто,после зелено и аз потеглям,същото прави и джипа зад мен.Но както знаете почти при всички светофари ,когато светне зелен сигнал за правещите десен или ляв завой,светва и зелено за пешеходците.Така и в моя случай светна и зелено за пешеходците,и аз спирам да ги пропусна(винаги го правя)-в моя случай беше само един пешеходец.В момента в който спрях, господата мутри в джипа зад мен започват яростно да натискат клаксона, зверски да крещят и да ме псуват и обиждат...незнам сигурно много са бързали,явно според тях е трябвало да прегазя горкия човечец, та да не ги бавя.И така преминава пешеходеца, аз потеглям, джипа зад мен се изравнява с мен и спираме заедно кола до кола на следващия светофар, където те продължават с обидите и псувните по мой адрес.Когато светна зелено се разделихме и завихме в различни посоки.Искам да подчертая, че по никакъв начин не отвърнах на провокациите и обидите от тяхна страна,запазих мълчание и самообладание през цялото време,не исках и аз да се изпускам,защото в противен случай със сигурност щеше да стане бой и да има осъдени и задържани след това,освен това бях с жена ми която през цялото време ме молеше да не им обръщам внимание.
Та интересно ми е - какво трябва да правим в такава ситуация, длъжни ли сме да търпим обидите и заканите на разни мутри, и то защото сме пропуснали пешеходец? Незнам в каква държава живеем - какво трябваше да направя- да прегазя пешеходеца ли? Или да слезна от колата и да се саморазправям с тях, малко ми оставаше да го направя - но струва ли си после да ме осъдят заради тези идиоти, които си мислят , че като карат последен модел джип и света е техен.Или пък да се обадя в полицията? Честно казано след случката ми беше малко скапано настроението, че нищо не направих, но пък какво трябваше да направя според вас - да се сбия с тях ли - не мисля че това е решението. Лошото е , че такива срещаме на пътя всеки ден и са все повече!
А най - лошото е, че дори и на зелен светофар за пешеходци като спреш да ги пропуснеш, щом има хора готови да те пребият за това - за какви правила и затягане на дисциплината на пътя да говорим!

Благодаря предварително за съдействието!
Lancelot
 
Мнения: 1
Регистриран на: 21 Апр 2012, 15:03

Re: Агресивните водачи на МПС

Мнениеот MSG » 21 Апр 2012, 22:24

Не влизай в никакъв случай в саморазправа, защото нещата може да загрубеят и да излязат извън контрол. Звънни на 112 и дай описание на колата с рег. № и описание на лицата вътре доколкото можеш. Със сигурност сигнала ще бъде предаден на патрулите и (ако от 112 не се замотаят де) колата ще бъде спряна и возещите се вътре установени. Можеш да подадеш жалба в РУП и лицата да бъдат подведени под отговорност по УБДХ ако не е имало по-значително закононарушение, но ще ти трябват и други свидетели, освен жена ти.
MSG
 
Мнения: 422
Регистриран на: 29 Дек 2010, 01:40

Re: Агресивните водачи на МПС

Мнениеот Vladimirov » 22 Апр 2012, 21:57

За УБДХ е необходимо да има "възмутени" граждани,които трябва да дадат писмени показания и след това да го повторят в съда...Така,че...Ако въпросният джип бъде спрян и лицата установени и ако не се констатира друго в хода на пол.проверка, остава единствено на "господата" да им бъдат връчени призовки за явяването в РУП при Р.И,където евентуално ще им бъде предявен протокол за пол.предупреждение,който няма да ги стресне особено.Друг въпрос е че и санкциите по УБДХ нямат необходимия възпитателен ефект.Моят приятелски съвет към господина е да спре,като пропусне джипа да замине без да влиза в диалог с господата,да запомни евентуално марка и рег.номер след което да поиска съдействие от пресичащия пешеходец за даване на показания пред органите на МВР.Ако всичко това се сбъдне му остава да се надява,че деянието ще се квалифицира като Чл.325ал.1 от НК поради особена дързост и цинизъм и ще последват действия по установяване и отвеждане на лицата в поделение на МВР,където с тях ще работи Р.П.И ако всичко това бъде вече факт, може да разчита,че гадовете ще сключат споразумение с прокуратурата след време,ще се признаят за виновни и тогава идва същественият момент носещ най-после някакво одувлетворение с гражданския иск за "настъпила уплаха за живота и здравето",за настъпило "разтройство на психиката" и други номера..../адвокатите ги знаят/!Това за жалост е най-кратката процедура за получаване на възмездие,където шансовете на гражданите са 60% към 40% в полза на идиотите по улиците... ;) .За жалост в нашата държава е така и затова често се случва хората вместо да разчитат на правосъдие го вземат в свои ръце и вадят томахавките на място... :cry: Имал съм случай от практиката,когато такива отворковци уцелват безобиден на пръв поглед чичо,който така ги нарита с помощта на шурея си /също безобиден чичо на около 50год/,че двете страшилища в последствие ревяха,като вдовици за х.й в РПУ. :lol:
Vladimirov
 
Мнения: 349
Регистриран на: 19 Фев 2009, 15:01

БРАВО!

Мнениеот носорог » 13 Сеп 2012, 21:04

Р Е Ш Е Н И Егр.ТЕТЕВЕН 11.09.2012 година
В ИМЕТО НА НАРОДАТЕТЕВЕНСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД-четвърти състав, в публично съдебно заседание на единадесети септември

През две хиляди и дванадесета година, в състав:


ПРЕДСЕДАТЕЛ:НАНКО МАРИНОВ


при секретаря:Д.П.

и в присъствието на прокурора

Като разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НАХ дело №333 по описа за 2012 година и за да се произнесе взе предвид следното:

Представен е акт за констатирана проява на дребно хулиганство от страна на М.М.У. *** нарушение на чл.1 от УБДХ.

Привлеченият се явява в съдебно заседание и твърди, че е управлявал МПС в посока кв.”Пеновото”, че е управлявал същото с около 60-70 км/ч., че е направил завой пред квартала и е тръгнал в посока центъра на града.Твърди, че е бил спрян от свид.А., че не му е представил документите си, тъй като не ги носел, че е бил задържан от полицейските служители и доведен в сградата на полицията, където бил задържан за срок от 24 часа.

От събраните по делото доказателства-кратките обяснения на привлечения, акта за констатиране на дребно хулиганство, докладната записка, справка за наложени административни наказания по ЗДП, сведение от Зорница Димитрова и показанията на свидетелите-Н.Д.А. и Г.И.А. се установява следното:

На дата 10.09.2012 година, около 17,50 часа свид.Г.А.-служител на РУП на МВР гр.Тетевен се прибирал към дома си в гр.Тетевен, движейки се по улица „Иван Вазов” в посока кв.”Пеновото”.Когато се намирал пред хотел „Еница” на същата улица чул зад гърба си силно форсиране на двигател на автомобил, който преминал покрай него с висока скорост, движел се по средата на пътното платно и задната част на автомобила се люлеела на ляво и дясно. Свидетелят видял марката и номера на автомобила „БМВ” с ДК№ ОВ 52 65 АК.Автомобилът стигнал до обръщалото в кв.”Пеновото”, водачът му го завъртял на место и направил фигурата „осморка”, след което тръгнал в посока центъра на града.Тези действия на водача били възприети от движещите се по тротоара майки с деца и други минувачи, който изразили открито недоволството си и възмущението си от поведението на водача на автомобила, което накарало униформения полицейски служител-свид.А. да застане в средата на пътното платно и с високо вдигната ръка подал знак за спиране на автомобила, при което водачът на същия спрял. Свидетелят А. се приближил до автомобила, установил, че водач е М.У., когото познавал и му разпоредил да изгаси двигателя на автомобила, да слезе от него и да предаде документите си-лични и на автомобила за проверка.У. отказал да предаде документите си за проверка, както и да изпълни разпорежданията на полицейския служител, държал се арогантно с него, като му заявил „ти какъв си, гледай си работата, няма да ти дам документите, не се прави на смешен ще се обадя на баща си”и по този начин оказал съпротива на полицейския служител с неподчинението си, имал оскърбително отношение и държане както към него, така и към живущите в близост граждани, предизвиквайки възмущението на същите и нарушавайки обществения ред и спокойствие.Поради непристойното поведение на У., свид.А. извикал свой колега от патрула за оказване на съдействие и с негова помощ У. бил задържан и отведен в сградата на полицията, където бил задържан за срок от 24 часа.

С оглед на така изложената и възприета фактическа обстановка, съдът намира, че с горепосочените хулигански действия привлеченият У. е нарушил обществения ред с оскърбителното си поведение, като водач на МПС към намиращите се наблизо граждани, които изразили своето възмущение, така и към свид.А., изпълняващ задълженията си по ЗМВР. Действията на привлечения са били непристойни, демонстративни и изразяват явно неуважение, както към гражданите, така и към полицейския служител, които е осъществявал задълженията си, така и към обществото и обществените порядки.Поведението му е арогантно, демонстративно и оскърбително към намиращите се на место граждани и в частност към свид.А. в качеството му на полицейски служител, предвид отправените към него думи „ти какъв си, гледай си работата, няма да ти дам документите, не се прави на смешен ще се обадя на баща си” и явното неизпълнение на полицейските разпореждания.Безспорно свидетелите по делото, както и случайно намиращите се на мястото граждани са останали възмутени и притеснени от случилото се.

От показанията на разпитаните по делото свидетели се установява също, че на У. многократно са му съставяни актове по ЗДП, както и многократно възмутени граждани са подавали сигнали за неговото поведение като водач на МПС.В тази връзка е и приложената по делото справка за наличието на 11 броя наказателни постановления за различни нарушения по ЗДП на У., които съдът приема, че по никакъв начин не са му въздействали възпиращо и предупредително.

Привлеченият У. е осъществил от обективна страна състава на дребно хулиганство по смисъла на чл.1 ал.2 от УБДХ, като на дата 10.09.2012 година, около 18,00 часа в гр.Тетевен, Ловешка област, на улица „Иван Вазов” е извършил проява на дребно хулиганство по смисъла на чл.1 ал.2 от УБДХ като управлявал МПС-лек автомобил „БМВ” с ДК№ ОВ 52 65 АК по средата на пътното платно, форсирал двигателя и при движението си люлеел автомобила наляво и на дясно, като предизвикал възмущението на намиращите се на место граждани и по тази причина бил спрян от полицейския служител-Г.И.А., на когото отказал да предаде документите си за проверка-лични и на автомобила, както и да изпълни неговите разпореждания да изгаси автомобила и слезе от него, държал се арогантно, като му заявил „ти какъв си, гледай си работата, няма да ти дам документите, не се прави на смешен ще се обадя на баща си”, държал се непристойно на публично място и оказал съпротива на полицейския служител с неподчинението си, имал оскърбително отношение и държане както към него, така и към живущите в близост граждани, предизвиквайки възмущението на същите и нарушавайки обществения ред и спокойствие

Привлеченият безспорно е извършил деянието при пряк умисъл като е съзнавал неговия общественоопасен характер, неговите обществоноопасни последици и е искал тяхното настъпване.

Съдът наложи наказанието на привлечения У. като взе предвид от една страна младата му възраст, а от друга многобройните му наказания по ЗДП, арогантното му поведение като водач на МПС, като съдът приема, че налаганите му наказания по никакъв начин не са му повлияли възпиращо, поради и което за настоящото нарушение ще следва да му бъде наложено административно наказание-"Задържане в структурно звено на МВР" за срок от пет денонощия.

Водим от изложените съображения и на основание чл.6 във връзка с чл.1 от УБДХ, съдът

Р Е Ш И :Признава М.М.У., роден на *** ***, живущ ***, български гражданин, със средно образование, неженен, неосъждан, ЕГН ********** за ВИНОВЕН в това, че на 10.09.2012 година, около 18,00 часа в гр.Тетевен, Ловешка област, на улица „Иван Вазов” е извършил проява на дребно хулиганство по смисъла на чл.1 ал.2 от УБДХ като управлявал МПС-лек автомобил „БМВ” с ДК№ ОВ 52 65 АК по средата на пътното платно, форсирал двигателя и при движението си люлеел автомобила наляво и на дясно, като предизвикал възмущението на намиращите се на место граждани и по тази причина бил спрян от полицейския служител-Г.И.А., на когото отказал да предаде документите си за проверка-лични и на автомобила, както и да изпълни неговите разпореждания да изгаси автомобила и слезе от него, държал се арогантно, като му заявил „ти какъв си, гледай си работата, няма да ти дам документите, не се прави на смешен ще се обадя на баща си”, държал се непристойно на публично място и оказал съпротива на полицейския служител с неподчинението си, имал оскърбително отношение и държане както към него, така и към живущите в близост граждани, предизвиквайки възмущението на същите и нарушавайки обществения ред и спокойствие, поради което и на основание чл.1 ал.1 т.1 във връзка с чл.6 ал.1 б „а” от УБДХ, му налага административно наказание, по вид "Задържане в структурно звено на МВР", за срок от 5 /пет/ денонощия.

Решението подлежи на обжалване в срок от 24 часа от постановяването му пред Окръжен съд гр.Ловеч.

В случай на жалба, насрочва делото пред Окръжен съд гр.Ловеч за дата 14.09.2012 година за 14,00 часа.

Препис от решението да се изпрати на РУП на МВР гр.Тетевен за изпълнение.РАЙОНЕН СЪДИЯ:

Не мога да не кажа браво, чудесно взоимодействие между полицията и съда.За по-малко от 24 часа от нарушението, нарушителят вече е наказан
Значи ,когато има желание има и начин!!!
Последна промяна MasterCop на 13 Сеп 2012, 21:20, променена общо 1 път
Причина: Повтаряща се тема с неясно заглавие! Сливане.
носорог
 
Мнения: 34
Регистриран на: 06 Авг 2011, 11:10

Re: Агресивните водачи на МПС

Мнениеот qqpipi » 15 Сеп 2012, 08:27

Дай боже повече такива присъди.
qqpipi
 
Мнения: 91
Регистриран на: 10 Яну 2009, 17:52

Re: Агресивните водачи на МПС

Мнениеот paolon » 15 Сеп 2012, 12:58

Супер.Всичко е прекрасно,А ,кой е тате,та го ползват за плашило?И преди да се радваме да изчакаме обжалването, ако има разбира се.
Аватар
paolon
 
Мнения: 1465
Регистриран на: 27 Дек 2008, 17:48

Въпрос към осведомените.

Мнениеот alternativa » 04 Мар 2013, 18:09

Имам съсед,който шофира без да има СУМС .Наказван е веднъж за това нещо,но продължава съвсем нагло и демонстративно да кара бързо с въртене на гуми и опасни маневри в квартала.Кара и из града и създава опасност не само заради дивото си шофиране,а заради това,че не познава нито един знак( сам се хвали с това).Въпросът ми е какво мога да направя за да си получи пак наказанието,защото просто ме е страх когато детето ми е навън и го чуя да форсира и върти гуми пред блока?
Последна промяна MasterCop на 04 Мар 2013, 23:59, променена общо 1 път
Причина: Повтарящи се теми - сливане
alternativa
 
Мнения: 2
Регистриран на: 04 Мар 2013, 17:59

Re: Въпрос към осведомените.

Мнениеот dakota_ » 05 Мар 2013, 07:56

alternativa написа:Имам съсед,който шофира без да има СУМС .Наказван е веднъж за това нещо,но продължава съвсем нагло и демонстративно да кара бързо с въртене на гуми и опасни маневри в квартала.Кара и из града и създава опасност не само заради дивото си шофиране,а заради това,че не познава нито един знак( сам се хвали с това).Въпросът ми е какво мога да направя за да си получи пак наказанието,защото просто ме е страх когато детето ми е навън и го чуя да форсира и върти гуми пред блока?


Напишете една жалба до Н-ка на РУП по местоживеене.
Без да изпадате в излишен патос,опишете всичко свързано с лицето и управлявания от него автомобил (имена,адрес,номер на автомобила и ако има някакъв определен час в който да излиза с автомобила).
Опишете как шофира и каква опасност създава за околните с шофирането си и задължително в жалбата си посочете поне още 2-3 имена на други хора като вас,които са станали свидетели на това,което описвате и могат да го потвърдят.
dakota_
 
Мнения: 6506
Регистриран на: 20 Фев 2009, 20:49


Назад към Теми за граждани

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта