Блиц лампи като на НСО

Блиц лампи като на НСО

Мнениеот Lapis » 20 Май 2016, 16:03

Здравейте,

Искам да отбележа, че не съм адвокат или юрист, нито съм "батка" с голям черен джип, който кара като джигит по пътищата. Аз съм най-обикновен български гражданин, който иска да се образова. Нямам никакви нарушения на закона за движение по пътищата в последните 7 години и по тази причина съм горд собственик на "златен талон", отбелязвам че за последните 7 години съм навъртял над 300 000 км по пътищата на България и Европа, вследствие на което се сблъсквам със всякакви джигити. Това е основната причина да задам въпроса си, както и това че един съсед собственик на VW Passat/CC, се разкарва с такава лампа на предното стъкло Не съм я виждал пусната и затова не знам в какъв цвят свети и дали въобще може да свети, но е факт че доста хора го мислят за по-специален участник в движението. Както всеки шофьор си има едно на ум, когато види патрулка, без значение дали тя е с пуснати светлини или не.

Въпроса ми е има ли наказание и съответно какво ако собственик на обикновено МПС си сложи такива LED Блиц лампи или пък ето от този вид зад предното стъкло

Подобна сигнализация съм виждал на колите на НСО, но вече няколко пъти виждам коли на джигити с подобни лампи в предната решетка и затова се запитах до колко законно е това? При търсене в нета открих следните текстове:

Закон за движение по пътищата:

Чл. 175. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв. водач, който:
1. управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред или което е регистрирано, но е без табели с регистрационен номер или табелите с регистрационния номер не са поставени на определените за това места;
2. (изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) е поставил или използва устройство за подаване на светлинен или звуков сигнал, предвиден за автомобил със специален режим на движение, без да има това право;
3. откаже да предаде документите си на органите за контрол или по какъвто и да е начин осуети извършването на проверка от органите за контрол;
4. откаже да изпълни нареждане на органите за контрол и регулиране на движението;
5. наруши задълженията си като участник в пътнотранспортно произшествие;
6. при пътнотранспортно произшествие, в което няма участие, откаже необходимото съдействие с моторното превозно средство.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) За повторно нарушение по ал. 1 наказанието е лишаване от право да се управлява моторно превозно средство за срок от 1 месец до 1 година и глоба от 150 до 300 лв.


Наказателен кодекс:
Чл. 274а. (Нов - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) (1) Който държи или носи формено облекло, служебни знаци или надписи в нарушение на Закона за Министерството на вътрешните работи, се наказва с лишаване от свобода до две години и с глоба до петстотин лева.
(2) Ако деянието по ал. 1 е осъществено с цел извършване на друго престъпление, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба до две хиляди лева.


Закон за Министерството на вътрешните работи
Чл. 151. (1) (Изм. - ДВ, бр. 14 от 2015 г.) При осъществяване на правомощията си служителите в МВР удостоверяват качеството си със служебна карта или с личен знак.
(2) (Нова - ДВ, бр. 14 от 2015 г.) Видът на служебната карта, както и условията и редът за издаването и ползването й се определят с инструкция на министъра на вътрешните работи.
(3) (Нова - ДВ, бр. 14 от 2015 г.) Видът на личния знак, както и условията и редът за ползването му се определят с инструкция на министъра на вътрешните работи.
(4) (Предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 14 от 2015 г.) Министърът на вътрешните работи определя с наредба структурите, чиито служители изпълняват служебните си задължения в униформено облекло, вида на униформеното облекло, реда за предоставянето, носенето и сроковете за ползването му, както и другите принадлежности, върху които са поставени символи и отличителни знаци на структурите на МВР и са свързани с изпълнението на служебните задължения на държавните служители.
(5) (Нова - ДВ, бр. 14 от 2015 г.) При охрана на масови мероприятия полицейските органи носят индивидуални идентификационни номера по ред, определен с инструкцията по ал. 3.
(6) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 14 от 2015 г.) Забранява се на лица, неоправомощени със закон, да използват униформено облекло, символи и отличителни знаци, полицейски лампи, маскировъчни качулки или надписи, въведени за структурите на МВР и показващи принадлежност към тях.
(7) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 14 от 2015 г.) Държавните служители носят служебно оръжие при условия и по ред, определени с инструкция на министъра на вътрешните работи


На база на прочетеното оставам с впечатление, че ако си джигит и имаш подобни блиц лампи, нарушаваш само закона за движение по пътищата и не могат да те подведат под отговорност съгласно НК, защото това не са полицейски лампи или се бъркам?

Дори се чудя дали и закона за движение по пътищата се нарушава, тъй като както съм удебелил там пише "предвиден за автомобил със специален режим на движение". Следователно в някаква наредба или закон би трябвало да има определение за предвиден в което да е описано как изглеждат тези светлини, колко са големи, къде се поставят и т.н.

Последния ми въпрос е какво става ако си си сложил такива лампи, но не ги използваш а ако ги пуснеш те светят жълто, зелено, бяло гледам в интернет, дори и в български сайтове се продават подобни светлини във всякакви цветове?

Предварително благодаря!
Lapis
 
Мнения: 1
Регистриран на: 20 Май 2016, 15:51

Re: Блиц лампи като на НСО

Мнениеот paolon » 23 Май 2016, 19:59

В един друг форум ти беше отговорено.
Аватар
paolon
 
Мнения: 1459
Регистриран на: 27 Дек 2008, 17:48


Назад към Теми за граждани

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron