"Абсолютна необходимост"

"Абсолютна необходимост"

Мнениеот MasterCop » 18 Окт 2016, 09:57

През 2012 г. Парламентът регламентира по-строги правила при използване на оръжие от полицията. Според промените в Закона за МВР, полицейските органи могат да използват оръжие само когато това е абсолютно необходимо. Тъй като промените са продиктувани от правозащитни организации и не са добре обяснени, а просто вмъкнати като понятие е редно да разберем лично от тях какво имат в предвид - и ето думи на Маргарита Илиева, директор на Правната програма на БХК:
"Като въвежда „абсолютна необходимост” в ЗМВР, обсъжданият ЗИД пряко инкорпорира във вътрешното законодателство правно понятие на ЕКПЧ и практиката на ЕСПЧ. Това понятие е правно безспорно. Обемът му се определя от съдийската преценка по всеки конкретен случай, а структуриращите тази преценка принципи се извличат от пространната практика на ЕСПЧ по въпроса.
Един от тези структуриращи принципи е това, че няма „абсолютна необходимост” от употреба на животозастрашаваща сила, когато полицията има за задача да залови бягащ от нея заподозрян, ако:
а) деянието, за което е заподозрян не включва насилие и
б) като бяга, той не е опасен за други хора, в това число полицаите.
Така, не може да бъде застрелян беглец, заподозрян за автокражби, който при бягството си не застрашава никого. Спрямо такъв беглец полицията не може да употреби животозастрашаваща сила, защото задържането му не представлява цел, която може да оправдае дори рискуването, още по-малко отнемането на живота му. Изпълнението на това правомощие на полицията в подобен случай не е „абсолютно необходимо”, ако е на цената на (риск за) живота на заподозрения.
Напротив, ако беглецът стреля по полицията, докато бяга, или заплашва живота или здравето на граждани, тогава полицията е длъжна да го неутрализира и има право да употреби оръжие, защото е „абсолютно необходимо” такъв опасен човек да бъде заловен и така обезвреден. Същото важи, когато този беглец е заподозрян в насилствени престъпления, например, изнасилване или грабеж, дори в момента на бягството да не застрашава никого.
От гл. т. на полицая прилагането на теста „абсолютна необходимост” се свежда до прост въпрос: Опасен ли е този беглец? Ако го оставя да избяга, има ли опасност да пострадат физически други хора?
Ако отговорът на този въпрос е „да”, а това преценява полицаят от гл.т. не само на своята лична професионална подготвеност, но и на базата на точни и ясни указания от страна на ръководителите му, планирали и контролиращи съответната полицейска операция – ако отговорът е „да”, тогава следва втори прост въпрос: Мога ли да го обезвредя и спра, без да го убия? Мога ли да стрелям в такава част на тялото му, която не е жизненоважна? Мога ли да го ударя/ да му приложа помощни средства така, че да не умре от това? Това са въпроси, на които житейски зрял човек, още повече професионалист от органите на реда може да си отговори дори когато полицейската операция е непредвидена и съответно не е предварително планирана."
ИзображениеИзображение
Благословен да бъде онзи, който няма какво да каже и въпреки това мълчи!
Аватар
MasterCop
Администратор
 
Мнения: 2271
Регистриран на: 17 Дек 2008, 21:26

Назад към Оръжие и помощни средства

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта