Страница 1 от 7

Дискусия в хотел "Родина" на 16.09.2010г.

МнениеПубликувано на: 31 Авг 2010, 12:01
от katana1977
Приятели, проблемите ни продължават да се задълбочават. Поради това на 16.09.2010г. организираме в гр. София, хотел "Родина", зала 1, от 10:00ч. дискусия, на която да поставим нашите искания пред правителството и да потърсим гаранции за изпълнението им.
Моля да имате предвид, че местата в залата са ограничени.

Организатори: Синдикалната Федерация на служителите в МВР, Националният Синдикат на Пожарникарите в България „Огнеборец”, Българска офицерска легия ”Раковски” и Синдикатът на Служителите в Затворите в България.

Поканени за участие: Премиерът Б. Борисов, Вицепремиерите С. Дянков и Цв. Цветанов, министрите на отбраната А. Ангелов и на правосъдието М. Попова.

Дневен ред:
Начало - 10.00 ч.

1. Състояние на структурните звена в МО, МВР, „ГДИН” – окомплектоване с личен състав, материално-техническо осигуряване (социален статус на служителите).
2. Проблемът с натрупаните отпуски от преди 2010 година, които няма да могат да бъдат ползвани след 31.12.2011 година;
3. Стратегия на правителството за нужда от промяна на І-ва категория труд в по-ниска за служителите работещи по ЗМВР и ЗОВС;
4. Обсъждането на промени в обезщетенията при пенсиониране и напускане и увеличаване на осигурителния стаж;
5. Незаплащането на нощния труд и времето на разположение;

Кафе-пауза – 12.30 – 13.00 ч.

6. Липсата на представителство на държавните служители работещи по ЗМВР и ЗВС в Националния съвет за тристранно сътрудничество.
7. Разнопосочната нормативна уредба на професионалните и социални права на държавните служители от МВР и ГДИН и военно служещите.

Приключване на дискусията - 15.00 ч.
Пресконференция -15.00 ч.

Надяваме се, че присъствието ни и желанието за диалог ще допринесат за решаването на проблемите ни.

Re: Дискусия в хотел "Родина" на 16.09.2010г.

МнениеПубликувано на: 31 Авг 2010, 13:02
от paolon
katana1977 написа:Обсъждането на промени в обезщетенията при пенсиониране и напускане
Има ли индикации за промяна на това?

Re: Дискусия в хотел "Родина" на 16.09.2010г.

МнениеПубликувано на: 31 Авг 2010, 14:26
от katana1977
Не разпространяваме слухове. Просто търсим информация и потвърждение от източника.

Re: Дискусия в хотел "Родина" на 16.09.2010г.

МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2010, 20:35
от Димитров
ninja написа:Значи сме там !

Ние ДА. А ТЕ?! Ще се подиграят с нас за пореден път...като не дойдат на дискусиите, ще ни покажат, че от нас нищо не зависи, щото сме не зависими :) и после ....?! Но въпреки всичко ... повече разчитам на външна намеса и натиск над правителството за да промени нещо. Само в България и Румъния за полицията няма середства. Ако някой е чул или прочел обратното нека да го качи като инфо.
Галентине хубаво е, че организирате срещи с колегите по места. Това ще даде кредит на доверие към СФСМВР, в известен смисъл.
Успехи на форумите в чужбина и страната.

Re: Дискусия в хотел "Родина" на 16.09.2010г.

МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2010, 20:41
от kuka5
http://sfsmvr.org/forum/viewtopic.php?f ... 2446#p2446
На 03.09.2010г. в зала „Василе Йорга” на Парламента на Р Румъния се проведе Югоизточна конференция за социален диалог в системата на обществената сигурност на тема „Обществен ред и сигурност без граници” с участието на делегация на СФСМВР в състав В. Попов, Г. Грозев, Б. Мазнев, Р. Павлова.
В. Попов изнесе доклад на тема „Социалният диалог в МВР в условията на криза”, в който остро постави всички професионални и социални проблеми на служителите в МВР.
В конференцията взе участие и зам. министърът на ВР П. Димитров, който в доклада си подчерта, че реален социален диалог в МВР е започнал след учредяването на СФСМВР през 2009г. и особено след силния натиск от страна на Федерацията върху политическото ръководство на МВР за решаване на натрупаните през последните 20 години проблеми.
В хода на дискусията Г. Грозев подчерта необходимостта от обща позиция и съгласувани действия на синдикалните организации на служители в МВР от страните от Югоизточна Европа с активната помощ на Европейския полицейски съюз.
По време на конференцията беше проведена предварително планирана неофициална среща между делгацията на СФСМВР, зам. министър П. Димитров и президента на ЕПС Герит Ван де Камп. На срещата президентът на ЕПС зададе на зам. министър Димитров въпроси във връзка с подготвения от МВР закон за изменение и допълнение на ЗМВР. Основна тема беше предложението на МВР за премахване на текста на параграф 1а от Допълнителните разпоредби на ЗМВР, който отпраща към Закона за държавния служител за заплащането на нощния труд, времето на разположение и други допълнителни възнаграждения.
Според зам. министър Димитров промените в ЗМВР са наложени от ЕС във връзка с включването ни в Шенгенското пространство и политическата воля на правителството за обединяване в една дирекция на ГД ”ПБС” и СД „ГЗ”. Зам. министър Димитров заяви, че орязването на социалните компенсации на служителите в МВР е срещнало остри възражения от СФСМВР, които са били отхвърлени от министъра с неясни засега мотиви.
Г-н Ван де Камп подчерта, че орязването на социалните компенсации на служителите в МВР се прави без нужда и каквато и да е мотивация, като призова промените в ЗМВР да бъдат сериозно обсъдени от социалните партньори в МВР.
Г-н Ван де Камп подкрепи предложените от СФСМВР като необходими, навременни и съобразени с европейските норми и добри практики, като заяви, че Правителството на Р България ще получи от ЕПС официално писмо за разглеждане на предложенията на СФСМВР.
По време на дискусията бяха обсъдени идеи на FSNPPC за общи ефективни протестни действия на синдикалните организации от Балканите. В интервюта за националните румънски телевизии СФСМВР подкрепиха справедливите искания на колегите си от FSNPPC и изразиха възмущението си от 20%-то съкращение на щатовете и 25%-то намаление на заплатите на румънските полицаи.
В края на конференцията участниците обобщиха становищата си в проект за документ, който да отрази проблемите на служителите и да бъде представен от ЕПС и ЕВРОФЕДОП пред Европейската комисия и Европейския парламент. Това ще стане след обсъждане на документа на среща на полицейските синдикати от ЕС на 09-10.09.2010г. в Люксембург.

НОВО

МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2010, 21:15
от pavlin_sof
НОВОТО В НОВАТА ПОЛИТИКА НА СФС И ЛИНИЯ НА ПОВЕДЕНИЕ СЛЕД 16.09.2010 Е ЯСНА-няма да се постигне консенсус и това ще е повод за ПРОТЕСТ,нали?

Re: Дискусия в хотел "Родина" на 16.09.2010г.

МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2010, 12:34
от Sir Humphrey
зам.-министър Димитров написа: промените в ЗМВР са наложени от ЕС във връзка с включването ни в Шенгенското пространство


ХАХАХХАХАХАХАХ

Какви са тия врели-некипели бре? Как ги измислиха? Всъщност май не трябва много да се учудвам тъй като из целия ЕС правителствата обясняват с "изисквания" на ЕС решенията си, които не могат да аргументират по някакъв по-смислен начин.

Re: Дискусия в хотел "Родина" на 16.09.2010г.

МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2010, 21:27
от Meteor
По т.1 нека се повдигне въпроса за вещевото доволство !
В магазина в "Красна поляна",няма абсолютно нищо.
Дилемата "или летни,или зимни кубинки",и отговори от типа-"взимай каквото има,защото и това ще свърши...!",не е ли поредната подигравка ? :o
Ако така е в София,то как ще е при колегите от страната ?
По т.4 ,може ли да каже Ръководството,колко бивши служители са завели дела,и колко са загубите на Министерството от това ?
Как е приет бюджет,като не се осигуряват средства за навременното изплащане на обезщетенията ?
Може ли Ръководството ясно да се изкаже,колко са хората на пределна и над пределна възраст,които служат ?
Тук не трябва да се изключват и служители ЛРТП,където има много интересни случай на хора от по над 65 години,много от тях не знаейки какво правят изобщо и криейки се като синдикалисти...

Re: НОВО

МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2010, 15:52
от lasthero
НОВОТО В "НОВАТА" ПОЛИТИКА НА СФС И ЛИНИЯ НА ПОВЕДЕНИЕ СЛЕД 16.09.2010г. е следване на приетата от НК стратегия:
1. Поставяне на проблемите на българския полицай (няма да изреждам всички, защото всички сме наясно какви са) на европейско ниво чрез ЕПС (EPU) пред Европейския парламент и ЕК и искане на съдействие от европейските ни партньори, за решаването на тези проблеми.
2. Провеждане на серия от срещи с политическото ръководство на МВР и на държавата ( 14.09.2010г. и на 16.09.2010г.)
3. При поредно нежелание на политическото ръководство на МВР и на държавата да вникне в посочените проблеми и непредприемане на мерки за тяхното разрешаване, СФСМВР ще предприеме законосъобразни форми на протест.

На срешата в Букурещ бяха обсъдени и приети форми на съвместни протестни действия с колегите от Сърбия ( ПСС - 12 000 члена) и Румъния ( FSNPPC - 50 000 члена).

Като заключение искам да ви споделя, че зам.председателя на FSNPPC и EUROFEDOP Теодер Параскив, който присъства на протеста на 20.03.2010г. в София, заяви, че полицаите в Румъния са готови да предприемат ефективни протестни действия, като направи паралел и посочи вероятност да се повторят събитията от 1989г., когато полицаите в Румъния свалиха правитеството на Н.Чаушеско.

Re: НОВО

МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2010, 16:22
от малкия
pavlin_sof написа:НОВОТО В НОВАТА ПОЛИТИКА НА СФС И ЛИНИЯ НА ПОВЕДЕНИЕ СЛЕД 16.09.2010 Е ЯСНА-няма да се постигне консенсус и това ще е повод за ПРОТЕСТ,нали?


Ясно е, че нищо не ти е ясно, ама защо се напъваш? Пусти мераци за спам или още нещо?

Re: Дискусия в хотел "Родина" на 16.09.2010г.

МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2010, 18:33
от katana1977
На отминалата конфернция в Букурещ един от вицепрезидентите - Туадер Параскив, попита ръководствата на МВР от различните държави в отговор на обвинението, че е забранено да правят ефектовна стачка: "Беше ли ни разрешено през 1989г. да направим революция и да отстраним Чаушеску, за да може 20 години след това вие да си поживеете добре на наш гръб?" С други думи - ние винаги вършим това, което е нужно и полезно за държавата, а сега по случайност защитата на нашите права и нуждите на държавата съвпадат. Коментарът на един заместник министър е бил само: "Екстремизмът не е хубаво нещо".
Ако трябва, не две, а 22 срещи ще направим за два дни. И независимо как ни се усукват насреща и колко ни мразят, пак ще си свършим работата, за която сме се хванали.
Полицаи сме и бездруго имаме стил на работа - основно да говорим и пишем, а сила и оръжие да ползваме само в предвидените от закона случаи. Затова и знaем кога и как да степенуваме и да ползваме правата си, за да предпазим нашите членове, държавата и гражданите от проявленията на един зараждащ се личен режим, както и да носим отговорност - не някаква измислена политическа отговорност, а лична и неограничена.
Ние сме синдикалисти, но също сме и граждани на тази държава и на Европейския съюз. За да можем да защитаваме нашите трудови права, е нужно да са ни гарантирани основни човешки права - право нa живот, на свобода, на достойнство, право да изразяваме свободно мнение, право на участие в управлението на държавата и т.н. Така, че няма нищо нередно да защитим и тези наши права, когато са нарушени, защото иначе какво ни остава, освен да "замразим" Федерацията в очакване на "светлото демократично бъдеще"? Как бихме могли да се борим за равенство в ССП, ако нямаме право на глас? Как бихме могли да защитим нарушените си права, ако нямаме право на свобода? Как бихме обосновали правото на адекватно заплащане на труд и почивка, ако нямаме право на достойнство?

Re: НОВО

МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2010, 20:24
от Meteor
lasthero написа:Като заключение искам да ви споделя, че зам.председателя на FSNPPC и EUROFEDOP Теодер Параскив, който присъства на протеста на 20.03.2010г. в София, заяви, че полицаите в Румъния са готови да предприемат ефективни протестни действия, като направи паралел и посочи вероятност да се повторят събитията от 1989г., когато полицаите в Румъния свалиха правитеството на Н.Чаушеско.

Нали това е неволна грешка !?
Т.н. "Секуритате" дебнеха народа в Румъния,и самите те направиха сценарий,като в Холивудски филм през декември 1989 година.
Народа на Румъния скъса със Секуритате,а не самата Секуритате.
Защо се втълпяват лъжи на младите хора ?
Не се ли цели да се втълпи на младите служители,че едва ли не Секуритате и нашата ДС имат положителна роля в провала на тогавашният строй ?
Кого заплашва г-н Теодер Параскив ? Или иска да се изтъкне...?
Българският полицай служи на Република България и нека господинът да не се бърка тук !

Re: НОВО

МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2010, 20:56
от dakota_
Meteor написа:
lasthero написа:Като заключение искам да ви споделя, че зам.председателя на FSNPPC и EUROFEDOP Теодер Параскив, който присъства на протеста на 20.03.2010г. в София, заяви, че полицаите в Румъния са готови да предприемат ефективни протестни действия, като направи паралел и посочи вероятност да се повторят събитията от 1989г., когато полицаите в Румъния свалиха правитеството на Н.Чаушеско.

Нали това е неволна грешка !?
Т.н. "Секуритате" дебнеха народа в Румъния,и самите те направиха сценарий,като в Холивудски филм през декември 1989 година.
Народа на Румъния скъса със Секуритате,а не самата Секуритате.
Защо се втълпяват лъжи на младите хора ?
Не се ли цели да се втълпи на младите служители,че едва ли не Секуритате и нашата ДС имат положителна роля в провала на тогавашният строй ?
Кого заплашва г-н Теодер Параскив ? Или иска да се изтъкне...?
Българският полицай служи на Република България и нека господинът да не се бърка тук !


Колкото милиционерите са свалили режима на Тодор Живков,толкова и тези в Румъния са свалили режима на Чаушеско...
Милицията в България и след това полиция,винаги си е вършела работата,така както трябва и винаги е следвала и защитавала политиката на управляващите партии и коалиции,така както е разписано в закона...
За работата на милицията преди преврата през 1989 год. могат да обсъждат и говорят хора,които са работели в редовете на МВР...

Re: Дискусия в хотел "Родина" на 16.09.2010г.

МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2010, 21:53
от katana1977
В клетвата никъде не пише да се изпълнява политиката на управляващите...
Напротив, пише такива неща като спазване на Конституцията и законите, не съм се клел да съм слуга и изпълнител на незаконните прищевки на някого, които също биха могли да са част от политическата воля на управляващите. И изобщо за мен е ужасно подозрително, когато някой почне да слага знак за равенство между партия и държава. Това е нарушение на правовия ред в държавата, а едно от задълженията на служителите в МВР е да бранят правовия ред от насилствена промяна. Припомням, че от 20-на години си имаме нова Конституция, според която България е парламентарна република. Там няма текстове, че някой си може да си прави безконтролно каквото и да е. Наистина, на всички партии им се иска да сме им слуги, да избутват свои хора и да кадруват. Всички такива "парашутисти" съвсем нормално ще споделят това мнение. Иначе защо махат конкурсите за категория Б?
Освен това между Секуритате и милицията в Румъния е имало точно толкова общо, колкото между Държавна сигурност и Народната милиция в България. Аман от тия заклинания, че ДС и милицията са били едно и също. Е, не са били!
Изобщо не беше това идеята на Параскив, а че когато нещо полезно и необходимо трябва да се свърши, макар и много рядко, има случаи, в които трябва да спазиш духа, а не буквата на закона. Дали милиционерите са свалили Чаушеску или не, е изместване на темата, което само цели да замъгли основния извод - че ние сами можем да браним и да пазим правата си.

Re: НОВО

МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2010, 22:35
от lasthero
dakota_ написа:
Meteor написа:
lasthero написа:Като заключение искам да ви споделя, че зам.председателя на FSNPPC и EUROFEDOP Теодер Параскив, който присъства на протеста на 20.03.2010г. в София, заяви, че полицаите в Румъния са готови да предприемат ефективни протестни действия, като направи паралел и посочи вероятност да се повторят събитията от 1989г., когато полицаите в Румъния свалиха правитеството на Н.Чаушеско.

Нали това е неволна грешка !?
Т.н. "Секуритате" дебнеха народа в Румъния,и самите те направиха сценарий,като в Холивудски филм през декември 1989 година.
Народа на Румъния скъса със Секуритате,а не самата Секуритате.
Защо се втълпяват лъжи на младите хора ?
Не се ли цели да се втълпи на младите служители,че едва ли не Секуритате и нашата ДС имат положителна роля в провала на тогавашният строй ?
Кого заплашва г-н Теодер Параскив ? Или иска да се изтъкне...?
Българският полицай служи на Република България и нека господинът да не се бърка тук !


Колкото милиционерите са свалили режима на Тодор Живков,толкова и тези в Румъния са свалили режима на Чаушеско...
Милицията в България и след това полиция,винаги си е вършела работата,така както трябва и винаги е следвала и защитавала политиката на управляващите партии и коалиции,така както е разписано в закона...
За работата на милицията преди преврата през 1989 год. могат да обсъждат и говорят хора,които са работели в редовете на МВР...


От такива "ръководители", които са работили по времето на Т.Живков и Н.Чаушеско и до ден днешен са на ръководни длъжности ( политически и професионални ) в МВР, сме на това положение. Не трябва да забравяме да причислим към тях и техните протежета-послушковци, назначени с техните протекции. Хвала Вам , "ценни" кадри !!!

Re: Дискусия в хотел "Родина" на 16.09.2010г.

МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2010, 11:51
от leonardo
http://sfsmvr.org/ има нова информация !!!

Re: Дискусия в хотел "Родина" на 16.09.2010г.

МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2010, 12:09
от Димитров
Точно това имах предвит в едно от мнениеята си , че чрез натиск от сродни организации и институции от вън ще се насочи диалога в МВР в желаната посока. Сега трябва сериозен екип от СФСМВР в областа на правото и европейското законодателство.
Заслужени благодарности и поздрави.