Употреба на алкохол от водачите на МПС

Употреба на алкохол от водачите на МПС

Мнениеот kkarakashev » 10 Юни 2010, 18:51

ivoboyy написа:
Загиналият тази сутрин само два часа по-рано предупреден от полицията да не шофира
http://news.plovdiv24.bg/169665.html


Сега тия олигофрени дето са го пуснали да вземат и да ги наградят.После защо има вицове за нас!


То като гледам коментарите ,под темата, според доста хора вината е и в полицаите. Не знам как се процедира в такива случай, ама дано не попадам ситуация и дрегера да ми отчете над допустимите промили....
Последна промяна MasterCop на 10 Юни 2010, 22:04, променена общо 1 път
Причина: Мненията са преместени от друга тема
http://www.vbox7.com/play:7f4f0694 - В памет на служителите на МВР, загинали при изпълнение на служебният си дълг.
http://inmemoriam.mavar.info
Аватар
kkarakashev
 
Мнения: 2498
Регистриран на: 11 Апр 2010, 13:14

Re: В днешната преса

Мнениеот paolon » 10 Юни 2010, 19:35

kkarakashev написа:Загиналият тази сутрин само два часа по-рано предупреден от полицията да не шофира
http://news.plovdiv24.bg/169665.html
Дава му се талон за кръв ,след което се закарва да даде и задържане за 24 часа.Тия пари ли са взели или не са си свършили работата щот ги е мързяло.Като правиш нещо го прави до край или не се захващай.
Аватар
paolon
 
Мнения: 1448
Регистриран на: 27 Дек 2008, 17:48

Re: В днешната преса

Мнениеот ggeenn » 10 Юни 2010, 20:07

kkarakashev написа:Загиналият тази сутрин само два часа по-рано предупреден от полицията да не шофира
http://news.plovdiv24.bg/169665.html

Лека кола се заби в линейка, лекар пострада
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=542986

Аналогичен случай с трагедията предизвикана от М.Ставински!
Аватар
ggeenn
 
Мнения: 814
Регистриран на: 18 Дек 2008, 19:17

Re: В днешната преса

Мнениеот GKrIvan » 10 Юни 2010, 20:19

Хора,липсата на СУМПС и отказа за проверка с техническо средство Дрегер,както и отказа от даване на кръвна проба не са престъпления а са нарушения.Никой не е виновен ,че законодателството ни е такова.Патрула просто е нямало какво да направи.Човека се обажда по тел. идва правоспособен водач,взима автомобила и на първата пряка се сменят водачите.Каквото и да е коментирано от хората нека се чуе от тези дето коват законите,а да не се търси вина в изпълнителят.Законът единствено му позволява протокол за предупреждение.Мислете кои е виновният в случаят.
Ако лицето е било изпробвано и има покания на техническото средство над 1.2 промила тогава полицайте не са си свършили работата,но в този случай както е описан те нямат никаква вина.Ако бяха го задържали за 24 ч. щяха да са нарушили те закона.
МЛАД ПЕНСИОНЕР
Аватар
GKrIvan
 
Мнения: 1508
Регистриран на: 18 Дек 2008, 19:16

Re: В днешната преса

Мнениеот Faceoff » 10 Юни 2010, 21:05

paolon написа:
kkarakashev написа:Загиналият тази сутрин само два часа по-рано предупреден от полицията да не шофира
http://news.plovdiv24.bg/169665.html
Дава му се талон за кръв ,след което се закарва да даде и задържане за 24 часа.Тия пари ли са взели или не са си свършили работата щот ги е мързяло.Като правиш нещо го прави до край или не се захващай.


Закарва ли се или може да се придружи?
Дава ли кръв или може да откаже?
Основание за задържането - управление на МПС като неправоспособен? :roll:
То си е верно, че като се обърне каруцата пътища много, ама ...............
Напълно съм съгласен с поста на GKrIvan! ;)
Имам готова дума за разговор с всеки човек, но първо гледам дали човека е наистина човек, второ гледам дали думата му е дума.
Аватар
Faceoff
 
Мнения: 725
Регистриран на: 20 Дек 2008, 18:43

Re: В днешната преса

Мнениеот MasterCop » 10 Юни 2010, 21:34

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО

НАРЕДБА No 30
от 27 юни 2001 г.
за реда за установяване употребата на алкохол или друго упойващо вещество от водачите на моторни превозни средства
(обн.,ДВ,бр.63 от 17 юли 2001 г.)

Чл.2. В случаите на оспорване показанията на техническото средство, по искане на водача, употребата на алкохол или друго упойващо вещество се установява с лабораторно изследване...


Водача чрез отказа си всъщност оспорва показанията на уреда, каквито и да са те! ТОВА е умишлен опит да се осуети проверката.

...
Чл.3. (1) В съставения акт за административно нарушение за констатиране употребата на алкохол или друго упойващо вещество актосъставителят вписва и часа на извършване на проверката, начина на проверката, вида, модела, фабричния номер и показанията на техническото средство, видимото състояние на водача, обясненията му за вида и количеството на употребения алкохол или друго упойващо вещество и времето на употребата им. Препис от акта се връчва на водача по реда на Закона за административните нарушения и наказания.
(2) В случаите по чл.2 заедно със съставянето на акта за административното нарушение при констатиране на концентрация на алкохол над 0,5 на хиляда длъжностното лице от съответната служба за контрол по Закона за движението по пътищата (ЗДвП) попълва и талон за медицинско изследване (приложение No 1) в три екземпляра - първият екземпляр за водача, вторият се прилага към акта, а третият остава за отчет.
(3) Длъжностното лице от службите за контрол връчва на водача срещу подпис талона за медицинско изследване, като вписва:
1. лечебното заведение, в което той следва да се яви;
2. срока на явяването - до 45 минути, когато нарушението е извършено на територията на населено място, в което се намира лечебно заведение, и до 120 минути - в останалите случаи.
(4) Крайният срок за явяване на водача за медицинско изследване се определя от длъжностното лице от службите за контрол в зависимост от отдалечеността на лечебното заведение и възможността за ползване на обществен или друг превоз за отиване до него.
Чл.4. Когато с техническо средство е констатирана концентрация на алкохол над 1,2 на хиляда, длъжностното лице от службата за контрол може да придружи водача до лечебното заведение.
Чл.5. При невъзможност за извършване на проверка с техническо средство на място от всички участници в пътно-транспортно произшествие се вземат кръвни проби от лекар в лечебното заведение, в което са транспортирани за помощ или настанени за лечение.
Чл.6. В случай на отказ да получи талон за медицинско изследване, неявяване в определеното лечебно заведение или при отказ да даде кръв за изследване употребата на алкохол от водача се установява въз основа на показанията на техническото средство. Отказът да се получи талон за медицинско изследване се установява с подписа на един свидетел...


Ето един пример от съдебната практика за подобен случай с "мотивиран" отказ от страна на водача:
http://slivenrs.court-bg.org/img/File/0 ... 521110.htm

...Неоснователни са възраженията на жалбоподателя, че на практика жалбоподателят не е осъществил нарушението, тъй като не е могъл поради заболяването, което има да вкара достатъчно въздух в техническото средство. Това възражение би могло да се приеме за основателно, ако не бяха последващите действия на жалбоподателя, които обективират прекия му умисъл да извърши административно нарушение, а именно да откаже извършване на проверка. Видно от събраните по делото доказателства, жалбоподателят е отказал да подпише издадения му медицински талон за изследване и не го е взел, за да извърши такова изследване. Тези му действия сочат, че той принципно не е искал да бъде проверяван за наличието на алкохол и че недостатъчното вкарване на въздух не е следствие невъзможност да се стори това поради заболяване, а умишлен опит да се осуети проверката...


...Предвид изложеното, съдътР Е Ш И :


ПОТВЪРЖДАВА НП № 9872/09 от 04.12.2009 г. на Началника на сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР – С., с което на Н.С. ***, ЕГН ********** са наложени административни наказания ГЛОБА в полза на държавата в размер на 1000 лева, лишаване от право да се управлява МПС за срок от 18 месеца, както и отнемане на 12 контролни точки съгласно Наредба № Із-1959 на МВР като ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред САС в 14 – дневен срок от съобщаването му на страните......


Но за да се стигне до тук, преди това трябва да има съставен АУАН... :roll:
ИзображениеИзображение
Благословен да бъде онзи, който няма какво да каже и въпреки това мълчи!
Аватар
MasterCop
Администратор
 
Мнения: 2260
Регистриран на: 17 Дек 2008, 21:26

Re: Употреба на алкохол от водачите на МПС

Мнениеот GKrIvan » 10 Юни 2010, 23:42

Правете разлика между административно нарушение и престъпление.По така дадените данни в пресата за конкретният случай по закон лицето е извършило само административни нарушения,а не престъпления за които се налага мярка за наотклонение задържане под стража за 24 ч. Без техническо средство установило престъплението употреба на алкохол над 1.2 на хиляда промила в кръвта си остава административно нарушение по ЗДвП.Пропуска в законодателството дава възможност на по - тарикатите да откажат и проба и даване на кръвна проба защото тогава ще се установи престъплението и ще бъдат съдени,а по сега действащото законодателство с отказите си от всякакви проби ще бъдат единствено глобени,а ако са правоспособни водачи ще бъдат и лишени от правоуправление ,но тънкият факт е ,че няма да бъдат съдени.Е за това точно трябва да помислят законодателите.А дори и да придружиш водача до болницата,той не е задължен да дава кръвна проба,подписва се пред дежурният лекар и си заминава,а ако му е даден талон за кръвна проба въобще и не ходи в болнично заведение.Само глоба и лишаване но няма присъда има голяма разлика нали.
МЛАД ПЕНСИОНЕР
Аватар
GKrIvan
 
Мнения: 1508
Регистриран на: 18 Дек 2008, 19:16

Re: Употреба на алкохол от водачите на МПС

Мнениеот dsuzunov » 11 Юни 2010, 06:21

В конкретния случай, въпросният водач е спрян в 03.00 ч. и след като е отказал проба за алкохол, му е даден талон за кръвна такава.
Същият е неправоспособен, за което му е съставен АУАН и е пуснат да си ходи, но БЕЗ АВТОМОБИЛА. В последствие се е върнал, качил се е на автомобила и близо два часа е обикалял. Мен ме вдигнаха за огледа в 06.00 ч.
Димитър Узунов - Пловдив
Аватар
dsuzunov
 
Мнения: 1599
Регистриран на: 19 Дек 2008, 10:35

Re: Употреба на алкохол от водачите на МПС

Мнениеот MasterCop » 11 Юни 2010, 06:46

Тази вратичка лесно може да се затвори ако се приеме от законодателя, че при отказ на водач да бъде проверен с техническо средство или да даде кръвна проба, да се прилага същото наказание като за доказано наличие на алкохол в кръвта над 1,2 промила!
ИзображениеИзображение
Благословен да бъде онзи, който няма какво да каже и въпреки това мълчи!
Аватар
MasterCop
Администратор
 
Мнения: 2260
Регистриран на: 17 Дек 2008, 21:26

Re: Употреба на алкохол от водачите на МПС

Мнениеот dinkovm » 11 Юни 2010, 08:10

За справака виж. чл.165,ал.2, т.3 от ЗДвП.
В подобен случай, верно неможе директно да се задържи. Когато обаче полицая е сигурен и видимо водача е употребил алкохол ми се струва процесуално правилно да му се разпореди писмено да не управлява. В случай, че не изпълни него тогава имаме вече законно право за задържане. Във всички случаи обаче не трябва да се допуска употребил и/или неправоспособен да сяда зад волана, както се вижда опасно е не само за него, но и за околоните. Ами ако прегази дете или не само, какви ще са оправданията ни. Не знам подробности по слчая и не съм склонен да виня колегите за недобре свършена работа, но ПТП-то е факт с един убит, след като са знаели ,че това е възможно да се случи.
Чисто хипотетично наистина е възможно да извика друг водач и зад ъгала да се сменят, но в конкретния случай не е станало така.
Съгласен съм с някой от горе пишештите, че наредбата има трески за дялане, но в общи линии е добре.
Колеги ние не само имаме Право,но е и наше ЗАДЪЛЖЕНИЕ на не допускаме управление на ППС след употреба на алкохол. как да го сторим със законови средства????? Ами това е интересното на работата...
Може да си добър човек и без да си полицай , но за да си добър полицай е задължително да си добър човек.

http://www.vbox7.com/play:ab83519d
Аватар
dinkovm
Инструктор
 
Мнения: 779
Регистриран на: 18 Дек 2008, 17:41

Re: Употреба на алкохол от водачите на МПС

Мнениеот Sir Humphrey » 11 Юни 2010, 09:12

MasterCop написа:Тази вратичка лесно може да се затвори ако се приеме от законодателя, че при отказ на водач да бъде проверен с техническо средство или да даде кръвна проба, да се прилага същото наказание като за доказано наличие на алкохол в кръвта над 1,2 промила!


Значи предлагаш към Наказателния кодекс да се добави отказ от проверка с техническо средство?
На мен ми звучи добре като идея, но не знам дали едно по собствената си същност леко нарушение може да бъде "раздуто" до статут на престъпление.
Също така, ако бъде обявявено за престъпление, всеки път, когато се случи отказ, ще трябва да се задейства "пълната програма" по НПК и наказанието ще се отдалечи във времето, неизвестно с колко.
Аватар
Sir Humphrey
 
Мнения: 3078
Регистриран на: 10 Фев 2009, 23:46

Re: Употреба на алкохол от водачите на МПС

Мнениеот dinkovm » 11 Юни 2010, 10:54

63/1/3 ЗМВР- което показва тежки психични отклонения и с поведението си нарушава
обществения ред или излага живота си или живота на други лица на явна опасност;

С поправака в ЗМВР и добавяне на точка в член, подобен на този, строго регламентираща управлението след употреба на алкохол, няма ли да се получат нещата?
Може да си добър човек и без да си полицай , но за да си добър полицай е задължително да си добър човек.

http://www.vbox7.com/play:ab83519d
Аватар
dinkovm
Инструктор
 
Мнения: 779
Регистриран на: 18 Дек 2008, 17:41

Re: Употреба на алкохол от водачите на МПС

Мнениеот MasterCop » 11 Юни 2010, 17:17

Sir Humphrey написа:
MasterCop написа:Тази вратичка лесно може да се затвори ако се приеме от законодателя, че при отказ на водач да бъде проверен с техническо средство или да даде кръвна проба, да се прилага същото наказание като за доказано наличие на алкохол в кръвта над 1,2 промила!


Значи предлагаш към Наказателния кодекс да се добави отказ от проверка с техническо средство?
На мен ми звучи добре като идея, но не знам дали едно по собствената си същност леко нарушение може да бъде "раздуто" до статут на престъпление.
Също така, ако бъде обявявено за престъпление, всеки път, когато се случи отказ, ще трябва да се задейства "пълната програма" по НПК и наказанието ще се отдалечи във времето, неизвестно с колко.


То си е престъпление, защото докато не се добави тази буква, всеки ще си пие и ще сяда зад волана! Защото виждам, че по автомобилните форуми това не е голяма тайна - водач отказвайки алкохолна проба, не може да бъде осъден...! И тогава ще продължават да се чудят защо нямало присъди за убийците зад волана! А това на пръв поглед "леко нарушение" има трагични последици, както показва статистиката!
ИзображениеИзображение
Благословен да бъде онзи, който няма какво да каже и въпреки това мълчи!
Аватар
MasterCop
Администратор
 
Мнения: 2260
Регистриран на: 17 Дек 2008, 21:26

Re: Употреба на алкохол от водачите на МПС

Мнениеот Sir Humphrey » 11 Юни 2010, 17:31

Не "на пръв поглед леко", а "само по себе си леко". Иначе съм съвсем наясно какви могат да са последствията от него.
Аватар
Sir Humphrey
 
Мнения: 3078
Регистриран на: 10 Фев 2009, 23:46

Re: Употреба на алкохол от водачите на МПС

Мнениеот GKrIvan » 11 Юни 2010, 23:24

Извода от горенаписаното е само един,пиите и карайте МПС и не давайте никакви проби за нищо на света.Минавате с глоба и евентуално лишаване но без присъде.А сега да видя законотворците какво ще променят за да няма такива дупки в закона.Я то това не е дупка ами липса ня цяла ограда :D
МЛАД ПЕНСИОНЕР
Аватар
GKrIvan
 
Мнения: 1508
Регистриран на: 18 Дек 2008, 19:16

Re: Употреба на алкохол от водачите на МПС

Мнениеот Lord » 12 Юни 2010, 13:10

GKrIvan написа:Правете разлика между административно нарушение и престъпление.По така дадените данни в пресата за конкретният случай по закон лицето е извършило само административни нарушения,а не престъпления за които се налага мярка за наотклонение задържане под стража за 24 ч.


Принципно съм съгласен с всичко изложено от теб, изключая подчертаното от мен в цитата. Такава мярка за неотклонение не съществува. Полицейското задържане до 24 часа не е мярка за неотклонение, нито пък е вид наказание, а правомощие на полицейския орган, съгласно ЗМВР.
Аватар
Lord
 
Мнения: 1211
Регистриран на: 17 Дек 2008, 18:30

Re: Употреба на алкохол от водачите на МПС

Мнениеот bega4kata » 13 Юни 2010, 17:55

Toя хубосник каквото си е търсил, го е намерил. Един потенциален убиец на пътя по- малко, хубаво е, че няма невинни жертви в случая.Според мен в границите на законовите правомощия които имат, колегите са си свършили работата безупречно.
Празна раница не пази граница, уважаема г-жо Министър!
Аватар
bega4kata
 
Мнения: 1324
Регистриран на: 10 Яну 2009, 14:13

Следваща

Назад към Предложения и дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта