Боят като средство за възпитание

Re: Боят като средство за възпитание

Мнениеот dakota_ » 16 Ное 2011, 21:58

clearly написа:Дакота нашите деца са умни и не мисля,че трябва да ги подценяваш като казваш,че видите ли те не го проумявали.Поне аз не съм останало с такова впечатление .За езика да смея да твърдя ,че го знае перфектно и British English и American English


Не подценявам децата ни,но не обичам да надценявам децата ни или поне децата си...Това,че са умни не значи,че са опитни и още по-малко не значи,че са мъдри...Те са си деца и като всички деца си мислят,че морето е до колене,защото все още тате носи,мама меси...за езиците ще ти повторя пак това което ти казах...много хора си мислят,че знаят езици,но само с практикуване на езика се учи един език...не знам кога е успял да научи перфектно английски език,като дори след английска филология не може да се говори за перфектен английски,когато се сблъска с реалният живот в среда заобиколен от английско говорещи само тогава може да прецени до колко е перфектен езика му....
dakota_
 
Мнения: 6506
Регистриран на: 20 Фев 2009, 20:49

Re: Боят като средство за възпитание

Мнениеот Vladimirov » 17 Ное 2011, 14:56

Не съм изобщо съгласен с мнението на clearli,че децата в наши дни растат без предразсъдъци и че са по-широко скроени личности от моето поколение примерно/родени в периода 1971-1977год/!За каква полезна информация от интернет говорим,като всичката такава се получава наготово от там,имам в предвид и полезна и такава,която вреди за изграждане на личността...Сега не се забелязва явлението "напъване на мозъка",защото всичко се получава наготово в смлян вид именно от интернет пространството.За какви предразсъдъци говорим,когато в годините на моето детство, децата растяха спокойно,родителите не се тревожеха,къде са и кога ще се приберат децата им/изключение правеше ходенето до Дунава за къпане-за това съм "сгряван"редовно/,нямаше семейни скандали в присъствието на невръстни поради битови причини и др...Растяхме спокойни и безгрижни с книгите на Карл Май,Жул Верн,Едгар Алън По плюс задължителните тогава български автори.На сегашното поколение му липсва самостоятелност,чувството за индивидуална отговорност и самооценка за това,какво струват и къде им е мястото в обществото/всичко написано важи и за моите деца въпреки опити те ми за корекции/.Сега мерител станаха марковите дрехи,скъпите телефони,лъскавите автомобили и други "ценности,"а всичко друго остана на заден план.Живота стана тежък и жесток и именно поради тези причини децата искат да избягат от България,а някои от тях се мъчат да надживеят годините си копирайки поведението на възрастните и по-точно, тези възрастни с аморално поведение.Имам някакви впечатления за образованието в чужбина,поне началното,защото малката ми дъщеря е във Великобритания.Там "гевезлъците" и "пазърлъците"с възпитателите не вървят и щеш не щеш спазваш правилата,които се налагат...Самите правила въобще не могат да бъдат наречени демократични,защото включват наказания,орязване на времето за забавление,системно викане на родител за "набиване на клинци" и др.Всички сме виждали,какво става пред гимназиите,особено в по-големите градове :oops: .Това ли са "зрелите " младежи и девойки,които след завършване на различна степен от образованието си ще ни стават колеги и дори началници?Ами голяма част от тях не могат да си опашат панталоните,като хората и се държат,като лумпени,пишат си имената с правописни грешки,имат големи претенции,но се интересуват само от скайп и фейсбук.За себе си и по-голяма част от връстниците си мога да кажа,че към края на средното си образование бяхме на ясно със себе си и как ще продължи живота ни и си гонихме мечтите бавно и постепенно без болни амбиции...Сега сме демократи,учителите не могат да шамаросват,родителите отчасти също,няма казарма,няма мечти и резултатите са налице във всички сфери на живота,не само в МВР.Разбира се че има изключения,но с нашата професия сме малко предубедени и забелязваме предимно отрицателните неща!
Vladimirov
 
Мнения: 349
Регистриран на: 19 Фев 2009, 15:01

Re: Боят като средство за възпитание

Мнениеот InfoInfo » 17 Ное 2011, 15:16

Според мен един от първите признаци, че остаряване е мърморенето по адрес на "разхайтеното" младо поколение.
Иначе по-добре малко бой докато е малко, отколкото после да си блъскаш главата и да ходиш да го прибираш от районното. Разбира се боят не дава гаранции, че всичко ще е наред, но пък с голяма доза увереност може да се прогнозира, че доста от децата оставени да правят каквото им дойде на ума заради псевдодемокрация у дома после ще има проблеми. Разбира се изключения винаги е имало и ще има.
InfoInfo
 
Мнения: 718
Регистриран на: 23 Фев 2010, 23:57

Re: Боят като средство за възпитание

Мнениеот ntvladimirov » 17 Ное 2011, 20:34

Северозападното дзен възпитание на Пе-Пи и Пуалкята в ръката на стрина Ве-Ца


Един ден Пе-пи си играеше на двора. Он са чеплезеше по дуда и целеше оттам пловките с камънье. Слънцето беше понапекло, ма още беше рано за обедните жеги. Деда му Ме-Тон-Чо беше седнал на припек пред мутвака. Куту виде с кво са занимава комшийското чедо, еднъта му вежда са подигна нагоре, а другата са присви надоле. Он привика мунчето:
- Ей, Пе-пи, я яла вам, дедов!
Пе-пи бръже скочи на земята и мина през вратничката у комшиите.
- Добар ден, деди Ме-Тон-Чо! Че дадеш ли едно лукче?
- Че ти дадем. Ма та гледам, кък са пустосваш, па си мислим, дека ти е време да почнеш да учиш дзен-я. Сакаш ли?
Детето ич и не разбра, за кво му говори стария, ма любознателната му душа притрепери. Чевръстите му пръсти вече беа развили ратишката на бамбоня и го беа скрили зади бузата, та можа само да кивне и да измучи с примляскване. Тоя знак беше достатъчен и стареца почна обучението на младия послушник. Накара го десет пъти да повтори основната мантра. Он слушаше внимателно и поправяше секи път схватливия ученик докъде не остана доволен. Потупа го по главицата, бутна му у шъката още едно лукче и ухилен до уши го испрати до вратнята.
Пе-пи припна дом. Още не беше дошло обедно време, та макя му – стрина Ве-Ца – беше решила да испере чръгите у циментовото корито. Тамън ги беше накиснала и беше зела пуалкята у ръка, коги сина й са прибра. Очите му сияеха, плъни с ново знание. Отвътре му напираше да са пофали, ма макя му беше строга жена и он не посме веднъга да са обади. Повръте са наоколо, повръте са, па накрая каза:
- Майко, знааш ли кво?
- Кво бе, шашкънин ньеден? – рече жената, замислена що напоследък пловките бегат от ората и не сакат да легнат да мътат.
- Да ти ебем макята! – гордо сподели с нея основната мантра новопосветения дзен-послушник.
Пуалкята в ръката на Ве-Ца описа крива с крайна точка в центъра на седалищните части на бъдещия сенсей. Гласа на жената са повиши с около две октави и около сто децибела. Дръвото извършваше ритмични движения, в такт с които от устните й се лееше речетатив, ясно доловим в съседния двор от слуха на иначе недочуващия Ме-Тон-Чо. Пригласянията на немощния детски гласец беха напълно заглушени от яростния рев на побеснелия родител.
Странен е пъта до дзен-я. За тия десетина минути телесното страдание на Пе-Пи го извиси духовно с некулко десетки години. Както бухалката се блъскаше по кокаляците му, така прозрението го блъсна у главата и он постигна плъно и окончателно просветление. Чакрите му са отвориа и гласове от длибока древност почнаа да шъпнат у ушите му непонятни дотигива за ньего хайку и коани. Секи звук от ньих са запечати завинаги у мозъчните му гънки и не остана скрита мъдрос за вече недетското му съзнание.
Подир един час насинения дзен-последовател са довлече до мутвака на деда си Ме-Тон-Чо. Бършейки с ръкава цивки и слъзи, он отвори уста и, започвайки от основната мантра, му изрецитира наизус и петте свещени книги, без даже да е чувал за ньихното съществуване. Накрая добави един току-що съчинен коан, врътна се, качи са на таваня над обора и заспа там у лицерината пречистен. А Ме-Тон-Чо доволно са подхилкваше, припомняйки си ньеговото си аналогично експресно обучение. Което, по странно стечение на обстоятелствата също беше извършено с пуалкя, само че не дом, ами доле у ниското, до барата.
Николай Владимиров
Щастлив Пенсионер.

див човек и силен ветар ништо го не спира
Аватар
ntvladimirov
 
Мнения: 975
Регистриран на: 22 Май 2009, 20:51

Re: Боят като средство за възпитание

Мнениеот clearly » 26 Ное 2011, 15:45

Vladimirov написа:clearli,ако визираш под "коконки" двете ми щерки,позна,такива са действително :D .Коконки не е като глезанки и по-добре шамари,като "крайна необходимост",отколкото след години като "неизбежна отбрана"/погледни определенията в наказателният кодекс,колегите ги знаят/...Напускането на дома от момичетата/коконките/ е въпрос на време,което не мога да избегна,но за сега не се притеснявам,защото съм доста млад и "коконките" още имат нужда от мен ;) .Нищо против благата дума,но след изчерпването и следват други по-твърди мерки :D

Владимиров под ,,коконки'' имах предвид младите момичета като прибавя и момчетата стигам до извода ,че расте консуматроско поколение.Та по тоя повод се сетих да постна нещичко касаещо една ,,коконка'' , по мотиви на народна приказка>
Живели едно време една жена и един мъж. Имало ги е едно време, има ги и днес. Те си имали само една дъщеря и тя била толкова глезена, че нищо не й се отказвало.
- Ало, мамо, купи ми нов лак. Този не подхожда на блузката ми.
- Ало, тате, донеси ми пица за обяд. Вкъщи няма нищо за ядене.
Връщали се майката и бащата изморени от работа вкъщи и угаждали всичко на своята щерка, която по цял ден гледала ТВ Планета, чатела по скайпа с приятелки и разни младежи, чоплела семки, като си правела фунийки от страниците на учебниците и посещавала редовно всички кафенета в квартала.
- Ето, чедо, хапни си! - казвал бащата, капнал след напрегнатия работен ден (работел като експерт във външно министерство, където към момента имало криза в отношенията между България, Русия и Украйна, поради спряно газоподаване) – Поръчах я от любимата ти пицария! Как си отслабнала!
- Виж, дъще, купих ти два лака от каталога на Орифлейм. Мисля, че този ще ти подхожда – любещо показвала майката на своята щерка.

Така минавали дните. Родителите задоволявали всички капризи на дъщеря си. Но дошло време тя да се омъжи. Не щеш ли един от скайп познатите на момичето харесал ъпгрейднатия й профил и колекцията й от снимки в Gepime.com и се влюбил безпаметно в скараната с всякакви физически усилия вкъщи красавица.
След поредица срещи на кафенце, водене по пицарии, сауни, СПА процедури и дузина дискотеки глезената мома склонила да се омъжи за момъка, но само ако поиска ръката й официално от родителите й и ги заведе на вечеря в скъпия ресторант на десетия етаж на НДК.

Момъкът казал на родителите:
- Добър вечер! Харесал съм вашето момиче и искам да се оженя за него. Ще ми разрешите ли?
- Добре си намислил, синко, но нашето момиче е много галено. Свикнало е да му се изпълняват всички прищевки. Ето вчера поиска най-новия модел на Nokia с 3G – връзка и с 8 гигабайта вградена памет и аз й го купих – отвърнал бащата.
- Дъщеря ми е много нежна и не е научена да върши домакинска работа – добавила любезно майката, вгледана в портфейла на бъдещия зет и радвайки се, че дъщеря й си е избрала заможен младеж.
- Това не е пречка. Работя в Обединена българска банка и няма да я карам нищо да работи.
- Щом е така, Бог да ви благослови! – радостно въздъхнал таткото и поискал сметката от сервитьорката.
Завел момъкът булката в своя апартамент – ново строителство в най-баровския квартал на града. Цяла вечер зяпали различни програми на плазмата. Никой не приготвил нещо за ядене.

Легнали си гладни. На сутринта момъкът тръгнал да върви на работа:
- Слушай, телефонче, да не стоиш цял ден пред телевизора, а да вземеш да сготвиш и да почистиш къщата!
Девойката се събудила почти към обяд. Протегнала се, огледала се в огледалния таван, надзърнала във фризера – няма нищо за ядене.
- Ей, телефон, чу ли какво ти поръча мъжът ми! Захващай се за работа!
Но телефонът си стоял безучастен на масата.
- Кое ли копче да натисна, че да ме разбере? Я да пробвам със “*88”. Оттам се разнесъл говорът на оператор от М-Tel:
- Вие се свързахте с центъра за обслужване на клиенти. For English press оne. За да се свържете с наш сътрудник, натиснете 9…” Натиснало момичето 9 и оттам се разнесла музика от Вивалди… Глезената дъщеря чакала, чакала и яростно захвърлила „глупавата” Nokia на дивана в хола.

Вечерта момъкът се прибрал и казал:
- Добър вечер. Да знаеш колко съм гладен! Днес толкова касови ордери попълних… Какво сготви телефонът?
- Нищо! Колко пъти му казвах, но той не помръдва.
- Така ли? Ще го науча аз него! – Момъкът хвърлил телефона на пода и той се строшил.
- Ах! Сега как ще се обаждам на мама?
- Утре ще ти купя нов. Не се тревожи!

Но на другия ден мъжът наистина купил на момичето новия модел на Sony Ericsson с много повече екстри от предишния. Когато тръгвал на работа, отново поръчал:
- Ей, телефонче, ако и ти не сготвиш и не почистиш, лошо ти се пише!
Станала пак девойката към обяд. Протегнала се.
- Хайде, телефонче, започвай да готвиш. Мъжът ми ще се върне и ще те изхвърли. А колко си хубаво! С тоя 4-инчов дисплей… Жал ми е за тебе.
Но телефонът не помръдвал. Няколко пъти девойката му повторила заръката, но той не чувал. Накрая взела, че се разшетала.
Вечерта мъжът се върнал и още от вратата се провикнал:
- Е, телефонче, сготви ли, че умирам от глад?
- Цял ден му повтарям, но то не иска и да чуе. Звънях пак на „*88”, на „1111”, на „112” – нищо! Затова взех, че ти изпържих яйца.
- Браво, телефон! Ти си по-умен от предишния!
- Хм! Телефон, телефон… Ама ако не бях аз…


Чл. 39.
(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
Аватар
clearly
Изгонен
 
Мнения: 3138
Регистриран на: 25 Авг 2009, 20:16

Re: Боят като средство за възпитание

Мнениеот clearly » 30 Ное 2011, 13:44

Според изследване на учени от Ню Йорк става ясно ,че деца, чиито бащи страдат от депресия, по-често се сблъскват с емоционални проблеми и въобще се държат по-лошо http://www.blitz.bg/category/48


Чл. 39.
(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
Аватар
clearly
Изгонен
 
Мнения: 3138
Регистриран на: 25 Авг 2009, 20:16

Re: Боят като средство за възпитание

Мнениеот clearly » 09 Дек 2011, 19:22

Българинът продължава да възпитава децата си с бой
Изображение
09.12.2011,
В България има висока толерантност към употребата на физическо насилие спрямо деца като възпитателно средство. Това е констатация от проведено изследване по поръчка на Институт по социални дейности и практика, което е част от международно проучване в още 5 страни от региона - Литва, Латвия, Украйна, Молдова и Полша.........


повече инфо тук http://news.ibox.bg/news/id_584936980
То и затова сме си на дъното от полвин век .От баща на син,от син на дете и т.н .Ракия,бой,салата,и чалга музика :D Агресията още повече пък към малко дете трябва да бъде много твърдо наказвана.С бой нищо не се оправя,но се употребява когато липсва разума


Чл. 39.
(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
Аватар
clearly
Изгонен
 
Мнения: 3138
Регистриран на: 25 Авг 2009, 20:16

Re: Боят като средство за възпитание

Мнениеот ntvladimirov » 09 Дек 2011, 19:43

ПОЗДРАВИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА. ЕТО КАК СЕ СПРАВЯМЕ НИЕ С ВЪЗПИТАНИЕТО . :lol: :lol: :lol: :lol:Дзен-възпитанието на Пе-ПиОт поколение на поколение учението намира у Резервата благодатна почва и последователете му разнасят свещените му слова с неугасим плам. Така е било от векове, така и че бъде.
Пе-пи немаше още шест годин, но ушите му беа отворени за знания, а ръцете му – за пакости. Он чъсто са заслушваше у неразбираемите думи на комшията – дрътия Ме-Тон-Чо. Кък Ме-Тон-Чо беше постигнал дълбините на дзен-я не помнеше никой. Дали е бил роден просветен, дали куту миничък е бил обучаван от странстващи монаси, ели па е бил незаконен син на некой знаменит сенсей – тава са не знаеше, па и немаше кой да са замисли за него. Оти при сека среща с мъдреца селяните биваха поразени от силата на неговото слово, сложния му изказ и длибокото му садаржание. Подир такива срещи човек две недии нощем се врътеше у кревата без да склопи очи, овците му блееха у кошарата и не ближеха сол, кокошките спираа да носат, а подкваса ставаше ньиел и киселото млеко са не квасеше.
Един ден Пе-пи си играеше на двора. Он са чеплезеше по дуда и целеше оттам пловките с камънье. Слънцето беше понапекло, ма още беше рано за обедните жеги. Деда му Ме-Тон-Чо беше седнал на припек пред мутвака. Куту виде с кво са занимава комшийското чедо, еднъта му вежда са подигна нагоре, а другата са присви надоле. Он привика мунчето:
- Ей, Пе-пи, я яла вам, дедов!
Пе-пи бръже скочи на земята и мина през вратничката у комшиите.
- Добар ден, деди Ме-Тон-Чо! Че дадеш ли едно лукче?
- Че ти дадем. Ма та гледам, кък са пустосваш, па си мислим, дека ти е време да почнеш да учиш дзен-я. Сакаш ли?
Детето ич и не разбра, за кво му говори стария, ма любознателната му душа притрепери. Чевръстите му пръсти вече беа развили ратишката на бамбоня и го беа скрили зади бузата, та можа само да кивне и да измучи с примляскване. Тоя знак беше достатъчен и стареца почна обучението на младия послушник. Накара го десет пъти да повтори основната мантра. Он слушаше внимателно и поправяше секи път схватливия ученик докъде не остана доволен. Потупа го по главицата, бутна му у шъката още едно лукче и ухилен до уши го испрати до вратнята.
Пе-пи припна дом. Още не беше дошло обедно време, та макя му – стрина Ве-Ца – беше решила да испере чръгите у циментовото корито. Тамън ги беше накиснала и беше зела пуалкята у ръка, коги сина й са прибра. Очите му сияеха, плъни с ново знание. Отвътре му напираше да са пофали, ма макя му беше строга жена и он не посме веднъга да са обади. Повръте са наоколо, повръте са, па накрая каза:
- Майко, знааш ли кво?
- Кво бе, шашкънин ньеден? – рече жената, замислена що напоследък пловките бегат от ората и не сакат да легнат да мътат.
- Да ти ебем макята! – гордо сподели с нея основната мантра новопосветения дзен-послушник.
Пуалкята в ръката на Ве-Ца описа крива с крайна точка в центъра на седалищните части на бъдещия сенсей. Гласа на жената са повиши с около две октави и около сто децибела. Дръвото извършваше ритмични движения, в такт с които от устните й се лееше речетатив, ясно доловим в съседния двор от слуха на иначе недочуващия Ме-Тон-Чо. Пригласянията на немощния детски гласец беха напълно заглушени от яростния рев на побеснелия родител.
Странен е пъта до дзен-я. За тия десетина минути телесното страдание на Пе-Пи го извиси духовно с некулко десетки години. Както бухалката се блъскаше по кокаляците му, така прозрението го блъсна у главата и он постигна плъно и окончателно просветление. Чакрите му са отвориа и гласове от длибока древност почнаа да шъпнат у ушите му непонятни дотигива за ньего хайку и коани. Секи звук от ньих са запечати завинаги у мозъчните му гънки и не остана скрита мъдрос за вече недетското му съзнание.
Подир един час насинения дзен-последовател са довлече до мутвака на деда си Ме-Тон-Чо. Бършейки с ръкава цивки и слъзи, он отвори уста и, започвайки от основната мантра, му изрецитира наизус и петте свещени книги, без даже да е чувал за ньихното съществуване. Накрая добави един току-що съчинен коан, врътна се, качи са на таваня над обора и заспа там у лицерината пречистен. А Ме-Тон-Чо доволно са подхилкваше, припомняйки си ньеговото си аналогично експресно обучение. Което, по странно стечение на обстоятелствата също беше извършено с пуалкя, само че не дом, ами доле у ниското, до барата.
Николай Владимиров
Щастлив Пенсионер.

див човек и силен ветар ништо го не спира
Аватар
ntvladimirov
 
Мнения: 975
Регистриран на: 22 Май 2009, 20:51

Re: Боят като средство за възпитание

Мнениеот bega4kata » 09 Дек 2011, 19:44

Е навремето дървен Господ нямаше ли :lol: Ама нашите родители станаха хора, за разлика от сегашната разпасана младеж :roll: Хванеш го да прави простотии, скача майката орлица да го брани 25 годишното отроче, как от всички хулигани, нейното съкровище ни е трън в очите...шляпай малко дупе, на не тупаш голям г.з това е доказаната житейска стратегия :mrgreen: Като гледам сегашното отношение на младото поколение към родители или по- възрастни хора, на светлинни години е от това, което имахме ние като деца, цялата тази слободия и прави в крайна сметка лоша услуга.
Празна раница не пази граница, уважаема г-жо Министър!
Аватар
bega4kata
 
Мнения: 1324
Регистриран на: 10 Яну 2009, 14:13

Re: Боят като средство за възпитание

Мнениеот Lord » 09 Дек 2011, 19:56

А, така, взехме да си идваме на думата. Тука разни псевдомакаренковци се опитваха да отрекат реалната стойност на един здрав шамар, придобит в нужното време и възраст, независимо от учител, гражданин или родител, а аз твърдя, че това е безценна инвестиция, стига да е навременна! ;)
Аватар
Lord
 
Мнения: 1213
Регистриран на: 17 Дек 2008, 18:30

Re: Боят като средство за възпитание

Мнениеот clearly » 09 Дек 2011, 20:21

Четиво за родители които използват физическите наказания като възпитателен подход
„Сееш мисъл и жънеш действие;
сееш действие и жънеш навик;
сееш навик и жънеш характер;
сееш характер и жънеш съдба.”
Текери


Според една теория възпитанието на детето започва още преди да се е родило. Как ще възпитаваме децата си зависи от нашите виждания, настройка и ценностна система. Възприетите в микросредата възгледи за методите на възпитание и отглеждане на детето, имат пряко отражение върху поведението му и разкриват богато разнообразие в съвременното общество.

„У нас има висока толерантност (различна по степен в различните общности, обществени слоеве, градове или села) към употребата на физическо насилие като възпитателно средство”.

Формите на възпитание чрез физическо насилие са възприети и толерирани от част от българското общество като възпитателен подход. Това е така, защото шамарът години наред е бил метод за възпитание, дълбоко насаден в културата ни. Затова, дисциплиниращото физическо наказание, нанесено от родител, често се разпознава като родителско право.Родителите, които са били шамаросвани от техните родители, обикновено прилагат това и към децата си. Факт, който психолозите считат за неоспорим. Ако вашите родители често са ви „възпитавали” по този начин и вие ще правите същото с децата си, дори да не сте го планували като метод за възпитание.

Статистиката сочи, че 70% от децата в България системно са удряни у дома.
Боят или шамарите спрямо децата са не само несправедливо отношение и грешен “метод” за възпитание, това е форма на насилие.
Да удариш дете е не само грозно и срамно, но е и незаконно.От 2000 г. и според българското законодателство да напляскаш детето си е криминално деяние.
Авторитарният родителски стил, традиционен за България, се отразява в доста грозни явления в обществото ни.
Често пъти родителите прибягват до наказание, за да се справят с детските „лоши” постъпки - когато детето бие друго дете, отнема му нещо, чупи, удря и т.н. Тези средства за справяне с проблема имат временно въздействие, ако не за друго, заради страха, който изпитва детето от наказанието и боя.Съвременните възпитателни методи показват, че удрянето на детето е грешен, безполезен и вреден начин да наложим волята си. С течение на времето малкото дете свиква с насилието, наказанието, боя и въпреки че все още не го осъзнава напълно, то чувства, че силният винаги успява да се наложи като причинява страдание на по-слабия.

Да удариш дете означава не само да му причиниш болка и да накърниш достойнството му. Телесното наказание утвърждава в очите на детето правото на силния и го учи, че насилието е оправдано средство за постигане на целите.
Наказанията са свързани с неприятни последици - агресия, всяване на страх и несигурност и прибягването до тях, обикновено говори за безсилие да се справим със ситуацията, а агресията е като бумеранг - винаги се връща.
Инструменталната агресия (физическо насилие) се заучава и формира агресивен стил на поведение.
Според съвременните психолози възпитанието с шамари не действа, да не забравяме - насилието поражда насилие. Ако ние удряме нашето дете, за да се справим с неправилното му поведение, то също ще разрешава своите проблеми чрез насилие. Последствията от шамарите са минус за нас и минус за детето.

Според изследвания на американски учени, деца, които са възпитавани с шамари, са агресивни и имат по-слабо умствено развитие. Физическото наказание при децата води до негативни последствия и предизвиква антисоциално поведение.

Боят кара детето да се усеща унизено, особено ако го удряме пред приятелите му или други хора. При по-чувствителните деца самочувствието търпи спад и детето се затваря в себе си, става неуверено и страхливо.

Възпитанието трябва да бъде свободно и детето да не се чувства психически или физически потиснато. То трябва да се развива нормално, със свободен дух и усещане за спокойствие. Емоционалната връзка родител - дете трябва да е здрава, а боят, шамарите и обидите разрушават тази връзка.

Психолозите твърдят, че всички методи за възпитание, които причиняват болка на детето са неприемливиКъм такова прибягват само родители, неспособни да възпитават децата си по друг начин, и които нямат търпение и постоянство да им създадат правилни навици. Единодушно е мнението, че наказанията винаги пораждат “странични ефекти”.

Как да възпитаваме децата си без силови методи?
Постижимо ли е възпитанието с ласки или от боя и наказанията по-сигурни средства няма?Боят, като форма на възпитание, не гарантира послушно дете, а напротив –възпитава агресивни и проблемни деца.
Пердахът и агресиятакато предпочитани средства за възпитание са по-скоро израз на слабост.Колкото повече родителите възпитават децата си по този начин, толкова повече децата им няма да изпълняват нарежданията им. Наказанието кара децата да наказват родителите си с инат и още по-невъзпитано държание, а боят провокира агресия както към родителите, така и към околните.

Със сигурност за доста родители е трудна задача да се въздържат и да не посегнат да ударят в момент на афект, ако те самите са били удряни в детството си и са израснали в общество, толерирало телесното наказание.
Това обаче не означава, че могат и трябва да бъдат снизходителни към себе си. Чувствителната психика на децата реагира много силно на физическите наказания, затова когато посегнат на детето си, нека си спомнят за болката, обидата и униженията, които са изпитвали, когато те самите са били удряни.
Истеричните скандали, придружени с шамари са сигурен начин да уплашите и травмирате детето си. Много родители не успяват да сдържат гнева си и изливат цялото си напрежение върху детето, когато то направи нещо нередно. Това е ужасна грешка. Трябва да забравите агресивността си, защото рискувате да провалите възпитанието на детето си и да го превърнете в истерично или потиснато дете.

Не използвайте този първичен и безрезултатен метод. Детето може да бъде възпитано и без шамари. Малките деца обикновено не разбират причината да сте агресивни спрямо тях и не осъзнават къде са сбъркали - съответно не са способни да си извадят поука от случилото се. По-големите деца пък, макар и съвсем ясно да осъзнават причината, ще сметнат акта на агресия за абсолютно несправедлив и унизителен.

Факти
* Изследвания показват високи стойности на физическо домашно насилие при деца с отрицателно поведение (58,82 процента).

* Всеки от видовете насилие в семейната среда води до неувереност, нереално чувство за вина, базисно чувство за тревожност, страх и подчинение у детето и бъдещата развита личност. То обуславя отклонения във физическото и психическото развитие, соматични заболявания, личностни и емоционални нарушения и като цяло забавя развитието на детето.

* Насилието винаги има последици върху развитието на детето и по-често тези последици са дългосрочни. Последиците са свързани със здравето, психичното развитие и поведението на детето – психични разстройства, изоставане в когнитивното развитие, поведенчески аномалии като хиперактивност, агресия, автоагресия, асоциално поведение и пр.

* Най-тежката реакция на децата, вследствие на какъвто и да е вид насилие, е ниската самооценка, която разгражда способността им да се съхранят и в значителна степен ги затруднява в изграждането на собствено ,,здраво” семейство.

Трагичните случаи на извършено от деца насилие трябва да послужи като сигнал за отговорността ни като родители и членове на обществото. Ще бъде по-добре да избягваме насилствени методи при възпитанието на децата си, като така ще спомогнем за правилното им психическо и физическо развитие.


Чл. 39.
(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
Аватар
clearly
Изгонен
 
Мнения: 3138
Регистриран на: 25 Авг 2009, 20:16

Re: Боят като средство за възпитание

Мнениеот dakota_ » 09 Дек 2011, 20:32

clearly написа:повече инфо тук http://news.ibox.bg/news/id_584936980
То и затова сме си на дъното от полвин век .От баща на син,от син на дете и т.н .Ракия,бой,салата,и чалга музика :D Агресията още повече пък към малко дете трябва да бъде много твърдо наказвана.С бой нищо не се оправя,но се употребява когато липсва разума


Несериозни са тези линкове...несериозни са тези изследвания...Боят е доказал възпитателният си ефект...Дори с бой се лекува истерията...Не знам дали знаеш (може да не го пише в интернет),че истерията е представление...Лекарите дори съветват,изпадне ли някой в истерия,да му се бият 2-3 шамара,за да спре представлението и да му просветне пред очите...
Знаеш ли колко много хора след една добра профилактика,проведена правилно по време и място,влизат в "коловоза" и стават "часовници"...Някои дори благодарят...Нали знаеш какво казват "Да ме беше бил тате на време,сега нямаше да стига до тук..."
Ако искаш да погледнем на нещата от веселата страна,какво би казала за това,"Бий за да те уважават,еб@ за да те обичат" ;)
dakota_
 
Мнения: 6506
Регистриран на: 20 Фев 2009, 20:49

Re: Боят като средство за възпитание

Мнениеот clearly » 09 Дек 2011, 21:06

dakota_ написа:"
Ако искаш да погледнем на нещата от веселата страна,какво би казала за това,"Бий за да те уважават,еб@ за да те обичат" ;)

За да не спамя ,отговорът го написах тука viewtopic.php?f=13&t=3471&start=34 Та топката е в твоето поле ;)


Чл. 39.
(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
Аватар
clearly
Изгонен
 
Мнения: 3138
Регистриран на: 25 Авг 2009, 20:16

Re: Боят като средство за възпитание

Мнениеот clearly » 12 Мар 2012, 11:25

Да преспиш една нощ в затвора заради караница със сина си – това се случва в Калифорния, а сега и на Майкъл Мадсън цък http://www.hbo.bg/article/%D0%9C%D0%B0% ... 0%B8_31765 Уви това в БГ никога не може да се случи.


Чл. 39.
(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
Аватар
clearly
Изгонен
 
Мнения: 3138
Регистриран на: 25 Авг 2009, 20:16

Re: Боят като средство за възпитание

Мнениеот clearly » 05 Май 2012, 18:49

Децата научават това, което са изпитали
Изображение
Ако децата получават несправедливи упреци,
те се научават да презират.
Ако децата са заобиколени с враждебност,
те се научават да се бият.
Ако децата растат в страх,
те се научават да се тревожат.

Ако изпитвате към децата съжаление,
те се научават да се самосъжаляват.
Ако към децата се отнасяте с присмех,
те се научават да се срамуват.
Ако децата се измъчват от ревност,
те научават какво е завист.
Ако децата живеят с чувство за срам,
те се научават да се чувстват виновни.
Ако проявявате към децата толерантност,
те се научават да бъдат търпеливи.
Ако вдъхвате на децата кураж,
те се научават да бъдат уверени.
Ако децата получават похвала,
те научават какво е благодарност.
Ако децата срещат одобрение,
те се научават да харесват себе си.
Ако се отнасяте към децата с благосклонност,
те се научават да търсят любовта в света.
Ако децата получават признание,
те се научават да следват целта си.
Ако обграждате децата с разбиране,
те се научават да бъдат щедри.
Ако децата живеят сред честност и почтеност,
те научават какво е истина и справедливост.
Ако децата живеят в сигурност,
те се научават да вярват в себе си и в хората.
Ако децата опознаят приятелството,
те научават, че светът е хубаво място за живеене.
Ако децата живеят в спокойствие,
те постигат хармония на духа.

Как живеят вашите деца ?

Дороти Л. Нолт


Чл. 39.
(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
Аватар
clearly
Изгонен
 
Мнения: 3138
Регистриран на: 25 Авг 2009, 20:16

Re: Боят като средство за възпитание

Мнениеот sunni » 15 Сеп 2012, 03:55

Не мисля,че боят трябва да бъде използван като средство за възпитание.Напоследък все повече се убеждавам,колко е вярно,че първите 7 години са най-важни и моделът за взаимоотношение,който сме виждали в семейството си,предопределя представите ни за такива за в бъдеще.Ако шамаросвате детето си,когато 'мине границата',какъв пример очаквате,че ще възприеме,за да разрешава проблемите си с други хора за в бъдеще?!
Децата,независимо на каква възраст са,могат да бъдат много разбрани.Ако се държиш с него като с голям човек,то ще се държи като голям човек,ако го уважаваш като личност и то ще те уважава,ще приема съветите ти и няма да иска да те разочарова.
Според мен много по-голям ефет би имало,когато мислиш,че детето не постъпва правилно,да му обясниш защо мислиш така,отколкото да минаваш към репресивни мерки..По този начин то ще за замисли над нещата,ще се научи да мисли,да взима решения и да носи отговорност за тях,да прави или не нещо,заради преките последствия,до които биха довели действията му,а не защото ще бъде ударено или наказано.Защото няма да си все до него,за да може да го шамаросаш.И ако го правиш в момента,в който не си там,ще направи глупост и ще я асоциира със свободата си.Или ще си каже'отнесох боя,ама си изкарах яко,заслужаваше си'.Докато,ако си говорил с него,давал си съвети и т.н,то ще се е научило да мисли,ще знае,че свободата е и отговорност,ще споделя и ще търси съвета ти,дори когато е направило глупост,защото ще знае,че ще срещне подкрепа,а не наказание.Докато,ако знае,че ще отнесе боя,много по-вероятно е да спре да споделя,дори да започне да ви лъже,за да го избегне и необходимата подкрепа да я търси само в компанията си,което понякога не е добър вариант.
На мен родителите ми например никога не са ми посягали,пък не мисля,че това ме е направило някакво невъзможно дете или безотговорна,или твърде разглезена или нещо такова.
sunni
 
Мнения: 29
Регистриран на: 15 Авг 2012, 22:05

Предишна

Назад към Предложения и дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта