Sir Humphrey написа:Абсолютно вярно. Почти всяко хартийче е в два екземпляра (да имаме един резервен, че к'во шъ пра'им иначе без него - светът ще се сгромоляса). При дирекциите с териториални структури е още по-шантаво - разни протоколи пресичат напред-назад по два пъти цяла България, за да получат заветния подпис на директора на съответната дирекция....
Тоя СУЦ се е утепАл да бъде превърнат във вътрешноведомствена електронна услуга...
Може и така да е, но има и друга гледна точка.
Появи се проблем - съмнения за злоупотреба на едро с парите за извънредния труд от човек за който никой не е предполагал, че може да направи нещо нередно. Писа се по пресата, дори и тук имаше коментари. Понеже аз водех извънреден труд, на тези протоколи е стоял и моя подпис. Ето ти проблем! Ако беше само в един екземпляр, попаднал в "правилния" човек можеше да се окаже, че на него пише какво ли не, пък после доказвай, че нямаш сестра. Но въпросния протокол се прави в три екземпляра и лицето за което са съмненията нямаше достъп до екземпляра, който оставаше при мен и този отиващ в ЧР.
Относно СУЦ - там също се изисква да се запознаят служителите срещу подпис с оценката, значи пак трябва оценката да я има на хартиен носител.
Веднъж колежка докато се подписваше установи, че оценката й е тотално сбъркана, оказа се в резултат на техническа грешка. При друг случай, докато съм бил в болница някой беше намалил оценките на служители зад гърба ми. Впрочем, тогава бяха пропуснали да запознаят колегите с оценките и проблема изскочи едва след като парите бяха изплатени. Тогава пак по хартиените носители се разбра на кой етап са променени оценките, а после се установи и кай и защо го е направил.
А с документите на електронен носител могат да се случат какви ли не чудеса, вярвай ми.
Уви, нещата не са еднозначни.