И това ако не е дискриминация .......

Re: И това ако не е дискриминация .......

Мнениеот nikeman » 28 Мар 2019, 13:29

кпц написа:
nikeman написа:Проблема не е толкова, че взимат и пенсия и заплата, а това ...

Противоречива логика имате?!
Демотивирани могат да бъдат тези, които получават само заплата, но не и пенсия. Работещите пенсионери внимават, защото са в "приятна" позиция.
Израстването на младите същи не зависи от пенсионерите, а от съответните ръководни служители и от лошите правила. Знаете добре, че в конкурсите за по-висока длъжност печелят предварително определените кандидати и съдебен контрол там не се предвижда.
За синдикатите е ясно - не могат да си позволят да защитават активно интересите само на една категория свои членове, а и не биха срещнали обществена и политическа подкрепа.

Имах предвид, че ако си вършеха работата, а не техните колеги "непинсионери" да им я вършат нямаше да има чак такова недоволство, а в момнета се получава че така, че идни служители получават почти двойни заплати без реално да са свършили и това, което им е по задължение, от там идва и демотивацията на другите, защото едни опъват за сметка на други, което е супер нечестно! Относно израстването, в провинцията повечето ръководни длъжности са заети от пенсионери, кажи ми кога ще израстне един по-млад служител? Относно конкурсите не искам дори да го коментирам, там нещата са повече от ясни!
nikeman
 
Мнения: 23
Регистриран на: 15 Май 2012, 15:29

Re: И това ако не е дискриминация .......

Мнениеот кпц » 28 Мар 2019, 14:37

Ако ръководните длъжности в провинцията бяха заети от непенсионери, какво се променя?
Нищо. Пак щяха да са заети. Пак за т.нар. млади служители нямаше да има шанс за израстване.
Чудновато е и това, как изведнъж пенсионерите почнаха да не си вършат работата. Досега вършеха ли я? Това за една нощ ли се промени? Не ми изглежда реалистично хора, получаващи както казвате почти двойна заплата, да рискуват, мързелувайки.
Другаде е проблемът - високо управленски.
Колко пъти висши ръководни служители се срещат в спокойна обстановка с изпълнители и младши изпълнители и обсъждат проблеми в работата? Не съм разбрал за такива случаи, предполагам и други не са разбрали, защото това не се прави. Просто не ги интересува.
кпц
 
Мнения: 254
Регистриран на: 21 Юли 2014, 14:32

Re: И това ако не е дискриминация .......

Мнениеот GEC » 31 Мар 2019, 12:45

Добре, за пенсионерите разбрахме - различни мнения. Никой не написа мнение за пенсионери по ТЕЛК. Как се приравнява техния труд с тези които не са телк? Категорията труд на ТЕЛК еднаква с другите, но и те вземат повече от тях?????
GEC
 
Мнения: 7
Регистриран на: 14 Ное 2017, 20:18

Re: И това ако не е дискриминация .......

Мнениеот paolon » 11 Апр 2019, 15:39

[
Имах предвид, че ако си вършеха работата, а не техните колеги "непинсионери" да им я вършат нямаше да има чак такова недоволство, а в момнета се получава че така, че идни служители получават почти двойни заплати без реално да са свършили и това, което им е по задължение, от там идва и демотивацията на другите, защото едни опъват за сметка на други, което е супер нечестно! Относно израстването, в провинцията повечето ръководни длъжности са заети от пенсионери, кажи ми кога ще израстне един по-млад служител? Относно конкурсите не искам дори да го коментирам, там нещата са повече от ясни![/quote]
Ще можете ли да докажете това свое твърдение-"получават почти двойни заплати"? С документи примерно.
Аватар
paolon
 
Мнения: 1459
Регистриран на: 27 Дек 2008, 17:48

Re: И това ако не е дискриминация .......

Мнениеот manja » 26 Юни 2019, 16:20

За тези на двойните СМС пари имаше, а за хората около 300 душе дето бяха заварен случай по параграф 86 - пари няма нали? Стигнахме до парадокс - извън МВР в ДКСИ се прилага тоя параграф че работят по ЗМВР извън МВР а за хората в МВР не важи. И те така си върви кервана ...
manja
 
Мнения: 38
Регистриран на: 28 Яну 2011, 15:06

Предишна

Назад към Професионални теми, съвети и помощ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 0 госта