Искам работещ съд

Re: Искам работещ съд

Мнениеот bega4kata » 08 Май 2011, 19:43

Такава присъда, никога, ама НИКОГА няма да му датат в България, най- много условна, или строга пробация.
Празна раница не пази граница, уважаема г-жо Министър!
Аватар
bega4kata
 
Мнения: 1324
Регистриран на: 10 Яну 2009, 14:13

Re: Искам работещ съд

Мнениеот Sir Humphrey » 10 Май 2011, 17:51

Европейският съд с ултиматум към България да ускори съдебните процеси

http://mediapool.bg/show/?storyid=179278&srcpos=3
Аватар
Sir Humphrey
 
Мнения: 3078
Регистриран на: 10 Фев 2009, 23:46

Re: Искам работещ съд

Мнениеот clearly » 10 Май 2011, 18:50

Sir Humphrey написа:Европейският съд с ултиматум към България да ускори съдебните процеси

http://mediapool.bg/show/?storyid=179278&srcpos=3

Сир май основната критика е към Герберите заради промените, които направиха в НПК и отмениха правото на обвиняемия да внесе делото в съда, ако прокурорското разследване продължи повече от 2 години. Опозицията от всички партии ги предупреждаваха, че от Страсбург ще има санкции. Е, резултатът е налице. Не са криви само съдиите, а и малоумниците от Герб.


Чл. 39.
(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
Аватар
clearly
Изгонен
 
Мнения: 3138
Регистриран на: 25 Авг 2009, 20:16

Re: Искам работещ съд

Мнениеот ТРЕЗОР » 10 Юни 2011, 11:11

Намалиха присъдата на син, убил баща си с нож и тесла.Върховният касационен съд постанови присъда от 5 години и 8 месеца затвор за 18-годишния Жулиен Петков от Пловдив, който бе признат за виновен за убийството на своя баща.

Той е признат за виновен, че е намушкал 46 пъти с нож 59-годишния си родител.

Върховните магистрати намалиха присъдата издадена от Пловдивския апелативен съд от 8 години и половина затвор на 5 години и 8 месеца лишаване от свобода. Съдиите взеха предвид, че Жулиен е бил непълнолетен в момента на убийството и че делото се е разгледало по съкратеното следствие.

Везните се наклонили в поза на убиеца и защото той си е признал за престъплението.


Около 4 часа сутринта под въздействието на внезапен порив, взел нож и нанесъл 46 удара в корема и в областта на шията на баща си. Тъй като пострадалият още дишал, Жулиен взел от терасата тесла и с няколко удара в главата го умъртвил.http://www.dnes.bg/temida/2011/06/09/namaliha-prisydata-na-sin-ubil-bashta-si-s-noj-i-tesla.120930 БЕЗ КОМЕНТАР......... :oops:
ТРЕЗОР
 
Мнения: 951
Регистриран на: 07 Фев 2009, 12:46

Re: Искам работещ съд

Мнениеот bega4kata » 19 Юни 2011, 19:36

ТРЕЗОР написа:под въздействието на внезапен порив

Е как под въздействието на този "внезапен порив" не е наръгал 46 пъти себе си, а е накълцал родния си баща?! И този субект след има-няма 5 годинки ще се разхожда на свобода сред гражданите, готов за поредния безнаказан, касапски "порив"!
Празна раница не пази граница, уважаема г-жо Министър!
Аватар
bega4kata
 
Мнения: 1324
Регистриран на: 10 Яну 2009, 14:13

Re: Искам работещ съд

Мнениеот clearly » 21 Юни 2011, 08:33

Статистиката показва защо се бавят делата
В САЩ над 90 процента от делата не стигат до решаване, защото страните се споразумяват
12:04 20-06-2011 Максим Мартинов
Изображение
Често съдиите нямат време да изчетат всички документи, а това означава, че се произнасят без да са наясно какви са събраните по делото доказателства. Снимка БГНЕС


Съдът по човешките права в Страсбург не само осъди България за пореден път, но установи, че тя системно нарушава правилата. Делата у нас се движат твърде бавно и съдът ни даде едногодишен срок да си оправим правосъдието. Четем това и се питаме: а защо чак сега? И преди десет години положението беше същото. Сещам се за две причини. Първо, сегашното решение стъпва не само върху оплакванията на поредните жалбоподатели, а обобщава статистиката по сходни дела. За да се натрупа достатъчно материал, трябва време. Освен това обикновено са нужни шест-седем години, за да стигне една жалба до решение.

Статистиката не е само начинът да се оцени едно правораздаване, но и да се разбере защо е такова. В Съединените щати над 90 процента от делата не стигат до решаване. Това е така, защото страните се споразумяват. Резултатът е, че техните съдилища гледат едва едно от всеки десет дела. Това е същото, като да махнем девет от всеки десет коли в центъра на София. Естествено движението ще се разтовари и ще се стига по-бързо от площад "Македония" до Орлов мост.

В България е трудно да се добереш до статистическа информация, защото рядко някой си прави труда да я съставя. За Щатите може да намериш каквото ти хрумне. Не е проблем да сравниш парите, които американците дават за пуканки с тези за изследването на Марс. Колкото до съдилищата, там може да се прочете всичко: от броя на спогодбите по окръзи до тези по видове дела.

Все пак по нещо се намира и у нас. Така в годишният доклад за 2010 г. на Софийския градски съд е казано, че само един процент от търговските дела са завършили със спогодба. Това означава, че останалите 99 процента трябва да бъдат насрочвани, изслушвани и в крайна сметка решавани на две или три инстанции. Жалко, че нищо не е казано за гражданските дела, а те са най-масовите.

За повечето съдилища в интернет не можах да намеря никакви цифри. Учудващо, за някои от малките такава се откриват. Така в Провадия през 2008 година са започнали 448 дела, от които нула са завършили със спогодба. Нула имаме и през следващата година, когато делата са вече 804. През 2010 година спогодбите са 13 от 1491 дела. Подобна е картината и в Брезник. Между 2003 и 2006 години броят на делата е между 108 и 142. Броят на спогодбите обаче за първата година е нула, за следващите две е по 4 и за последната е 1.
Казаното е в съзвучие и с впечатленията на адвокатите. Голяма част от тях завършват кариерата си без да са случили и на една единствена спогодба. Виждал съм как реагират и съдиите, когато страните са готови да се разберат. Те са приятно изненадани.

В споменатия доклад на Софийски градски съд се казва, че годишно в Първо отделение на Районния съд всеки съдия е имал средно 1240 дела. За трето отделение новите дела са били 1137 на съдия. Грубо това прави около 120 на месец. Като имаме предвид, че работните дни са към 20, това означава 6 решения дневно. Едно решение обхваща няколко страници и за да се напише трябва да се изчете папка, която е дебела няколко десетки страници. Освен това съдията трябва да влиза в съдебни заседания и да резюлира молбите, които са постъпили в деловодството. Най-сетне, той трябва да чете и съдебната практика на върховните съдилища за да е в течение на текущото законодателство. Разбира се, трябва да чете и самото законодателство.

Става ясно защо много съдии в събота и неделя носят папките вкъщи и си доработват на домашния компютър. Също става ясно защо са склонни да претупват работата си. Често те нямат време да изчетат всички документи, а това означава, че се произнасят без да са наясно какви са събраните по делото доказателства. Нерядко времето не им стига даже да изчетат доводите на страните, изложени в така наречените „Писмени бележки”. Случва се да не допускат разпит на свидетели, чиито показания са допустими, относими и необходими за правилното решаване на случая.

По нашето право е процесуално допустимо да се извършва така нареченият „кръстосан разпит” на свидетели и вещи лица с цел да се прецени достоверността на техните показания. Виждали сме го по американските филми. Това е най-интересната част, когато притиснати от опитния адвокат лъжците се объркват и правят неочаквани признания. Не и в България. Тук съдиите рядко се съгласяват с това, защото просто нямат време: до следващото заседание остават 15 минути! Те имат график и трябва да го гонят. Резултатът от цялата тая претрупаност е, че нашето правосъдие е бавно, но за сметка на това е некачествено.

Всички доклади повтарят едно и също: кадрите не достигат, трябват повече съдии. Повече съдии обаче означава повече заплати за съдии, а това влече след себе си нуждата от повече данъци. Освен това, колкото повече увеличаваме броят на съдийското съсловие, толкова повече в него ще навлизат юристи, завършили в УНСС, Благоевград, Бургас или в Горно Нанадолнище. Тяхното качество е значително по-ниско от това на колегите им от Софийския университет. Най-сетне повече съдии, означава да имаме повече деловодители, секретари, призовкари и сгради, където да помещаваме всичките тези хора, барабар с охраната, счетоводителите и останалите чиновници. А това са все хора, които консумират данъци, вместо да ги внасят.

Другият начин е да се увеличи броят на спогодбите у нас. За да стане това, трябва да се въведат така наречените „наказателни обезщетения”. Тъкмо те са в основата на големия брой спогодби в Америка защото карат страните да се страхуват от водене на дела. В нашето Народно събрание обаче за наказателни обезщетения не се говори. Дали това е защото родните депутати не са чували за тях, или защото имат изгода правораздаването у нас да бъде бавно и некачествено?
http://novinar.bg/news/statistikata-pok ... xMw==.html


Чл. 39.
(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
Аватар
clearly
Изгонен
 
Мнения: 3138
Регистриран на: 25 Авг 2009, 20:16

Re: Искам работещ съд

Мнениеот ТРЕЗОР » 09 Авг 2011, 09:11

Глоба и условно – вероятната присъда за ужаса на "България".1500 лева и условна присъда най-вероятно чакат прокурорския син Бисер Андреев и другия шофьор, които с колите си пометоха двама пешеходци, разказват запознати с разследването пред „24 часа”.

С над 150 км/ч ауди и БМВ блъснаха и убиха на място мъж и жана, които чакаха на спирка на градския транспорт на бул. "България" в края на миналата седмица.........................http://www.dnes.bg/bulgaria/2011/08/09/ ... iia.125924 бЪЛГАРСКИЯ справедлив съд работи на пълни обороти...ведно със справедливото ни законодателство.... :oops:
ТРЕЗОР
 
Мнения: 951
Регистриран на: 07 Фев 2009, 12:46

Re: Искам работещ съд

Мнениеот Sir Humphrey » 09 Авг 2011, 22:32

ТРЕЗОР написа:С над 150 км/ч ауди и БМВ блъснаха и убиха на място мъж и жана, които чакаха на спирка на градския транспорт на бул. "България" в края на миналата седмица.........................http://www.dnes.bg/bulgaria/2011/08/09/ ... iia.125924


Днес по новините гледах прокурора Джамбазов, който каза да не очакваме бърз развой на разследването, защото експертиза трябвало да покаже коя от двете коли е блъснала хората, за да може нейният шофьор да бъде обвинен за смъртта.
Аз си задавам следния въпрос: Какво значение има, по дяволите, коя кола ги е блъснала, след като реално виновен за смъртта е шофьорът на колата, която е причинила сблъсъка м/у двете коли. Ако приемем, че бутнатата кола е причинила смъртта, тя при тази скорост със сигурност е била неуправляема и не би могла да избегне това да връхлети в/у хората. Ако не беше бутната от другата кола, то тя с 99% сигурност щеше да си стигне до следващия светофар с 200 км/ч без да връхлита в/у никакви пешеходци.
Т.е. Джамбазов не прехвърля ли проблема от болната глава върху здравата? Е, "здравата" е условно казано, но да караш с 200 е административно нарушение, а не углавно...
Аватар
Sir Humphrey
 
Мнения: 3078
Регистриран на: 10 Фев 2009, 23:46

Re: Искам работещ съд

Мнениеот inkognito » 10 Авг 2011, 07:38

Ето едно друго дело и присъдата по него,макар и да не е окончателна е различна от условна и не бих казала,че шофьора на автобуса има по-голяма вина от тази на двамата "състезатели" ликвидирали двама човека.

Поискаха потвърждаване на присъдите за Бакаджика

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=645906

Да бъдат потвърдени присъдите на шофьора Господин Господинов и собственика на автобуса Слави Славов за катастрофата на Бакаджика поискаха от Бургаската апелативна прокуратура.

Ямболският окръжен съд осъди двамата на 13 години лишаване от свобода. Вчера съдия Георги Кошничаров даде ход на делото на втора инстанция.

Прокурор Румяна Янкова заяви, че присъдените от ямболските магистрати наказания са адекватни на извършеното. Според нея Слави Славов се отнасял немърливо към превозното средство и го е дал на шофьора Господин Господинов с неизправна спирачна система. Водачът пък не направил всичко необходимо, за да овладее автобуса - на карал на първа предавка, а скоростта - 57 км/ч не била съобразена с конкретните обстоятелства.

Защитата на Господинов поиска делото да бъде върнато в Ямболския окръжен съд, където да се гледа от друг състав. Обвиняемият Славов заяви, че шофьорът не е използвал правилно спирачката. Шофьорът Господинов пък обясни, че е направил всичко необходимо, за да предотврати трагедията.

Бургаските магистрати ще се произнесат до месец.
inkognito
 
Мнения: 843
Регистриран на: 04 Ное 2010, 12:33

Re: Искам работещ съд

Мнениеот clearly » 10 Авг 2011, 17:37

Кой казва ,че няма работещ съд??Има и още как Днес и ВАС отхвърли възраженията на митниците за "Лукойл" ;) http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/08/ ... _raboti_s/


Чл. 39.
(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
Аватар
clearly
Изгонен
 
Мнения: 3138
Регистриран на: 25 Авг 2009, 20:16

Re: Искам работещ съд

Мнениеот Sir Humphrey » 11 Авг 2011, 11:51

К. Пенчев: Гангрена в съда, трябва да се реже

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4029871
Аватар
Sir Humphrey
 
Мнения: 3078
Регистриран на: 10 Фев 2009, 23:46

Re: Искам работещ съд

Мнениеот clearly » 11 Авг 2011, 13:06

Sir Humphrey написа:К. Пенчев: Гангрена в съда, трябва да се реже

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4029871

Тъкмо тая новина я поснах в мнението си в тая тема viewtopic.php?f=14&t=3475&start=306 и виждам ,че и ти си я сложил Sir Humphrey".И да не се повтарям тук ще кажа другаря Пенчев да не се прави на ощипана мома , нали и той е част от проблема на съдебната система? Нали и него го настаниха да е председател на ВАС и в момента омбудсман с политически чадър. :lol: По същия начин, по който сега настаниха и приятелката на Цецо и Г.Колев. Ей това е проблема на съдебната система, че всяка власт си настанява такива послушни екземпляри .


Чл. 39.
(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
Аватар
clearly
Изгонен
 
Мнения: 3138
Регистриран на: 25 Авг 2009, 20:16

Re: Искам работещ съд

Мнениеот inkognito » 11 Авг 2011, 15:23

clearly написа:
Sir Humphrey написа:К. Пенчев: Гангрена в съда, трябва да се реже

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4029871

Тъкмо тая новина я поснах в мнението си в тая тема viewtopic.php?f=14&t=3475&start=306 и виждам ,че и ти си я сложил Sir Humphrey".И да не се повтарям тук ще кажа другаря Пенчев да не се прави на ощипана мома , нали и той е част от проблема на съдебната система? Нали и него го настаниха да е председател на ВАС и в момента омбудсман с политически чадър. :lol: По същия начин, по който сега настаниха и приятелката на Цецо и Г.Колев. Ей това е проблема на съдебната система, че всяка власт си настанява такива послушни екземпляри .


Нека да не сравняваме г-н Пенчев с приятелката на г-н Цветанов...Все пак Константин Пенчев е възпитан и интелигентен човек.Не мисля,че ако става дума за морал приятелката на г-н Цветанов може изобщо да се доближи до г-н Пенчев!
inkognito
 
Мнения: 843
Регистриран на: 04 Ное 2010, 12:33

Re: Искам работещ съд

Мнениеот clearly » 11 Авг 2011, 19:44

Висш прокурор получи тригодишна условна присъда
11 Август 2011

Софийският градски съд осъди на 3 години условно с петгодишен изпитателен срок прокурора от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Ангел Дончев. Дончев бе обвинен от колегите си в изнудва, но градският съд преквалифицира обвинението и го осъди за принуда. Причината бе, че текстът за изнудване в Наказателния кодекс се счита за "мъртъв" или неизползваем в практиката от специалистите по наказателно право.

Ангел Дончев бе арестуван на 19 декември 2007 г. по време на срещата си с колегата си от Районната прокуратура в Сливница Емил Милев в заведение в Студентския град. Според обвинителния акт Дончев е изнудвал Милев за 20 000 евро.

По време на делото Дончев твърди, че е дал парите на Милев назаем, а Милев твърди, че Дончев го е рекетирал за парите, иначе щял да инициира проверка срещу него.

Съдия Алексей Трифонов обяснява в мотивите си, цитирани от в. "Дневник", че в случая на Ангел Дончев има смекчаващо вината обстоятелства като чисто съдебно минало и утежняващо, че е висш прокурор и е извършил престъпления спрямо друг магистрат.
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=183163
.....................
При положение ,че и в последният доклад от Брюксел визираха ,че трябва да се преработи изцяло НК и НПК и някой членове от Конституцията се чудя тия от герб какво чакат още??


Чл. 39.
(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
Аватар
clearly
Изгонен
 
Мнения: 3138
Регистриран на: 25 Авг 2009, 20:16

Re: Искам работещ съд

Мнениеот clearly » 04 Окт 2011, 15:09

Кой казва ,че нямаме работещ съд ??Имаме и още как .Доказателтвото тук http://legalworld.bg/show.php?storyid=24503


Чл. 39.
(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
Аватар
clearly
Изгонен
 
Мнения: 3138
Регистриран на: 25 Авг 2009, 20:16

Re: Искам работещ съд

Мнениеот thanatos » 09 Окт 2011, 17:34

Ушев ще увеличава щата на спецсъда

За увеличаване на щата на Специализирания наказателен съд, който стартира работа от януари 2012 г., ще мисли назначеният преди дни за председател на новата правораздавателна структура Георги Ушев. Причината е, че сегашният щат на спец звеното от председател и девет съдии няма да е достатъчен за разглеждането на структурираните от прокуратурата и съда вече 80 дела срещу организирани престъпни групи, с които ще започне работа Специализираният наказателен съд, обясни Ушев пред БНР в неделя.
Цялата новина - Тук.
thanatos
 

Re: Искам работещ съд

Мнениеот clearly » 08 Ное 2011, 13:04

Кой казва ,че нямаме работеш съд??Ето в последните дни какво е сторил ВАС отмени назначаването на Владимира Янева за шеф на Софийски градски съд http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4269651
ВАС възстанови Веселин Пенгезов на поста шеф на САС http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=24862


Чл. 39.
(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
Аватар
clearly
Изгонен
 
Мнения: 3138
Регистриран на: 25 Авг 2009, 20:16

ПредишнаСледваща

Назад към Съд и съдебна власт

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron