За случая в Арест В. Търново

За случая в Арест В. Търново

Мнениеот bmw6810 » 07 Мар 2010, 18:08

Сигурно сте запознати вече със случая (самообесването) в Ареста в гр. В. Търново. Накратко- на 26.02.2010 се обеси А.М. Сутринта при смяната беше в нормално настроение и състояние. Нямаше индикации за суицидни прояви. Понеже беше петък и в ареста се извършват покупки по заявка на задържание, тя си написа заявка и към 8.30-.8. 45 я взехме. КО отиде за покупки и понеже бяха много ( покупките) се обадил на редовната смяна да иде да му помогне. От 8. 30 до 10.10 имаше постоянно движение в ареста. Останахме 3 ма служители, от които единия извеждаше задържани за снемане на отпечатъци, а другите двама извеждахме задържани за мед. прегледи, изпращахме лица за дела, подготвяхме лица за път ( понеже сме етапно конвойно, нищо ,че в Г. Оряховица има сграда обособена като конвойно), изпращахме ЕК и приемахме ЕК, приемахме лице с присъда.И в цялата тази лудница не може да сме навсякъде. След като изпратихме конвоя, изкарахме човека с присъдата за мед. преглед,а колегата взе да раздава покупките. Отворил килията и извикал задържаната, но тя не реагирала. Била по очи и завита,все едно спяла. Чак след това забелязал връвта, която е била точно зад крака на горното легло. Цялата работа стана от това,че има недостиг на хора.и не могат 3- ма служители да обеспечат всички тези процедури в ареста.Дали ще ни уволнят господата?
Сектор "Арести" гр. В. Търново
bmw6810
 
Мнения: 14
Регистриран на: 07 Мар 2010, 17:19

Re: За случая в Арест В. Търново

Мнениеот cecimihailov » 07 Мар 2010, 20:29

Получихме обща информация , която с нищо не е по - различна от изнесената в медиите.Педвид това е несериозно някой да се ангажира с коментар по случая.Личното ми мнение, е че ще бъде изготвен поредния доклад в който ще бъдат направени препоръки, относно които по обективни причини/недостатъчно служители , липса на средства и сграден фонд неотговарящ на съвременните изисквания/ няма да бъде направено нищо по - различно от вземането на "козметични" мерки и естествено отговорността за станалото ще бъде прехвърлена на служителите от най-ниско ниво кат."Е".Не може в същото време да не си даваме сметка, че естеството на работата ни е такова , че никой и нищо към този момент не е в състояние да гарантира абсолютната невъзможност да се случват подобни неща.Разбира се това не означава , че не трябва да се вземат мерки за ограничаваане на предпоставките и при анализа на случаи, като този да не се вземат предвид съществуващите слабости в организацията на работа и да бъде осъзнато , че търсенето единствено на персонална вина не е решение на проблемите .Във времето на "има човек-има проблем" и т.н. може и да е вършило работа , но към днешна дата нито предизвикателствата могат да бъдат преодолявани, нито целите постигани с подобни подходи.
Цветан Михайлов-Председател СД гр.Сливен към ССЗБ
Когато има толкова случайности, търси закономерност.

sszb_sliven@abv.bg
Аватар
cecimihailov
 
Мнения: 346
Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:41

Re: За случая в Арест В. Търново

Мнениеот bmw6810 » 07 Мар 2010, 21:01

Работата е там,че жената не е случайна. Минава за една от най- богатите в Северна България и може господата от "горе "да се понапънат малко. Никой обаче не обръща внимание на други неща по случая. На Апелативен съд на 25.02 пуснаха само 1 от задържаните 5 лица по случая. После като се случи това, в същия ден пуснаха и съпругът и, а в петък измениха мярката на едната данъчна, в понеделник ще изменят и на другата.След случая прокурора веднага събра двете задържани в една килия. преди това всички бяха в различни по негово настояване. Не е ли можело да се съберат преди да стане инцидента? Едва ли са работили толкова бързо с разследването, че да съберат доказателствата и вече да няма пречка да са в една килия. Или гледа да си върже гащите. Също така не им разрешава тел. разговори, като в същото време им разрешава свиждания.
Сектор "Арести" гр. В. Търново
bmw6810
 
Мнения: 14
Регистриран на: 07 Мар 2010, 17:19

Re: За случая в Арест В. Търново

Мнениеот Devil » 07 Мар 2010, 21:22

За уволнение…, не мисля. Със сигурност ръководните кадри ще се опитат да хвърлят вината на дежурната смяна, ще се проверяват записи (ако има изградена система за видео наблюдение за контрол на поведението), ще се проверява дали постовият е изпълнил разпоредбите визирани в чл. 313, ал. 1 от ППЗИНЗС, ще се провери има ли направена диагностична оценка на лицето и план за намаляване на рисковете визирана в чл. 270, ал.1 от ППЗИНЗС въпреки че в правилника не става ясно кои трябва да извърши тази оценка и не би трябвало на служителите от НОС да се вменяват такива задължения тъй като функционалните задължения на длъжностните лица по изпълнение и ръководство на надзорно-охранителната дейност се посочват в длъжностните характеристики визирано в чл. 337 от ППЗИНЗС. В цялата ситуация едно е ясно че методите на охраната и контрол в Арестите е безвъзвратно остаряла и налагането на тази методика е връщане във времето. В Арестите където има изградена система за видео наблюдение за контрол на поведението са налице наченки за опорочаване на идеята тъй като самата система се използва не за наблюдение на задържани лица, а срещу служители от НОС и на база запис се предприемат дисциплинарни мерки срещу тях. От близо 20 годишният ми опит в системата знам, че няма начин, НИКАКЪВ начин да се предотврати суицид на човек които твърдо е решил да го направи. Ще бъде спасен един път, ще бъде спасен два пъти, но на третия ще го направи… Сега ви чака доста писане, писане и писане, бъдете твърди и единни и не позволявайте единството ви да бъде разбито.

Знам че по случая има вече изготвен доклад от доста страници, но все още не съм го виждал,възнамерявам утре да поправя този пропуск...
Аватар
Devil
 
Мнения: 89
Регистриран на: 01 Авг 2009, 21:06

Re: За случая в Арест В. Търново

Мнениеот bmw6810 » 07 Мар 2010, 22:51

През цялото време в коридора пред килиите бяхме двама колеги. И през цялото време сме имали за изпълнение задачи.Понякога се натрупват 4-5 килии за отваряне и няма време да се наблюдават останалите. Все пак се предполага,че през деня е по малко предполагаемо да има суицид. Ако е искала да привлече внимание, може би е щяла да го направи когато се сменят смените в 08.00 или когато се раздава храната. Така ще има време да реагираме. А тя си е написала предсмъртното писмо и с нищо не подсказваше,че е намислила да се самоубива. Аз съм на мнение, че по НИКАКЪВ начин неможеш да спреш някой, който е решил да се самоубива.
Камери има, но те са в коридорите и както казваш ти, поскоро са, за да ни следят нас. Но, в случая ни помагат. Поне за сега. Защото роднините и са изказали мнение,че ние сме я убили и после, за да замаскираме положението сме вързали връвта. И щели да ни съдят. Камерата доказва, че ние не сме влизали вкилията. И съдебно- медицинската експертиза е доказала, че става въпрос за самоубиистно. Т.е. без насилственна смърт.
На мен друго ми е интересно- как така не може да има камери в килиите, защото им се нарушава личната неприкосновенност, а ние можем и трябва да ги гледаме. Това не е ли пак нарушаване на неприкосновеността? Дакато не поставят камери в килиите, нещата няма да се оправят. Тогава поне ще има поголям периметър на наблюдение. Защото сега какво се вижда през една шпионка...?
Сектор "Арести" гр. В. Търново
bmw6810
 
Мнения: 14
Регистриран на: 07 Мар 2010, 17:19

Re: За случая в Арест В. Търново

Мнениеот Devil » 08 Мар 2010, 00:43

bmw6810 написа:На мен друго ми е интересно- как така не може да има камери в килиите, защото им се нарушава личната неприкосновенност, а ние можем и трябва да ги гледаме.

Е за това идва реч и опорочаването на цялата идея. Хората са измислили контрола на поведението от разстояние и ако в килиите имаше камери служителите щяха да забележат приготовлението за суецид и щеше да има превенция за такива прояви, а не както е сега констатиране, че някое задържано лице го е извършило. А твърдението че не може да има камери в килиите заради нарушаване на личната неприкосновеност на задържаните е смешна и удобна за началниците тъй като така им изнася. За тях това е още една възможност да мачкат подчинените си. Що се отнася до роднините..., естествено е че така ще твърдят... и дела ще завеждат. За тях е трудно да приемат, че човека когото са познавали сам си е сложил въжето, те не могат да разберат, че проблема в такива случай е че задържаното лице е имало много добър жизнен статус, имало е добро обществено положение и когато такова лице попадне в такава ситуация просто времето се "стоварва" върху него с цялата си тежест и престава да тече, тъй като не е закоравял рецидивист...
Аватар
Devil
 
Мнения: 89
Регистриран на: 01 Авг 2009, 21:06

Re: За случая в Арест В. Търново

Мнениеот един от народа » 08 Мар 2010, 09:05

Колеги,когато прокурор разпореди зад. лице да бъде само в килия-изискайте писмено разпореждане,за да си "вържете гащите".В противен случай ги настанявайте по 2-3 в килия-така се наглеждат сами.
един от народа
 
Мнения: 14
Регистриран на: 09 Фев 2010, 09:28

Re: За случая в Арест В. Търново

Мнениеот cecimihailov » 08 Мар 2010, 22:37

Колега, ако обичаш рзкажи малко повече за тази интересна практика "Понеже беше петък и в ареста се извършват покупки по заявка на задържаните, тя си написа заявка и към 8.30-.8. 45 я взехме. КО отиде за покупки и понеже бяха много ( покупките) се обадил на редовната смяна да иде да му помогне".Ако желаеш може да го направиш и в отделна тема.Интересува ме живо как се случва това.Как си пишат заявките, от къде им пазарувате/верига магазини/ с отстъпка /акция, 2в1/ и т.н.Не на последно място "здължението" вписано ли ви е в длъжностната характеристика ?
Цветан Михайлов-Председател СД гр.Сливен към ССЗБ
Когато има толкова случайности, търси закономерност.

sszb_sliven@abv.bg
Аватар
cecimihailov
 
Мнения: 346
Регистриран на: 18 Авг 2009, 09:41

Re: За случая в Арест В. Търново

Мнениеот bmw6810 » 09 Мар 2010, 18:22

Задържаните могат да имат сума равна на една минимална работна заплата за страната, която се съхраняма при вещите иззети при постъпване в ареста. С тази сума те могат да си закупуват вестници, списания, храна и други неща, необходими им при престоя им в ареста.В ареста във В. Търново на задържаните има се закупуват тези неща в петък. Не зная, в другите арсти може да им се купува всеки ден, но при нас няма възможност за всекидневни покупки. В петък КО написва имената и сумата с която разполага задържания на лист и той се дава на задържания, който от своя страна пише какво иска да му се закупи.Обикновенно това става до към 09.00ч защото после настава голямо движение.Във въпросния ден заявките бяха много и затова КО се е обадил на редовната смяна да отиде да му помогне.Купува им се от магазин близко до ареста, на нормални цени без отстъпка. В другите арести не зная по колко колеги са в наряд, но при нас сме по 3-ма. Също така сме и етапно конвойно. Има Апелативен Съд...Нямаме затвор, за да стоят делегациите там и е една малка лудница в ареста. От една страна са нашите задържани т.е. с мярка "Задържане под стража", от друга страна са Етапно Конвойните, лица от дела и за дела, лица за дознаия и следственни действия приведени с разпореждане на прокурор...На постовия му се налга освен неговите задължения за изпълнява и други задачи по обеспечаване работата в ареста. И не само на него. Ще ме извинят колегите от Габрово, но не е правилно на 4-5 задържани да има 5 човека наряд, а при нас на 25-30 да сме 3-ма. И при това те нямат движение като при нас.
Сектор "Арести" гр. В. Търново
bmw6810
 
Мнения: 14
Регистриран на: 07 Мар 2010, 17:19

Re: За случая в Арест В. Търново

Мнениеот innocent » 09 Мар 2010, 19:31

Доколкото ми е известно е вписано.
innocent
 
Мнения: 132
Регистриран на: 04 Ное 2009, 22:19

Re: За случая в Арест В. Търново

Мнениеот Devil » 09 Мар 2010, 21:03

cecimihailov написа:Не на последно място "здължението" вписано ли ви е в длъжностната характеристика ?

Вписано е, вписано е, това е едно от основните задължения на КО и се прави един път в седмицата... Някъде по нагоре говорих за безвъзвратно остарелите методи на работа и упоритото им налагане. В дирекцията има някакъв изчанчен метод на работа и имам чувството че ръководните кадри отговарящи за Охраната и Контрола и идея си нямат от работата за която са назначени. В България има в момента 48 действащи ареста, уж нормативната уредба е една за всички, но почти няма арести в страната който да работят по еднакви критерий... За това има и обективни проблеми естествено, но не мога да се съглася, че определянето на щатните разписания в арестите е обективно..., но както и да е това е друга тема. Що се отнася до случая в Търново има поредното "интересно" предложение :lol:..., а имено на база зачестилите опити за суицидни прояви Зам. Гл. Директор предлага да бъде вменено задължението на командирите на отделение, младшите инструктори по охраната и дежурните по арест да правят диагностична оценка на задържаните лица и план за намаляване на рисковете :lol:... Служителите в арестите трябва да са уникални да могат и да разбират от всичко... Щеше да е смешно, ако не беше трагично...
Аватар
Devil
 
Мнения: 89
Регистриран на: 01 Авг 2009, 21:06

Re: За случая в Арест В. Търново

Мнениеот dakota_ » 09 Мар 2010, 21:14

innocent написа:Доколкото ми е известно е вписано.


Такова задължение няма вписано никъде в длъжностната характеристика,в нарушение на правилата командира на отделението е повикал да му помагат за пренасяне на покупките служител от дневната смяна...По правилата е когато в ареста имат затруднения като тези които са описани от надзирателя да сигнализират.Има множество нарушения на правилата и колкото и да се иска на някой да няма виновен,виновен има и това не е надзирател,виновен е началника на ареста защото е допуснал да се носи службата по този начин...
dakota_
 
Мнения: 6506
Регистриран на: 20 Фев 2009, 20:49

Re: За случая в Арест В. Търново

Мнениеот innocent » 09 Мар 2010, 21:18

Говорех за закупуването на продукти. А кого, кога и как е извикал К.О и защо, си е негова работа. Той си носи отговорност за последствията на всяко едно взето от него решение.
innocent
 
Мнения: 132
Регистриран на: 04 Ное 2009, 22:19

Re: За случая в Арест В. Търново

Мнениеот Devil » 09 Мар 2010, 22:42

@dakota_ в момента се изказваш неподготвен... Задължението е едно от основните за КО в Арестите... Не си подписвал длъжностна характеристика за КО така че не спори за това. А правилата, ах правилата... правилата в ОЗИН сектор "АРЕСТИ" за съжаление се оказват к...а :oops:
Аватар
Devil
 
Мнения: 89
Регистриран на: 01 Авг 2009, 21:06

Re: За случая в Арест В. Търново

Мнениеот dakota_ » 09 Мар 2010, 22:49

Devil написа:@dakota_ в момента се изказваш неподготвен... Задължението е едно от основните за КО в Арестите... Не си подписвал длъжностна характеристика за КО така че не спори за това. А правилата, ах правилата... правилата в ОЗИН сектор "АРЕСТИ" за съжаление се оказват к...а :oops:


Кое точно задължение е основно за КО? Задължението да "извикаш" иначе казано да отклониш от изпълнение на служебните задължения човек от охраната на ареста за да не добив херния КО от носене на закупени продукти за арестантите,това ли греша?
Ако почна да задавам въпроси един след друг ще ти изкарам поне още 10 нарушения на правилата за носене на службата...
Пак го казвам вина в надзирателите няма,вината е в организацията на работата създадена от началника на ареста...
dakota_
 
Мнения: 6506
Регистриран на: 20 Фев 2009, 20:49

Re: За случая в Арест В. Търново

Мнениеот Devil » 09 Мар 2010, 22:57

Не бе човек..., да закупува продукти на задържаните лица по тяхно искане... Това е едно от основните му задължение... И е напълно нормално да извика колега за да му помогне при положение че 30/40 човека изявят желание да им се закупи нещо... Друг е въпроса как и кога се прави... При нас освен бръснарски пренадлежности, цигари и кафе нищо друго не им се взема... Все пак ние не сме хамали...
Аватар
Devil
 
Мнения: 89
Регистриран на: 01 Авг 2009, 21:06

Re: За случая в Арест В. Търново

Мнениеот innocent » 09 Мар 2010, 22:59

Ама ти май не четеш това което пишем, dakota. В случая говорим за едно от задълженията на К.О. Ама ти едно си знаеш едно си повтаряш.ДА, имало е нарушение на правилата.Доволен ли си?
innocent
 
Мнения: 132
Регистриран на: 04 Ное 2009, 22:19

Следваща

Назад към Синдикат на служителите в затворите

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта